Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Åsikter om Resident Evil 5 (They're mine, all mine!)

19 Skrivet av - 17 mars, 2009

090316_residentevil5chrisBara för att det Capcom gjort med Resident Evil inte är särskilt oväntat, betyder inte det att jag måste gilla det. Jag förstår ju att det är ett medvetet val. Läkiga spel säljer inte, folk vill peppra fiender och leka rambo. Men jag gillar inte vad de har gjort med en av mina favoritspelsserier.

Och nej, det är inte samma sak som i fyran. Fyran var mer likt seriens tidigare delar när det gäller såväl atmosfär som story. Vi fick besöka mysiga kyrkogårdar och knata runt i kyrkor och stora herrgårdar. I Resident Evil 5 känner jag mig malplacerad i något sorts Indiana Jones-universum, och jag dessutom har jag glömt min solskyddskräm hemma.

Och sen fienderna! Visst finns det några riktiga klassiker som dyker upp, en del i lite nyare tappning till och med. Men det är svårt att komma ifrån att fienderna är ännu mindre zombieaktiga än i fyran. I femman känns mer och mer som mänskliga fiender vid medvetande. De kör motocykel och andra tramsiga saker dom inte borde. Inte så jäkla zombish alls om du frågar mig. Vilket du givetvis gör.

I Resident Evil 5 känns storyn spikrak, utan att ett uns till plot twist att överraska mig. Faktum är att jag hinner gissa mig till spelets troligtvis tänkta största plot twist redan vid första anblick.

Men allt det där betyder ju inte att det är ett dåligt spel, bara att det inte är ett bra Resident Evil. Så fortfarande, ett jäkligt bra  spel som är värt ett köp. Särskilt om du tänker lira i co-op.

Lite annan matnyttig info om spelet:

  • Man kan spela som Sheva även om man spelar själv, men man måste klara minst en gång spelet för att få möjligheten. Sheva är dessutom vänsterhänt och håller till på motsatt sida av skärmen jämfört med Chris. Ovant deluxe.
  • Man kan låsa upp unlimited ammo till alla vapen efter att man klarat spelet. Man använder poäng man samlar på sig efter varje avklarat kapitel eller i Mercenaries-minispelet.
  • Det kommer ett versus-läge som DLC i framtiden där man ska kunna köra emot varandra. Sounds interesting!
  • Jag hade problem med jäkligt mycket ful screen tearing i sekvenserna när jag körde på 1080p, avhjälpte det lite genom att dra ner till 1080i. Lär ju fetglömma att ställa om när jag byter spel och är därför dömd att spela i 1080i för all framtid. Skit också.

090316_residentevil5yxan
Frågor på det?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Fleischer - 17 mars, 2009

Hade du valt PS3 versionen hade du inte haft problem med screen tearing. v-sync FTW

Xboxflickan - 17 mars, 2009

Hade jag valt ps3-versionen hade jag varit fattig!

Och inte fått några achievments. Och fått spela själv. Annars så! :-)

Kristian Johansson - 17 mars, 2009

Plot twist? Plot? Resident Evil? Va, var har jag hamnat nu? Alternativt universum? :P

Men jag kan hålla med om att Res Evil 4 hade en del stämning (åtminstone på ett fåtal ställen, nattsvart och övergivna kåkar), men den stämningen förtogs av hur actionfokuserat spelet hade gjorts också. Det var som att gå runt i ett Res Evil-spel och leka rambo, två världar som krockade. Och då försvinner all skräckstämning som kanske hade funnits där under andra spelmässiga förutsättningar. Och i femman har man till synes helt sonika dumpat en av dessa världar. :P
Någonting man kan diskutera är ju huruvida femman (och även fyran, egentligen) borde vara en helt ny serie, eller åtminstone en spinoff.

Själv skulle jag dock vilja se Capcom gå tillbaka till den där gamla versionen av fyran där man jagades av hallucinationer och nån snubbe med köttkrok. Det är utan tvekan det mest lovande Res Evil-spel jag har sett iaf (eftersom jag alltid hoppats på mer skräck i serien).
Och ja, jag inser att det med stor sannolikhet återigen skulle ta Res Evil bort från originalupplägget, fast då åt det motsatta hållet (dvs skräck snarare än action).
Så Capcom, gör en action-spinoff, en skräck-spinoff och utveckla originalserien med små förändringar (dvs den filosofi ni förfinat så väl genom åren med Mega Man-spel och liknande) så blir alla nöjda och glada. :D

Dakka - 17 mars, 2009

Jag brukar få screen tearing i Capcoms spel och bara i Capcoms spel. Dead Rising, Lost Planet och nu Resident Evil 5. Har aldrig märkt av det i några andra spel.

Mathias Novak - 17 mars, 2009

”Fyran var mer likt seriens tidigare delar när det gäller såväl atmosfär som story.”

Njae… Iaf inte när det gäller storyn då femman drar betydligt klarare associationer till seriens tidigare delar, där fyran mer kändes som en spin-off på den punkten. Däremot så utvecklades den aldrig riktigt bra i femman och drog inte igång förrän i slutet av spelet. Och ja, slutet var ju… en stor fet antiklimax. Jag är rätt besviken. Bortkastad potential.

Men jag går helt hand i hand med det du skriver i övrigt. Jag är lite osäker på om jag gillar den riktning dom tagit med spelserien. Tanken på att sexan kommer vara en reboot känns inte särskilt lockande då jag förälskat mig i det Capcom byggt upp i nästan 15 år. Bara griniga nostalgiker som tycker det antar jag. Sammanfattningsvis är ändå Resident Evil 5 väldigt bra där co-op är spelets starkaste kort. Och Sheva, fantastisk karaktär.

Nåväl, nu ska det jagas achievements. :)

Fleischer: Båda versionerna har väl sina grafiska strul. 360 versionen ser lite bättre ut med skarpare texturer och något bättre färgskala.

Fuffens - 17 mars, 2009

Är inte 720p schysstare än 1080i? Det är i alla fall vad jag hört är en genrell åsikt.

Darkof - 17 mars, 2009

”Fyran var mer likt seriens tidigare delar när det gäller såväl atmosfär som story.”
Miljön är inte detsamma. Det mycket mer horror i ettan än 4:an. Och så har man inte ett pumphagel med 40 skott.

”Mindre zombieaktiga än i fyran”
De är inte riktiga zombisar, utan manipulerade människor genom parasiter typ ”rabieshundar”.

Har du verkligen kört de tidigare Resident Evil spelen?

trifix - 17 mars, 2009

HELT onödigt att köra Xbox360 i 1080p då det är typ 2 spel som har stöd för det. Det är ju bara uppskalad 720p så då kan man lika gärna köra 720p ifrån början. Bättre att låta tv’n sköta uppskalning av bilden istället. Bara för att det står 1080p på baksidan så körs aldrig spelen i den upplösningen utan skalas bara upp. Ett extremt dåligt PR-trick ifrån MS sida tyvärr…

PS3 däremot uppger alltid den korrekta högsta upplösningen på baksidan av sina spel…

Xboxflickan - 17 mars, 2009

Kristian Johansson: Kan inte annat än instämma! Ska du eller jag ringa Capcom? :D

Mathias Novak: Jomen visst spelar femman mycket på seriens tidigare delar. Det var inte det jag menade, utan snarare att storymässigt får jag en näve skit. Platt, förutsägbart och ointressant. Spelets sista del är ju en sån fet antiklimax att jag nästan skäms.

Men visst, jag är en notorisk old school:are när det gäller Resident Evil. Så stäm mig. Jag vid håller vid att det är ett riktigt bra och ändå underhållande actionspel. Men inte alls det spel som jag ville ha.

Fuffens: Om detta tvista de lärde! Jag vet faktiskt inte. 1080 är ju mer än 720, good enough for me!

Darkof: “Fyran var mer likt seriens tidigare delar när det gäller såväl atmosfär som story.”

Mer likt än femman alltså. Och visst, ettan var ju givetvis mer horror. Trots att fyran var väldigt olikt ettan så tycker jag ändå att de lyckades hålla kvar rätt så mycket samma känsla över miljön.

I Resident Evil 5 kände jag mig lite bortkommen. Utan att spoila och nämna specifika banor, men det gick helt enkelt inte hem hos mig med de nya miljöerna.

Vapen och actionbiten är ju ett helt annat kapitel, där RE4 och RE5 absolut hamnar i samma fack. Jag pratar om miljöerna. Hus och träd och sånt.

Och ja, jag vill påstå att jag har spelat varenda Resident Evil-spel som finns. Allt från dassiga Gun Survivor, Gaiden till GBC och Outbreak-spelen.

Jag fattar hela parasitgrejen. Jag bara föredrar zombies som dom brukade vara. För mig är Resident Evil ett zombie-spel, inte ett parasit-spel.

Anonym - 17 mars, 2009

OMG har du en Full HD TV? Jag har bara HD Ready så det är bara 1080i! :( dock är min TV 52″ så jag klaggar inte! ^^ För er som inte vet skillnad på i och p så har det med hur den hanterar bilden och alla pixlar. P funkar bara på Full HD! har du en HD Ready TV är det inget för dig då är det I som gäller!

Mathias Novak - 17 mars, 2009

Xboxflickan: Haha inga stämningar här inte. :D Jag delar fullkomligt din åsikt faktiskt. Mer elitistisk spelpropaganda av den nostalgiska naturen tack!

Kristian: Köttkrokar och hallucinationer i ett Resident Evil? Nej. Inga paranormala aktiviteter av den sorten. Nästan lika fel som japanernas förvridna syn på spanjorer och svarta. Jag saknar zombies och en specifik bad guy. Och skrivmaskiner. Det är det obligatoriska.

D - 17 mars, 2009

Håller med om det mesta. Sen såhär i efterhand kan jag också känna att det påtvingade co-op läget faktiskt spolar bort det sista som känns Resident Evil med RE5.

RE5 var kul att spela igenom med en vän men hela läget kändes ändå malplacerat. Inget jag egentligen hade viljat se i spelserien. Jag tror också att anledningen till att spelet känns så annorlunda på nästan alla punkter är att co-op GÖR spelupplevelsen annorlunda och Capcom verkar ha varit medvetna om det hela tiden.

Co-op är underbart, men jag bävar ändå för att se klassiska spelserien tappa sin själ bara för att utvecklare pressar in krystade coop-lägen i spelen bara för att det är på modet.

Hamsternator - 17 mars, 2009

”För mig är Resident Evil ett zombie-spel, inte ett parasit-spel.”

Och här har vi ditt största snesteg. (Jag väljer att ignorera ditt välplacerade ”för mig”)
RE har alltid varit om biologiska experiment och tvivelaktig forskning. Att slöa zombier blev frontfiguren för RE var lämpligt för stunden men efter andra serier såsom Silent Hill och Fatal Frame så var det bara en tidsfråga innan serien behövde utvecklas.

”Själv skulle jag dock vilja se Capcom gå tillbaka till den där gamla versionen av fyran där man jagades av hallucinationer och nån snubbe med köttkrok.”
Vilket är precis vad jag nu tog upp. Problemet med den versionen av fyran var att det var en allt för uppenbar plagiering av Silent Hill, speciellt som RE aldrig har använt sig av mystik, magi eller annat skumt som man aldrig kan förklara ordentligt. Å andra sidan så hade Capcom försökt förändra RE redan långt innan fyran (Dmc någon?) så varför ska de inte utforska de nya upplägget ordentligt innan de hoppar tillbaka till gammal skåpmat?

Skräcken är dock fortfarande ett bekymmer då som vi alla vet så är den ganska minimal numera, men för stunden så kan vi väl vara lite accepterande och nöja oss med stressen av motorsågsljud som blir högre och högre i stridens hetta ^^

Xboxflickan - 17 mars, 2009

D: Jag tyckte att co-op gjorde sig bra, även om det förstås lätt blir lite flamsigt och mindre stämningsfullt på tu man hand.
Men ja, man får väl anta att Capcom varit väldigt medvetna och gjort som dom gjort med flit, för det är ju trots allt ett förbaskat bra spel.

Hamsternator: Snedsteg kan du vara själv!

Jag gillar inte hur bra det går för de infekterade. Att bli zombie/infekterad/parasituppäten ska ju vara ett handikapp och inte en superduperkraft. Med undantag för vissa specialfiender och bossar, förstås.

Hamsternator - 17 mars, 2009

;D

Ser fram emot hätska live-diskussioner på lördag ^^

Kristian Johansson - 17 mars, 2009

För det första skrev jag att jag är medveten om att mr köttkrok och svävande rådjurshuvuden inte är ”äkta” RE. Det var därför jag påpekade att det skulle kunna bli en spinoff. Nu har jag iofs för mig att den trailern lade grunden för vad som senare blev Haunting Ground, men det är ett lite väl långt steg från Resident Evil kan jag tycka.

För det andra tror jag att en mer Silent Hill-aktig inriktning vad gäller atmosfär inte MÅSTE innebära att allt helt plötsligt är omöjligt att förklara med vetenskap – vad är det som säger att man inte kan börja hallucinera av ett Umbrella-virus? Allt man fick se i den där trailern är jag säker på skulle kunna förklaras på det sättet.

Det känns snarare logiskt att ens huvudkaraktär borde kunna antastas av ett virus/en parasit och påverkas av det, precis som i princip alla andra människor i spelen. Det skulle kunna bli väldigt intressant att faktiskt bygga hela spelet kring den premissen och skapa en ny typ av survival horror (i RE-serien iaf).

Hamsternator - 17 mars, 2009

Kristian, du har såklart helt rätt. Inget som är konstigt med hallucinationer i sig, men den trailern visade på lite mer än bara hallucinationer som inte passar för RE. Men visst med en liten tweakning skulle det fungera men jag ställer mig fortfarande tvekande till att RE skulle må helt bra av att titta mer på Silent Hill vad gäller miljöer, stämning osv.

Sen så har redan capcom utforskat lite på vad som händer med huvudkaraktären när denne påverkas av virus iom Outbreak spinoffen som de gärna får återuppliva om man frågar mig =)

Xboxflickan - 17 mars, 2009

Hamsternator: You bet. Men passa dig, jag tar med mig min storebror som kan allt om Resident Evil. \o/

Kristian Johansson: fast även om det är hallucinationer tycker jag det skulle riskera att bli lite mycket mumbojumbo. RE-karaktärer ska ju vara hårda och stå emot sånt!

Jag är absolut öppen för spin-off:er!

Devil May Cry var ju tänkt som ett RE-spel från början, och vi såg ju hur det gick! :D

Och som sagt, Haunting ground är ju inte heller så pjåkigt.

Nathalie Nouvelle - 19 oktober, 2010

Jag kan definitvt hålla med om att föregående spel har lite mer Zombie stämning. Men jag måste ju säga att det är ett sjukt bra spel! Jag gillar grejen att man kan leta skatter och hamnar bland en massa gamla ruiner osv. Jag gillar den där lite Indiana Jones vs. Zombie känslan ;). Jag har inte spelat alla spelen då jag började spela RE när jag var 12 vilket är 11 år sen och då fanns inte alla spelen såklart. Sen har jag haft ett uppehåll med RE så började med femman. Jag får väl spela spelet baklänges helt enkelt!! :) Däremot älskar jag att man kan spela co-op. Jag och min pojkvän älskar att spela tillsammans och det är ju såklart roligare och spela om man har lite sällskap. Kan man ju tävla lite sinsemellan också vem som dödar flest Zombies ;P. Sen är det ju kul med lite team work. Annat bra spel med co-op är Army of Two! ;P

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp