Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

När blev jag en fps-människa?

35 Skrivet av - 24 november, 2008

Idag frågade en arbetskamrat mig om råd inför sitt stundande xbox-köp. Han är en gammal Counter Strike-lirare men kände att han var sugen på något nytt. Han undrade vilka spel som borde införskaffas, och jag började genast rada upp mina favoritspel.

Få se… Bioshock måste du ju spela! Mass Effect är också riktigt bra, sen får du ju inte missa Gears of War 2. Och Left 4 Dead som släpptes nyligen är ju riktigt kul.

Sen inser jag att jag radat upp fyra mer eller mindre fps-aktiga spel. När blev jag en fps-människa? Jag är ju en skräckspelstokig rollspelsfanatiker! Jag gillar ju inte ens fps. Jag gillar förtrollande miljöer, magiska drycker, drakar och övergivna herrgårdar fyllda med zombiehundar och dimmiga städer som befolkas av deformerade sjuksköterskor. Inte smattrande automatvapen och snipergevär med darriga sikten.

”Det är inte min grej, jag gillar inte krig, rymden är tråkig, jag suger på att sikta på saker och jag bara dör” ljuger jag lönlöst för mig själv i huvudet. För jag är en fps-tjej och jag vet att det är sant.

081124_zombiedodarvana

Det är konstigt hur man är så van vid att var sig själv varje dag att man inte märker hur man förändras. Plötsligt vaknar man upp en dag och inser att man är en person som älskar fps. Men med tanke på senaste tidens spelsläpp som Gears 2, Call of Duty World at War och Left 4 Dead är inte jag den som klagar.

Arbetskamraten då? Jo, jag bad att få återkomma om några dagar med en lista på bra spel till Xbox 360 som inte är FPS. Vilket spel har en given plats på er lista?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

gamingmama - 25 november, 2008

Hahaha Ja så är det lite för mig också. Har också alltid trott att jag inte är någon fps-are. Ända tills jag köpte boxen och ett exemplar Gears of war.

Just nu finns Gears 2, Cod 5, Fable 2 och The Force Unleashed på min topp 4 lista. Men ska bli kul att prova Left 4 dead.

ramz - 25 november, 2008

Föslag till lista: Gears, det är ju TPS. :p

Lite seriösare: Oblivion, det var ju underbart när det kom. Om du inte vill räkna det som fps då man har bågen. :)

Joakim Ericson - 25 november, 2008

För nya Xbox spelare som inte vill ha FPS så Kameo: Elements of Power forfarande en hitt! Guitar Hero 3 är ett måste. Banjo & Kazooie Aracade (N64) Men även om det inte skulle vara något FPS spel så måsta man ha Halo 3 i sin sammling! Var mitt första spel till Min Halo Edit Xbox! :D Har Lengendary Edit av spelet! (den med Master Chefs Hjälm)

Lucario - 25 november, 2008

Shit vad svårt :D Utöver Viva Piñata 1 och 2 kommer jag inte på några som är lika självklara i spelhyllan som alla våra FPS-spel xD

Jag var mer för FPS förr, nu spelar jag det mer och mer sällan då jag känner mig urkass på det ;/

Meroigo - 25 november, 2008

Xbox Live Arcade (exklusiva):
-Marble Blast Ultra
-Castle Crashers
-Geometry Wars Evolved²

Retail (exklusiva):
-Crackdown
-Beautiful Katamari

…asså hmm. Jag har inte spelat så jääättemånga 360-spel, därför blev listan rätt klen. Plus att många spel finns på andra plattformar också (men som iaf jag hellre har till 360 pga LIVE och Achievements implementerade på ett najs sätt – två grejer som jag tycker är en stor anledning att välja 360, speciellt LIVE). 360 handlar faktiskt mycket om FPS, ”tyvärr”.

Jo, man ändras med tiden. Jag är absolut inte samma människa som jag var för 5 år sedan. Man utvecklas ständigt till en ny person.

Fredrik - 25 november, 2008

Dead Rising kan väl knappast räknas till shooters-genren? :)

Om vi ska hänga upp oss på semantik, så är bara ett av de spelen du nämner FPS. De är snarare shooters. ;)

Men för att återgå till huvudsaken; varför gillar du dessa spel? Jag tror inte ’för att man får skjuta folk’ ligger i topp. Snarare är det
* Bioshock – miljön
* Mass Effect – storyn
* L4D – zombie-skräck
* GoW2 – co-op möjligheten.

NU kanske jag inte träffade 100% rätt på varför just du rekommenderade dessa spel, men för mig ligger de där.

Att dessa sen är shooters (fast, likheten är att man skjuter i dem. Striderna i GoW2 liknar ju knappast Bioshock som inte liknar de i Mass Effect) har egentligen inte med saken att göra.
Om ’Barbie – Horse Adventures’ hade gett dig miljö, story, zombies och fantastisk co-op hade du säkert skrivit en artikel om hur tråkigt det är att vara en stereotyp av tjejer som gillar häst-spel.

Men nu är det så att de flesta AAA-titlar till boxen är just pang-pang spel, så det blir naturligt att rekommendera just pang-pang spel när man får en fråga vilka spel som är bra…
Även om man inte gillade just pang-pang momentet i dem.

(sen är det ju jäkligt gott att få in ett headshot med snipern i GoW2; underbart ’vått’ ljud)

Gwellmyn - 25 november, 2008

I västvärlden, speciellt USA, så är just FPS spel en väldigt populär gener. Vilket gör att det har utvecklats ganska fort och nu kan vi se andra spel än renodlade action FPS. Se bara på Bioshock som Fredrik nämnde har en otrolig miljö och det blir nästan ett skräck FPS, Mirrors Edge tar klivet till ett mer plattform FPS, Fallout 3 är ett rollspels FPS osv osv.

Elin - 25 november, 2008

Känner igen det där väldigt väl. Visst, jag spelade ju Goldeneye till Nintendo 64 för fulla muggar när det begav sig, men det vände nog inte på riktigt förrän jag började spela Battlefield 2 Modern Combat till PS2 och insåg att ”Hey, jag lyckas ju faktiskt döda folk” :)

HB - 25 november, 2008

Eternal Sonata – Mysspel med bra strider och underbar musik
Last Remnant – Unreal Engine + SquareEnix, do the math and watch the battles reveal themselves.
Devil May Cry 4 – Den coolaste demonen är tillbaka, denna gång med hjälp av en nykomling vid namn Nero.
Top Spin 3 – Om man gillar att plåga sig för att lära en mycket realistisk kontroll och njuta av det som kommer fram då man verkligen lärt sig den så javisst.
Lost Odyssey – Så klassiskt det kan bli med en mycket bättre fokus på storyn att man gråter flera ggr om.

De som jag kommer på nu.

Har man en Xbox gillar man FPS då det är i princip det som de lever på :p Jag gillar inte FPS, men nu då vissa företag gör allt de kan för att få igång Xbox 360 genom att släppa en massa RPGn så är jag tvungen att ha en.

Så fort Tales of Vesperia släpps utanför USA så är det en given hit att inskaffa.

xboxflickan - 25 november, 2008

Tack för alla tips! Listan får jag lägga upp här sen när den är klar!

Fredrik: Jag är väl medveten om att det inte är rena FPS-spel jag pratar om, det var därför jag valde att använda mig av begreppet ”mer eller mindre fps-aktiga spel” och inte rätt och slätt ”fps-spel” för jag visste att det alltid finns folk som hakar upp sig på begrepp. Men det hjälpte visst inte ;-)

Och det har visst med saken att göra, eftersom han bad mig rekommendera spel som inte hamnade inom dessa ramar. Samtliga innehåller ju pang-pang-moment, även om det finns flera andra delar av spelen som är älskvärda.

HB: Last remnant har det ju varit ganska tyst om. Är det så bra? DMC hade jag helt glömt! Lätt att jag ska rekommendera det :D

Linus - 25 november, 2008

Jag måste säga Devil May Cry 4, väldigt old school hack’n’slash action, men sjukt välgjort och kombolistan har ett sådant djup så man baxnar.

Capcom <3

Give me the pain I'm used to - 25 november, 2008

CoD4 som är en FPS går nog att få tag på rätt billigt. Singeluppdraget är grymt bra och är lätt värt några hundra. Bara faktum att mycket av miljöerna så som bostadsområdet och parishjulet finns i verkligheten. Jag såg en dokumentär om Tjernobyl efter jag klar med CoD4, det var skrämmande att se hur likt spelet är…

Som gammal CS-spelare så klarar jag inte av omoderna vapen i FPS, om han känner lika dant så tycker jag att CoD4 är värt ett försök.

Joltz - 25 november, 2008

Ett par härliga titlar.

Eternal Sonata
Lost Odyssey
Devil May Cry 4
Infinite Undiscovery
Beautiful Katamari
Castle Crashers (XBL Arcade)
Ninja Gaiden 2
Braid (XBL Arcade)
Castlevania: SOTN (XBL Arcade)
Ikaruga (XBL Arcade)

Några utav mina favoriter på 360:n dock är ju ej Eternal Sonata, Devil May Cry 4, Castlevania: SOTN och heller inte Ikaruga exklusivt till 360. Men härliga titlar none the less.

Veidit - 25 november, 2008

GTA IV
Fallout III
Fable II
On the Rain-Slick Precipice of Darkness Episode 1 & 2

Bör vara spel som inte andra har nämnt

Kristian Johansson - 25 november, 2008

Är det inte bara lättare att skriva ”shooters”, ”skjutarspel” eller liknande? Känns så överdrivet tillkrånglat att ta uttrycket ”FPS” och böja till det så mycket att det passar in på en så uppenbar ”TPS” som Gears 2. :P

xboxflickan - 25 november, 2008

Kristian: Meh, shooters associerar jag ju med spel som Ikaruga. :( De där med genrer är ju krångel.

Det är fps när jag sniprar iaf! :D

HB - 25 november, 2008

Ärligt talat: Har inte spelat Last Remnant(vill ha det till PS3), men då jag väljer att bortse från den troligen standard storyline biten som Square Enix brukar hitta på och fokuserar på striderna så vill jag verkligen spela spelet.

Det är tillräckligt bra betyg för att jag ska rekomendera det till andra :p

Men jag sitter i valet och kvalet över Last Remnants hela tiden. Om de ska lägga till en massa i PS3 versionen eller om det är samma eller hur det funkar med det hela.

Kristian Johansson - 25 november, 2008

xboxflickan:

Säger man inte shoot ’em ups (eller ”shmups”) om spel som Ikaruga då? :P

xboxflickan - 25 november, 2008

Kristian: Jo, men folk tenderar att blanda ihop det där. :O

Malmer - 25 november, 2008

Kan man då inte bara lägga fps och tps under kategorin kuta-skjuta-spel. Då hamnar man närmare spelmekaniken än exakt hur den presenteras.

jack - 25 november, 2008

Braid

affe - 25 november, 2008

Ingen som lirar racingspel?!

– Burnout Paradise
– Project Gotham Racing 4
– Pure
– DiRT
– FlatOut: Ultimate Carnage
– Forza 2

Arcade:
– Geometry Wars: Retro Evolved 2

Clibb - 25 november, 2008

Affe. glöm inte GRiD, lätt det bästa racingspelet

Peter - 25 november, 2008

Bully: Scholarship Edition. Världens kanske bästa spel evörr, uppdaterat med putsad grafik och nya classes. Dessutom finns det tokbilligt på Play.com.

xboxflickan - 25 november, 2008

Bilspel…. yikes, inte min grej. Men det har jag ju visserligen hörts säga förut ;-)

Peter: Just det! Det måste ju jag också skaffa :O

Kristian Johansson - 25 november, 2008

Malmer:

Ja, vilket förstås leder till att Gears bör sorteras bort i så fall, då fokus där ligger på att ta skydd snarare än att kuta. :P

xboxflickan - 25 november, 2008

Kristian: Har jag sagt att du gärna får kommentera här även om du inte tänker gnälla på något? ;-)

Malmer - 26 november, 2008

Kristian:

Man måste i väldigt många fall kuta mellan skydd i Gears…

anton - 26 november, 2008

Det närmaste man kommer counterstrike på konsol torde vara Socom. Dock endast till PS3 – du får helt enkelt rekommendera din kompis det istället! CoD:WaW, Socom: confrontation, Resistance 2, Killzone 2…. Härliga fps-tider för ps3-ägare :-)

Kristian Johansson - 26 november, 2008

xboxflickan:

Oftast när jag skriver inlägg (inte bara här, utan överallt annars), är det gnäll. Men jaja, ska väl försöka skriva nåt positivt ibland också då (ett tips är att göra ett inlägg om hur bra Earth Defence Force 2017 är till 360). ;)

Malmer:

Visst måste man förflytta sig på något sätt, det har du rätt i, men hela Gears är ju format kring det faktumet att spelaren måste ta skydd hela tiden för att överhuvudtaget kunna kuta någonstans. Kutandet finns där, men är underförstått tycker jag.
Och poängen med den här typen av kategorisering är väl att ge en så bra bild av spelets spelmekaniska inriktning som möjligt. Vad sägs om ”gömma (köttberg) och tömma (magasin)”?!
Nej, allvarligt talat är det egentligen rätt menlöst att sitta och kategorisera, so let’s stop. :P

Sammy Nilsson - 28 november, 2008

Banjo Kazooie N&B^^!

Gnoit - 29 november, 2008

Eternal Sonata
Fable 2
Forza 2
Castle Crashers
Burnout Paradise
GTA IV

Hagbard - 1 december, 2008

Skulle väll inte vilja kalla Mass Effect för ett FPS, framför altl inte som om skadan är baserad på skills som de felsta adnra RPG.

Fable 2 är ganska underhållande. Komemr själv skaffa Mirrors Edge (som är ett FPS utan tonvikt på S:et) och Prince of Persia. Ett sandlådespel ala Saints Row 2 eller GTA IV räcker ett tag och är således bra om man skaffar en 360.

Malmer - 1 december, 2008

Assassin’s Creed är i mångt och mycket ett actionlir, men det är långt ifrån en FPS/TPS/shooter/kuta-skjuta/gömma-tömma.

Dessutom är det ett underbart bra spel. Love it!

Powell26Jodie - 7 november, 2010

Following my own monitoring, millions of people on our planet receive the personal loans at good creditors. Thus, there is a good chance to receive a financial loan in all countries.

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp