Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Årets Innovation: Musik är bara kärlek som söker ord

9 Skrivet av - 4 december, 2010


I samma sekund som jag trycker ner keyboardets tangenter inbillar jag mig att jag vet vad jag sysslar med. Men jag vet inte ett dugg om tonarter, kan ingenting om ackord. Ge mig ett notpapper och jag skulle troligtvis vända det upp och ner. Jag vet inte ens vad det är för tangent jag trycker ner. Har dom namn? Det borde dom ha.

Men då och där, med händerna på det välgjorda keyboardets tunga tangenter så känns det som att jag vet precis vad jag gör. Jag är musikalisk och vet hur man spelar ett instrument. Jag vet ju att det egentligen bara är ljug, och det gör säkert Rock Band 3 också, men det spelar ingen roll när jag belönas med stjärnor och applåder tills jag kommit fram till insikten om hur fantastiskt grym jag är på att spela keyboard.

Lite senare står jag med handen i luften och räknar in en låt i takt till musiken. Kinect registerar mina rörelser. Dansstegen kanske är enkla, men glädjen när jag sätter dom i Dance Central låter sig inte vänta. Jag spelar igenom låt efter låt med ett stort leende på läpparna. Härmar och följer de små figurerna på skärmen, och tänker mig att jag nog ser rätt cool ut ändå. Det gör jag inte, förstås. Jag har ganska långa armar, och långa ben. Lite lätt oproportionerlig och helt utan taktkänsla står jag där, viftar och vevar och ägnar mig åt något som knappast skulle misstas för dans. Men det gör ingenting, för Harmonix har mig återigen så jäkla lurad.

Att styra menyerna i Dance Central är inte alls som att styra i något annat Kinect-spel. Harmonix har nämligen hittat på ett eget litet system där man accepterar genom att dra högerhanden åt vänster, och går bakåt genom att dra vänsterhanden åt höger. Något som känns betydligt mer naturligt än att behöva stå och hålla handen still över små knappar i flera sekunder som alla andra utvecklare verkar ha tyckt varit en smidig lösning.

Harmonix är inte rädda för att göra saker ingen annan har gjort och nöjer sig inte med saker som fungerar okej. Med Dance Central och de nya Rock Band-instrumentens Pro-lägen suddas gränsen mellan låtsas och på riktigt ut, och jag är bara lyckligt lurad. För första gången i mitt liv känner jag mig musikalisk.

Missförstå mig inte, jag är smärtsamt medveten om att Rock Band-gitarren i mina händer inte är mer än en leksak med färgglada knappar. Det har jag varit länge. Men nu får Harmonix mig att börja tveka.

Det finns en Pro-gitarr till Rockband. Den har 102 knappar och riktiga strängar.

Edit: Nu finns det även en liten Pro keys-videoskola att kika på här om du vill veta mer om hur Keyboardet i Rock Band 3 fungerar!

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets innovation’: Aftonstjaerna, BitGarden, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

emma - 4 december, 2010

Idiotförklara mig inte nu… men jag förstår inte alls hur man ska veta vilken tangent på keyboardet man ska trycka ner? Men jag måste säga att hela grejen med keyboard verkar jäkligt häftigt!

Gwellmyn - 4 december, 2010

Nog är jag allt lite sugen på att införskaffa keyborden och Rock Band 3. Det som fortfarande känns lite b är att man fortfarande inte lär sig att spela instrument. Vad man lär sig är att spela några specifika låtar, men det lär mig inte att spela noter. Men absolut, det är ett steg på vägen.

Lägg förresten gärna till onlajn.se på din länklista ;)

Lunandrez - 4 december, 2010

Rock Band 3 har jag inte kört ännu, så keyboarden är jag fortfarande väldigt nyfiken på att få pröva på att spela med. Dance Central däremot vet jag är riktigt bra, kul att man lyckas göra ett spel till Kinect som inte känns som en annorlunda variant av sådant vi sett på Wii eller Move, utan faktiskt någonting som känns nytt och eget.

Vill liksom inte jämföra det här med de försök till dansspel som finns på Wii och Move, det är ju inte alls samma grej – här jobbar du verkligen med hela kroppen, i de spelen är det din höger- eller vänsterhand som sköter allting, de enda rörelserna som är möjliga att läsa av för maskinen. Inte mycket till dans då, tycker jag. Harmonix gör med Dance Central helt rätt istället.

EmmyZ - 4 december, 2010

Dance Central och Rockband 3 är två av de spel jag verkligen skulle vilja ha. Men Rock Band skulle jag bara köpa om jag hade råd med en riktigt gitarr och en riktig keyboard. Så det får vänta :p

Men upplever du att du lär dig spela samtidigt eller är det verkligen bara följa följa följa färger på teven och sen ingen förståelse för hur instrumentet är uppbyggt?

Angelica - 4 december, 2010

emma: Du, det var ju en jättebra fråga. Det syns ju så himla dåligt på bilderna, men keyboardet har små färgmarkeringar som delar in det i segment. Vet du, jag gör en videoblogg och förklarar! Kommer alldeles strax :)

Gwellmyn: Nja, förut var det itne så men med de nya pro-instrumenten är det andra bullar. Kör man trianern till pro-keys kan man lära sig vad ackorden heter iaf, då är det ju inte så långt kvar till att lära sig noter kanske? Länklista fixad!

Lunandrez: Ja, det är lite det som jag alltid känner att jag får av Harmonix, någonting snyggt och bra gjort på deras sätt. Älskar Dance Central! Får bli videoblogg på det snart också!

EmmyZ: Det är en värd investering, Dance central borde ju kunna dubbla som träningssverksamhet också? :D

Keyboard tycker jag absolut att jag ändå får lite kläm på. Spelar man på expert ska man ju kunna sätta sig vid ett riktigt keyboard och spela samma slinga och få det att låta som det ska låta :) Inte provat dock! Kommer videblogg om Keyboardet strax, kika på den så får du kanske lite utförligare svar. Lättare att visa!

Mattias Andersson (Onlajn.se) - 4 december, 2010

Blir bara grymt sugen på att prova keyboarden!
Ser fram emot videobloggen om den :D

Mattias Andersson (Onlajn.se) - 4 december, 2010

Men åh, hoppar till första sidan och ser att videobloggen redan ligger där, snabbt jobbat! :D

Emil Dorbell - 4 december, 2010

Min önskelista består i år av 1. Kinect med Dance Central, 2. Keyboard och progitarr till Rock Band 3, så det här var ett fint inlägg! Tyvärr kommer väl gitarren inte hitta hit innan jul, om den nu någonsin gör det. Harmonix utgivare har ju haft en tråkig inställning när det gäller Europa och det verkar inte bli bättring på det. Får hoppas att någon mer internationellt inställd utgivare köper Harmonix nu när de ligger ute på marknaden.

Om gitarren inte dyker upp här alls så får det bli import. Jag behöver den! Den känns som ett så fantastiskt sätt att lära sig nya låtar på.

Inlänkat

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp