Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Årets kontrovers: Ett svart hål i etern

18 Skrivet av - 3 december, 2010


Efter 138 vanliga avsnitt, åtskilliga specialare, julprogram och hundratals gäster tystnade den svenska podradiosfärens två starkaste röster. Kristian Johansson och Johan Hallstan kastade in Spelradion-handduken och lämnade tusentals gamers till ett aningen tommare och tristare podradioliv. Att beslutet varit annat än lätt tyder det fyra timmar långa hejdå-avsnittet på, där ett tiotal personer delat med sig av sina känslosamma spelradion-minnen. Så nu står vi här och diskar vår disk, tvättar vår tvätt och joggar på våra löpband i tystnad.

Det finns visserligen andra fina podcasts att lyssna på. Radio Speltorsk, GoneGaming, Spelklassiker Musik, Radiogamers och Retroresan för att bara nämna några. Men om vi ska vara helt ärliga, är det inte så att varenda svensk Spelpodcast egentligen är en hyllning till Spelradion? Jag brukar säga att antingen får man vara först eller så får man var bäst. Spelradion lyckades vara båda två, och det mina kära läsare, det är bannemej en bedrift värd att beundra.

Spelradiononsdagarna gick från att vara en självklarhet till att bara vara onsdagar. Att Spelradion lades ner är i mina ögon en av 2010 års största spelhändelser. Två radiolegender har gått i graven…eller?

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets kontrovers’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

niklas (megastorm) - 3 december, 2010

Jo, jag saknar dem också och trots att jag startade en egen podcast så saknar jag dem, trots egna gäster så sakner jag dem i lurarna och deras vettiga och ibland lite småskeptiska röster…

Familjenspel - 3 december, 2010

Kom in för sent i Spelradion för att säga att jag saknar dom, tyvärr. Det jag har lyssnat på har varit toppen så jag kan förstå att dom är saknade. Som tur är har ju podcast scenen exploderat på sistone så man kan få lite substitut i alla fall :)

Aftonstjaerna - 3 december, 2010

Ja verkligen en kontrovers! Jag blev alldeles tom när jag fick höra det här. Som om ett par av mina bästa vänner sade upp kontakten. Givetvis förstod jag skälet att sluta och kan inte annat än att tycka det var det bästa för deras egen skull ;) Nu njuter man istället av de tillfällena man hör dem i andra piffades och på twitter, speciellt Kristians drömtweetar får i mitt huvud rösten av Kristian när han läser upp sina drömmar ;)

pixelviking - 3 december, 2010

Men… är det verkligen en kontrovers när alla håller med om att det är trist att de la ner? Det var väl snarare en shock? :)

Peter_Carrot - 3 december, 2010

Håller med.
Årets kontrovers, de var helt enormt proffsiga och jag gillade dem väldigt mycket.

Snyft!

Oskar Källner - 3 december, 2010

Jag kom också in för sent, men det jag hört har varit väldigt bra. Så jag förstår att de är saknade. Kudos till upphovsmännen! Sedan verkar det ju ändå finnas god återväxt i och med alla nya podcasts som de inspirerat. Väntar med glädje på nya mästerverk. :-)

oskar - 3 december, 2010

*Håller tummarna för spelradion 2*

Lunandrez - 3 december, 2010

Spelradion är verkligen oerhört saknat, det var alltid kul att höra Kristian och Johan prata om allt möjligt med eller utan gäster varje vecka. Det var därför sjukt välkommet att höra de i ett nytt program under Gamex-mässan i år – är det allt vi kan få i framtiden, ett Spelradion-program om året, så får det väl duga. Det är alltid välkommet med nya avsnitt i alla fall, så jag tänker hoppas på en riktig comeback någongång i framtiden. Om det är för mycket att hoppas på, det återstår att se helt enkelt.

Joakim - 3 december, 2010

Oj, jag blev lite chockad över den utnämningen (trodde det skulle bli Mafia 2- eller Infinity Ward-kontroversen). Men jag håller med, att Spelradion lade ner var deppigt och på sätt och vis årets kontrovers.

För mig betydde Spelradion mycket, man kan nästa säga att Johan och Kristian var mina spelfaddrar (ni som lyssnat på gamex-avsnittet och RadioGamer förstår vad jag menar) så det var såklart en sorglig dag de utannonserade nedläggningen. Men eftersom jag blivit så intresserad av om spel och spelmedia på grund av Spelradion hade jag andra podcasts, tidningar och kanaler på YouTube som kunde fylla tomrummet när de gick i graven =)

Joakim - 3 december, 2010

Kan bara stämma in i skaran, det var/är beklagligt, onsdagarna håller inte samma klass längre. Lägenheten skiner inte lika blankt, kanske ska berätta att jag brukade städa medan jag lyssnade på denna underbara podcast.
Men även fredagar fick sig ett litet lyft när Spelklubben gjorde debut, och den lilla teasern om vad som komma skall som dök upp på måndagar, ja helt underbart.

Det var något speciellt med Spelradion, eller är, för andan finns kvar. Den kommer aldrig att försvinna, så länge man minns den så finns den där.

Kristian Johansson - 3 december, 2010

Tack Angelica! Och kul att folk fortfarande minns oss! :)
Men jag vill dock tillägga att vi inte riktigt var först, Zlot (eller Z-2, som den hette sista tiden) körde en svensk spelpodcast i några avsnitt innan Spelradion kom till och Gamecore hade också kommit igång innan oss. Bara så ingen blir upprörd. ;)

Och det är rätt sjukt hur många podcasts som ploppat upp den senaste tiden. Lite skillnad från när vi började med Spelradion, så det är ju kul att folk har fler alternativ nu iaf. :)

Lunandrez:

Om tillräckligt många är intresserade gör jag gärna fler live-avsnitt i framtiden! Det är lite lugnare deadline-tempo än Spelradion. ;) Och mycket roligare att möta varandra och folk som lyssnar än att vi sitter hemma på varsitt håll.

Mattias Andersson (Onlajn.se) - 3 december, 2010

Bra inlägg och bra val för dagens ämne i denna härliga decemberserie! :)
Alla saknar vi spelradion och jag kan hålla med om att detta är en av årets största händelser i spelsverige, in a bad way. #sadface

//Mattias

Jormis - 4 december, 2010

Varför nämner du inte Radiogamer som en trevlig podcast att lyssna på när du själv har medverkat där ett antal gånger? :S

James Castillo - 4 december, 2010

För mig har spelradion alltid varit den enda stjärnan på himlen. Jag har alltid sett upp till Johan och Kristian, kommer alltid göra. Stjärnan som var där på himlen som bara visade sig varje onsdag växte sig större och större, exploderade till slut i en supernova . Det var med den explosionen som gav liv till andra podcaster.

Angelica - 4 december, 2010

niklas (megastorm): Svårt att leva upp till SPelradion, även om många andra gör ett fint jobb. Det engagemang som Johan och Kristian hade, och den tid dom la ner är beundransvärd :)

Familjenspel: Jo, och tur är väl det. Spelradion har ju inspirerat många, och satt ribban högt :)

Aftonstjaerna: Kristian är grym på twitter! ^__^

pixelviking : Jag tycker att det känns lite kontroversiellt eftersom dom slutade när dom var som populärast. Dom hade kommit in på loading, spelklubben och andra avstickare tillförde mervärde och lyssnarantalet var säkerligen större än någonsin. Man förstår ju att dom bara är människor, men det kändes ändå väldigt oväntat.

Peter_Carrot: Man får lyssna på GoneGaming istället! :)

Oskar Källner : ja, bra att det är så många, det pushar ju folk till att göra ännu bättre ifrån sig!

oskar: Jag med!

Lunandrez: Ja, Gamex-avsnittet var riktigt fint. Kul att träffa allt folk!

Joakim: Ja, dom har ju verkligen lämnat mycket efter sig, säkert peppat många människor spelintresse! (Och nja, det kändes väl lite uppenbart att prata om moh eller infinity ward… och det är ju ändå våra personliga åsikter som ska fram! :)

Joakim: Ja, jag gillade idéen med spelklubben som bara den. Perfekt format. Någon borde ta tag i det igen!

Kristian Johansson: Ni var väl ändå först med att bli sådär etablerade måste jag ändå säga. Jag tror vi har er att tacka för podcastexplosionen :)

Mattias Andersson (Onlajn.se): Kul att du gillar inlägget! Känns fint att inte alla skrev om precis samma sak ^__^

Jormis: Attans du, det glömde jag helt. Givetvis ska den vara med i listan. Jag var lite trött och stressad när jag skrev. Fixat nu, bra att du sa till :)

James Castillo: Det var fint sagt :)

pixelviking - 4 december, 2010

Lessen att jag lekte språkpolis. Tycker det är så himla trist när jag råkar ut för det själv. Anledningen att jag frågade är att en synonym till kontrovers ju är meningskiljaktighet. Trodde jag att jag kanske missat något. Alla är ju, som sagt, lessna och överraskade av att de la ner. Nu förstår jag hur du menade. :)

Niklas - 4 december, 2010

En av de tråkigaste nyheterna i år. Som tur är har radiogamer kommit närmare mitt hjärta men jag kommer alltid sakna spelradion

Hedlund - 4 december, 2010

Jag ska vara ärlig och säga att jag aldrig hann lyssna så mycket på Spelradion. Detta beror mest på att jag som radionörd för söker lyssna på så mycket som möjligt runt om i världen :)
Men de avsnitt jag HAR hört har alltid hållit en otrolig klass. Johan och Kristans kunskapsnivå och engagemang skiner igenom varje sekund.
Och UTAN Spelaradions framgång hade jag nog själv aldrig vågat dra igång RadioGamer.
Den senaste tiden har antalet svenska spelpodcasts exploderat, och det är fantastiskt kul! Men ingen kommer någonsin att bli Spelradion, och ingen ska försöka. Johan och Kristian är ett unikum som kommer leva kvar länge i spel-Sverige, på många sätt. Och jag som ny podcastar kan bara buga och tacka för all inspiration och allt ni gett till oss gamers.

//Hedlund

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp