Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Ett steg framåt, två steg bakåt

30 Skrivet av - 28 november, 2010

Igår hade jag en fotograf på besök. Han fotade mig medan jag stod och viftade med mina Move-kontroller i mitt för en gång skull välstädade vardagsrum. Bilderna kommer att synas i en av Sveriges största dagstidningar om någon månad eller så, jag hojtar till när. Jag är glad att jag får möjlighet till sånt där ibland, och ställer gärna upp. Allting som kan göra tjejer lite mer accepterade som gamers går jag jag utan att tveka med på. Jag tänker stå här och veva med mina kontroller tills folk slutar höja på ögonbrynen och peka ”Kolla, en tjej som spelar!”. När jag får frågan ”Varför tror du spel är en grabbgrej?” plockar jag fram siffror och undersökningar som underlag. Det här är inte bullshit. Vi spelar dessutom skjutspel, rollspel och skräckspel som vilken snubbe som helst. Folk har bara inte fattat det. Men tills dess, så får folk peka bäst fan dom vill.

Sen suckar jag lite för mig själv när jag inser att branschen själv inte verkar ett dugg intresserad av att hjälpa till att ändra på den uppfattningen. Inte Spelbutiken och CDON i varje fall. Båda butikerna har valt att dela in årets julklappstips i tjej- och killkategorier och placerar oss i onödiga fack gällande smak och tycke. Det luktar unket! Vidare kan man också fundera över hur lämpligt det är att rekommendera Call of Duty: Black Ops, ett spel med en PEGI-märkning på 18 år, i kategorin pojkar. Spelbutiken, var är ansvaret?


Läs gärna fler tankar om Spelbutiken hos Discordia och om CDON hos Aftonstjaerna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Exorph - 29 november, 2010

Det här är bra om man vill verka vara en seriös nätbutik.
Ungefär lika bra som att marknadsföra ”Professer Layton” och ”FPS Shooting Spel”.

Holmberg - 29 november, 2010

Funderar på samma sak när det gäller Spelbutiken som jag skrev hos Aftonstjaerna ang CDON… är det ingen som någon gång under arbetet börjar tänka att ”vänta lite.. är inte det här rätt bränt`?”

CDON hävdade ju att folk köper julklappar efter vad personen har för Kön/ålder och inte vad dom har för intresse… Hur troligt känns det?

Sen hade det varit lite kul om hemelektronik-kedjorna prövade samma moderna marknadsföringsteknik och sen få se hur responsen blir när dom listar matberedare och tvättmaskin under ”för henne” och Platt-tv och öl-maskin under ”för honom”….

Holmberg - 29 november, 2010

Fast… nu när jag kollade lite närmre på Spelbutiken så kanske dom är lite könsneutrala ändå :)

Under ”För honom” och ”Sports” så har dom dängt till med Macho-spelet ”All star Cheerleader”…

Det skojiga åsido så blir ju det hela ännu dummare när man klickat sig in på ”för honom” och ser att DÄR går det bra att dela upp intressekategorier som RPG-spel, FPS-shooter, Sports osv…

Mats N - 29 november, 2010

Spelbutikens beskrivningar har en hel hög Sär Skrivningar med stor bokstav också… Jag gissar att ingen där tänkt igenom eller korrläst något innan det lagts ut på webben.

EmmyZ - 29 november, 2010

Det som nästan stör mig mest är att onlinebutiker som Spelbutiken borde veta bättre. De jobbar ju med spel! De borde veta att tjejer spelar ”killspel” och att killar spelar ”tjejspel”. Jag skulle kunna ha större överseende om en butik som ”dessutom säljer spel, som typ… äsh Åhlens eller liknande” tabbar sig så. Men en sajt. Som säljer spel. Enbart. Kom igen!

niklas (megastorm) - 29 november, 2010

Skulle man inte kunna ha
– För den som gillar musik?
– För den som gillar sport?
– För den som gillar tekink?
etc…

nått borde man ju veta om den man ska köpa en julklapp till

emma - 29 november, 2010

you go girl! jag läser spelutveckling på gymnasiet och går i ettan nu. jag är ensam tjej med 30 killar och det var många som höll på så där mot mig i början, inte alla men många gjorde det. Nu har de dock fattat att jag spelar spel som är ”killspel”. Dumt som fan att sätta folk i fack sådär, det gör det bara svårare att försöka få spelindustrin att bli könsneutral!

Aftonstjaerna - 29 november, 2010

Mycket bra uppmärksammat Angelica!

Det smärtar mig att en av mina tidigare favoritbutiker som jag årligen säkert köpte spel för 4-5000 kronor går bort sig så totalt. Jag förstår verkligen inte att marknadsföringscheferna på dessa företag inte lyssnar på konsumenterna.

Jag sätter upp Spelbutiken i min lista på företag som skall bojkottas och hoppas att fler gör som mig så att det får någon effekt.

Lord Gothic - 29 november, 2010

Fast vad dom egentligen menar är väl vad som spelas mest i längden av kvinnor och män. Av dom tjejerna jag känner som spelar så väljer dom super mario och wii framför xbox och call of duty black ops. Men alla ska ju få spela vad dom vill. De står ju faktiskt aldrig måste ”köpas till kvinnor” eller måste ”köpas till män”. Jag tror dom listorna är mer gjorda efter vad män, kvinnor pojkar och flickor spelar mest av enligt statistik.

Dann - 29 november, 2010

Helt galet att nätbutiker beter sig på det här viset. Att även Spelbutiken, min stora favorit bland nätbutiker har sjunkit så lågt är sorgligt.
Hade det inte bara varit bättre om man hade använt sig av kategorier som baserats på åldrar? Tex 3-7, 8-12, 13-15, 16-uppåt? Det hade iaf jag tyckt :)

Micke - 29 november, 2010

Fantastiskt nog gillar precis ALLA tjejer rosa också…

Mia - 29 november, 2010

Jag tycker inte de finns något kill/tjejspel. Utan man spelar de man tycker är roligt.

Sen gillar INTE alla tjejer rosa.

Karl Essinger - 29 november, 2010

Handlar i steam, och dem har iallafall INTE sorterat efter kön som tur är.

Lord Gothic - 29 november, 2010

Mia : Jag tror att Micke var ironisk med sin kommentar.

Jag känner ingen i verkliga livet oavsett kön som har ont av detta och jag har inte ont av de själv. Men jag rekommenderar om man inte tycker nåt är bra så tar man kontakt med företaget och försöker ha ett vänligt samtal med dom om varför dom har de så, så har man tur kanske man får en bra förklaring/förändring på de hela :). För hjälper ju tyvärr inte så mycket att skriva de här :).

Gurra - 29 november, 2010

Utifrån egen erfarenhet så tycker jag nog allt att det finns tjej och killspel, ialla fall i en viss mån. Call of Duty, Halo, Rock Band och Gears of War måste ju ses som mera grabbigt och naturligt falla oss mer i smak. Super mario, Zelda, The Sims och Fable är både tjej och killspel. Likaså en del Wii-spel så som Wii sports resort. Sådan är verkligheten.

tomas - 29 november, 2010

Sorgligt är det enda jag kan säga, sorgligt.

Angelica - 29 november, 2010

Tack för all feedback! Ni är fantastiska som tänker, tycker och vågar säga precis därefter.

Först lite generellt:
Jag tror att väldigt lite är medvetet. Kanske fanns det en mall från förra året, kanske hann man inte ändra. Kanske bara blev det som det blev, troligtvis utan någon vidare eftertanke.

jag vill inte peka på Spelbutiken och säga ”Åh, ni är sämst i hela världen, jag ska aldrig handla mer hos er!”. För riktigt så illa är det ju inte.

Däremot tycker jag att det här verkar vara ganska utbrett och dessutom ogenomtänkt.

Egentligen vill jag mest uppmana butiker att försöka införa ett könsneutralt tänkande och hjälpa oss att göra spelvärlden till en välkomnande plats för alla, oavsett vilka spel man vill spela. Där alla faktiskt uppmanas att prova alla typer av spel. Givetvis inom ramar för vilka spel som är lämpliga till respektive åldersgrupp.

emma: Jag känner igen det där. Det är bara att stå på sig och envist bevisa att man är genuin i sitt intresse. Kämpa på! :)

Lord Gothic: Om vi fortsätter i samma hjulspår kommer vi aldrig att komma till en könsneutralare bransch där spel anses vara för alla. Vi behöver butikernas hjälp för att visa att spel är ett intresse för alla, oavsett kön! Det gör mig lite ledsen för varje liten tjej som får ännu ett singstar-spel under granen och kanske går miste om vilken enorm värld av fantastiska spel som finns att upptäcka.

Om spelbutiken har någon vettig på sin PR-avdelning har dom koll på snacket i bloggosfären och gör regelbundna sökningar på sitt varumärke och snappar förhoppningsvis upp det här. Men det bästa bvore kanske om jag dessutom skickade ett mail till deras marknadsavdelning. Samtidigt vill jag lufta mina tankar med er och höra vad ni tycker. :)

Gurra: Men är det verkligen så? Och om det nu är så, behöver det vara så? Varför tror du det är så isåfall? Branschen talar om för oss vad som är för vem och vad vi ska tycka. Redan tidigt styrs vi in i olika genrer och spel. Spelbutikerna hjälper ju knappast till att göra någonting åt det! Det finns en hel värld av tjejer som säkerligen skulle uppskatta ett Mass Effect 2 under granen.

Stefan - 30 november, 2010

Usch nu kommer jag ju bli den där dryga jäveln som jag egentligen tycker så illa om. Men på riktigt, varför bygga en höna av en fjäder och varför detta vm i ryggdunkningar?

Tjejspel finns som begrepp. Det betyder inte att alla tjejer gillar dom och det betyder inte heller att inga killar gillar dom. Jag tycker inte att det i sej själv finns något negativt eller nedvärderande i begreppet tjejspel, visst kan man lägga in egna värderingar men det där att ”tjejigt” är något negativt försvinner väl för de flesta på högstadiet eller så?

Årets ”tjejspel”? Dance Central! (och ja alla tjejer gillar det inte och många killar gillar det).

Lord Gothic - 30 november, 2010

Angelica : Jo jag håller med dig, men tyvärr är de nog inte butikerna som vi måste ändra på utan media/speljournalistikens syn på de hela som måste ändras för att butikerna ska börja förstå. Men sen får man ju tänka lite med på de är ju inte framtvingat att måste spela ett spel bara för att de står inom för ”henne” kategorin, man kan ju gå in och kolla på dom andra kategorierna med ju :). Som achievementssamlare så har man ju spelat en hel del spel som man kanske inte annars skulle spelat om de inte hade funnits enkla achievements i dem :p. Men jag tycker de är bra att du kämpar för att tjejer ska bli mer accepterade i gaming-världen.

Joakim - 1 december, 2010

Stefan, tjejspel är inte okej. Lika lite som killspel är det. Detta bygger enbart på stereotypiska bilder av världen och dess invånare.
Angående Dance Central, tjejspel? Så dumt, det är ett spel där man med hjälp av anvisningar på skärmen rör kroppen och kameran läser av dessa rörelser och bedömer hur likt/’bra’ du utfört dem.
Dance Central är inget tjejspel då det inte finns något sådant. Vi har redan kategorier i spelvärlden, FPS, RPG, RTS osv. Varför ska vi dela in dessa i respektive kön? Det är fel och så länge det fortlöper så bygger man bara på den stereotypiska bilden att tjejer inte spelar spel och när de väl spelar så tycker de inte om att spela episka äventyr eller såga folk i bitar med hjälp av motorsågar.

Suck, jag blir så trött så jag vet inte vad jag skall skriva mer. Jag har försökt flertalet gånger men jag spårar alltid iväg in på lite mer osäker mark. Det vill säga med kroppen och medvetande, för ja jag får väl erkänna att jag tror på en viss skillnad mellan dessa ting. Men det är inget jag skall bekymra er med.

Det där med att de lägger in spel som har en rekommenderad ålder på 18 år i för pojkar är idiotiskt. De ska uppenbarligen inte spela det, och här känns det lite som man matar gamarna som älskar att skylla allt som är fel i världen på spel.

Ett episkt misslyckande utan dess like Spelbutiken. Men! Om man skall vara sådan, det har bara gått 89 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Samt om man tittar på de yrken som domineras av kvinnor så är lönen mycket lägre och anses ha en lägre status. Det är långt kvar, jag tror att människor först nu börjar inse att världen består mer än dessa recept av atomer som existerar överallt. Att det även finns ett medvetande bakom dessa och att kroppen som tillhör det är lika mycket värt och man ska inte anta saker.

Jag ska runda av denna veliga ursäkt till kommentar, tycker det är härligt att se att ni ryter till. För förändring ja det måste det bli, och på fler ställen än handeln, i samhället, även på fler än denna punkt. Tror dock att inom sin tid så kommer detta försvinna, man får inte ge upp, kämpa på =)

Lord Gothic - 1 december, 2010

Joakim : Men alla tycker ju om olika saker så alla måste ju ha rätt till sin åsikt, även om man inte tycker likadant så får man ju acceptera att alla inte tycker som än själv :).

artfox - 6 december, 2010

Man blir ju så ledsen…

Carl - 23 april, 2011

Förlåt att jag väcker en ”gammal” tråd men detta är ju i högsta grad fortfarande aktuellt. Är man en gamer så är man, oavsett om man nu heter Lisa eller Peter. Och om man nu bara spelar lite ibland, och kanske vill klappa sitt nya djur i Kinectimals – ja då är det också fine!

Däremot så är det, som ovan nämnts, inte riktigt skönt för mig som konsument att bli intryckt i ett fack. Kommer man in på ”killspel” så missar jag mina favoriter inom genre pussel & gulligt. Och tvärtom!

Det värsta var ju nog PEGI-märkningen. Att den inte efterlevs eller upplyses om är ju rent ut sagt skandal.

Inlänkat

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp