Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Guide: Gör egna speltröjor

43 Skrivet av - 5 februari, 2009

Visst finns det en hel del tuffa tröjor med spelmotiv att hitta på nätet, men hur ofta hittar jag snygga nörd-tröjor i tjejmodell? För att inte tala om den hutlösa frakten som tillkommer de få gånger jag råkar hitta något snyggt i en tuff butik på andra sidan jordklotet. Nä, jag gör mina egna tischor istället. Det borde du också!

Detta behöver du:

  • En T-shirt
  • Papper för tröjtryck (finns på t.ex. Clas Ohlson)
  • Bläckstråleskrivare
  • Strykjärn
  • En sax

090207_speltischa1
Hittar du ingen tröja garderoben som behöver piffas upp finns det tröjor att fynda för en billig slant. H&M har schyssta med lite passform, vill du ha helt vanliga t-shirts är Stadium eller Intersport att rekommendera. Vad som kan vara bra att tänka på är att välja en tröja med inte alltför stretchigt tyg, för det finns risk att trycket spricker och blir fult om tyget är väldigt stretchigt. Bomullströjor funkar bäst!

Tvätta tröjan innan du börjar, annars kan den krympa och då blir motivet skrynkligt. Man kan välja i princip vilken färg som helst på tröjan. Även mörka färger funkar, men då blir det bäst om du använder särskilda papper för mörka textilier.

Välj ditt motiv! Jag brukar leta bland fräsiga skrivbordsbakgrunder med spelmotiv. Oftast är bilderna tillräckligt högupplösta för att skrivas ut, och någon annan har redan gjort jobbet åt dig och gallrat ut de allra bästa bilderna. Jag gillar Wallpaper Abyss, men som vanligt går det mesta att hitta med lite hjälp av google. Vill man ha unika motiv finns kan man kika runt på Deviant Art också!

Jag brukar ta in bilden i ett bildbehandlingsprogram och förstärka färgerna lite grann, eftersom motivet på tröjan tenderar att blekna efter man har tvättat den några gånger.

Nu ska du skriva ut motivet på tröjtryckspappret. Gör en provutskrift på vanligt papper först och kolla så att färgerna stämmer och storleken på motivet känns lagom. Innehåller motivet text är det extra viktigt att du spegelvänder det, eftersom man vänder pappret när man stryker det på tröjan.

Klipp ut motivet, spara ungefär en halv centimeter runt omkring.

090207_speltischa2

Lägg tröjan på en strykbräda och lägg pappret med motivet vänt mot tröjan där du vill att det ska hamna. Nu stryker du med hög värme på papprets baksida. Kom ihåg att röra på strykjärnet hela tiden, annars kan tyget brännas. Hur länge du behöver stryka varierar, men jag brukar stryka 2-3 minuter sammanlagt. Kika på instruktionerna till papprena, där brukar finnas lite riktlinjer.

090207_speltischa3

Låt pappret kallna innan du försöker pilla bort det från tröjan. Dra försiktigt! Märker du att trycket inte fastnat ordentligen på tröjan och vill följa med pappret är det bara att stryka en stund till.

Vill man piffa till tröjan lite extra är det snyggt att stryka på ett litet motiv i nacken, som matchar motivet på framsidan. Eller varför inte sätta ett citat från spelet på armen eller vid kanten längst ner? Var försiktig så du bara så du inte stryker igen på ett motiv du tagit bort skyddsplasten på, det kan klibba fast på strykbrädan.

Och ett sista tips: Tvätta gärna tröjan på lite lägre temperatur så håller trycket längre.
090207_speltischa4
Lycka till och glöm inte posta bilder på ditt mästerverk här!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

farbroratlas - 5 februari, 2009

Suverän liten guide. :)

Jag funderar på att göra nåt fint när jag orkar. En stor rosa Kirby på magen borde förstärka min manlighet ytterligare. Eller?

emzis - 5 februari, 2009

Riktigt bra tips! Jag har så många gånger funderat på att beställa tröjor men insett att det varken finns i rätt form eller med rätt motiv. Nu ska här pysslas i helgen :)

Xboxflickan - 5 februari, 2009

farbroratlas: Fantastiskt! Så måste du skriva ”Om nom nom”. Så låter Kirby egentligen!

emzis: Gör’t! Det är så himlans enkelt när man väl gjort det några gånger, och det finns ju sjukt mycket bra bilder att hitta på nätet. Materialkostnaden för den där tröjan blev 27 kronor, 12 för pappret och 15 för tröjan på Lindex halva reapriset-rea! Hehe :D

Emmy Z - 5 februari, 2009

Exakt. Dessutom är det lite enklare än det jag tänkte göra på Dreamhack för några år sedan. Då var det nära att det blev en speltatuering på höften. Vet inte riktigt om jag ångrar att det inte blev av eller inte så här i efterhand ;)

jean - 6 februari, 2009

^_^ Ska kidnappa Linkens skrivare(har ingen egen O.o) mao, och massproducera lite t-shirts. Såg jättetrevligt ut.

Björn - 6 februari, 2009

Snyggt tröja och klockrent motiv!

Hur är det med skrivarpapprena, måste man ha en bläckstråleskrivare eller finns det papper till laserskrivare också?

Sammy Nilsson - 6 februari, 2009

Håller med. Snygg och klockren^^ Ska faktiskt nog börja mass producera hemma gjorda tröjor=)

Xboxflickan - 6 februari, 2009

Emmy Z: tatueringar ja… dom tenderar ju att liksom… inte gå bort. Men kul ändå :) Jag har alltid velat tatuera in en chocobo. Men folk skulle bara fråga varför jag tatuerat in en fet kyckling antar jag :(

jean: Gör så! Glöm inte visa sen :D

Björn: Nej, jag tror att laserskrivare smälter pappret tyvärr. Om det inte finns särskilda papper för just laserskrivare, men det har jag inte sett någonstans.

Sammy: Tack!

Gwellmyn - 6 februari, 2009

Finns det andra färger på papprena? För jag antar att det som du klippt ut också följer med, dvs det vita runtomkring som visserligen inte gör något om du trycker på en vit t-shirt. Men om du skulle vilja trycka på en röd eller svart t ex?

Xboxflickan - 6 februari, 2009

Gwellmyn: Nä, det vita blir genomskinligt, blir lite blankare än tyget bara.

Fast jag tror att såna papper som är för mörka textilier är vita.

man får nog välja lite beroende på motiv. Ska man t.ex. trycka ett svartvitt motiv på en röd tröja så är nog genomskinliga papper att rekommendera, men om man ska skriva ut ett porträtt så bör man välja papper för mörka textilier.

Lunandrez - 6 februari, 2009

Blir så galet nice ju med egna tischor när man väl har hittat läckra motiv, så det blir helt klart ett framtida projekt någongång, när man både har skrivare till det och lite mer ”fria pengar” att spendera, lite knepigt för stunden som fattig student – men trevligt med en guide kring det! ^^

TehFnoRd - 6 februari, 2009

Snygg guide! Nu ska jag bara hitta någon bläckstråle skrivare att kidnappa. :)
Och appropå chocobo tatueringen…. Psssht, kommer juh bli halva nöjet att få sätta alla icke nördar på plats genom att förklara något som dom borde veta. ;)

Fuffens - 6 februari, 2009

Grymt! Ska slösa lite på jobbets superskrivare tror jag… ;)

Carlsson - 6 februari, 2009

Funkar det inte med Laserskrivare?

Xboxflickan - 6 februari, 2009

Carlsson: Jag citerar mig själv :)
”Nej, jag tror att laserskrivare smälter pappret tyvärr. Om det inte finns särskilda papper för just laserskrivare, men det har jag inte sett någonstans.”

Toby - 6 februari, 2009

Trevlig guide!

Fast jag har ju ingen bläckis, utan bara en laserskrivare, så jag fortsätter nog med mitt internetköpande istället :)

PimPim - 7 februari, 2009

Självklart! Gör det själv, stupid! Varför har man aldrig tänkt på det förut?

Minns att mamma gjorde det när jag var liten fast, det var sådana tryck man fick köpa och det blev inte så förbannat bra ifrån början. Klart man ska göra egna tröjor! :D

Hur fungerar detta med att förstärka färgerna som du säger? Något enkelt bildredigeringsprogram du använder?

Samson - 7 februari, 2009

Vad skriver du ut i för DPI?

Xboxflickan - 7 februari, 2009

Samson: Det där har jag inte ens tänkt på… men bilder man hittar på nätet brukar väl vara 72 dpi? Så jag har säkert kört på det. Man måste ju titta väldigt nära för att se om det är lite kantigt. Och så nära vill jag inte ha folk ändå ;-)

HB - 8 februari, 2009

Enda problemet är att hitta passande motiv som funkar för min kropp :p

Annars är det en bra idé. Måste försöka hitta bra motiv som funkar att använda sig av.

Flip-Top - 12 februari, 2009

Coolt som fan! Utskrifter ska förresten alltid vara i 300 dpi, vilket funkar bra när du har så högupplösta bilder. Kan vara bra att tänka på när man t.ex ska göra nåt pixligt också, så kanterna blir knivskarpt raka.

Fint hursom, vill också göra fräna t-shirts snart.

ulricbergendahl - 4 mars, 2009

Hej
En erfarenhet jag har av sånna där tryck är att dom inte är så snygga efter nån tvätt, de får en gul ton i bakgrunden.
Var iof nått är sedan jag provade, så det kan ju vara annorlunda nu?
mvh ulricbergendahl

Henrik Lindmark - 15 mars, 2009

vad händer om man använder vanligt papper istället för sånt där speciellt tröj tryck papper?

sofia - 28 mars, 2009

skitbra guide! tusen tack! :)

ulricbergendahl - 28 mars, 2009

Henrik Lindmark: Det händer ingenting pga att själva trycket sitter i ytan på papperet.
Ett vanligt papper har inte den yta.

Sanna - 4 maj, 2009

kan man ha bakplåtspapper istället för det andra? eftersom jag har sett många som har tagit bakplåtspapper. Och jag kan inte hitta tryck pappret på Clas Ohlson, tacksam för svar genast :)

Sanna - 4 maj, 2009

eller skulle man ha det specciella pappret i skrivaren, blir lite snurrig

Xboxflickan - 4 maj, 2009

Sanna: Jag har aldrig provat med bakplåtspapper, tror inte att det funkar.

Det pappret jag köpte på Clas Ohlson har som en vaxad yta man skriver på, sedan vänder man och värmer på så att vaxet med motivet smälter fast i tröjan. Eller vad det nu är. Känns lite som vax, eller stearin innan man strukit dit det.

ulricbergendahl - 4 maj, 2009

Hela idén är papperet.
Papperet har en yta som är som ett transparant tryck (dvs onsynligt).
När du sedan skriver på det så fäster färgen på denna yta.
Ytan fäster sedan på en tröja vid värme.
Så därför går det inte emd några nadra papper.

De papper jag provade för 7-8 år sedan gav en gul ton där den skulle ha varit osynligt, men det ärsäkert bättre papper nu för tiden och de jag köpte hade kanske dålig kvalitet.

Det där med bakplåtspapper har du säkert fått från att man kan fästa dåliga tryck som har börjat ”flagna” om man lägger ett sånt över trycket och strycker med strykjärn.

mvh ulricbergendahl

Fuffens - 4 maj, 2009

Sanna: Här har du papperet i alla fall: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=82848185

Bara ringa och kolla med deras kundtjänst om det finns i någon butik nära dig, ifall du inte vill beställa på nätet.

Anonym - 15 augusti, 2009

Älskar det , själv ska jag göra en Michael jackson tröja <3

Sara - 16 oktober, 2009

Gud vad kreativ du är :D
Nu blir jag också sugen på att göra egna nörd t-shirtar.
Håller verkligen med dig om att det finns för dåligt med spel tröjor i tjejmodell.
Ska lätt springa till Clas Ohlson imrn.
Förlåt att jag kommenterar på ett så gammalt inlägg btw. :)

Xboxflickan - 18 oktober, 2009

Sara: Åh, tack! :) Vi testade göra nya förra helgen med papper från Panduro, men det blev inge bra alls :(
Det från Clas Ohlson har funkat bäst hittills.

Alla kommentarer är bra kommentarer! :D

tröj galen tjej! - 22 december, 2009

vad heter pappret ?har letat lite över allt men de värkar svåra att få tag på. tycker att du gjorde grymmt fin tröja.

håller trycket bra?:)

m - 14 januari, 2010

Hej! Jag är 13 år och har letat efter någon bra guide ett tag nu och du verkar vara bra. Men är en bläckstråleskrivare samma sak som en vanlig skrivare? Vad är skillnaden?
Skulle bli såå glad om du svarade, snälla gör det.
Svara till min e-post om du kan se den, annars kan du snälla svara på kommentaren? <3

Xboxflickan - 19 januari, 2010

m: En bläckstråle-skrivare är den vanligaste sortens skrivare att ha hemma skulle jag tro. Om den använder sig av patroner fyllda med bläck så är det en bläckstråleskrivare. Du kanske kan be någon annan hemma se efter om du är osäker? :)

Anna - 14 juli, 2011

Hej du! Haha ett tag sedan du skrev detta men jag har en fråga
Du skrev till kommentaren ovan att om man har patroner så är det en bläckskrivare eller något, alltså om man behöver byta ut patroner för att färgen är slut, är det en sådan skrivare då? :) Eller? Fattar inte riktigt? Dessutom har jag hittat sådant papper på Clas Olsons hemsida! ;) Men vill veta hur man EXAKT vet vad man har för skrivare, för om jag har en sådan har du nu räddat mig för en 18års present!:)

Angelica - 14 juli, 2011

Hej Anna!
Om du kollar vad din skrivare har för produktnamn, och sen petar in det i en googlesökning så borde du få upp information om vad det är för typ av skrivare. Jag har bara haft bläckstråleskrivare själv, det brukar vara det man har om man är vanliga hemmaanvändare :)

Byta patroner gör man även i laserskrivare, men då brukar det vara pulver i dom. Ofta har man bara laserskrivare om man skriver ut skitmycket, typ som på ett kontor.

Lycka till, hoppas det löser sig!

Matte - 19 september, 2011

Hej!
detta såg ganska fräsigt ut och jag funderar på att testa på det själv.
Problemet är att dom verkar ha tagit bort dom ”speciella papprena” ifrån Clas Ohlsons sortiment? för när jag trycker på länken till deras sida så står det: ”Artikeln du sökte finns inte eller har bytt plats, Använd gärna vår sökfunktion.”, och jag vet inte riktigt vad detta papper kallas för, så det är lite svårt att söka :)
Skulle vara väldigt tacksam om det kom upp en ny länk eller iaf ett namn på vad pappret heter.
Tack!

Inlänkat

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp