Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Årets ljud: Mer än bara pew pew pew

9 Skrivet av - 10 december, 2010

För att utse Årets Ljud har jag tagit hjälp av en expert på ämnet…

Årets Ljud 2010 – Xboxflickan & Nikke by angelicate

(I klippet mumlar jag något om rävmunken. För att inte riskera att låta helt sinnessjuk så kände jag mig tvungen att leta upp filmklippet. 50 sekunder in i klippet hittar ni det jag pratar om!)

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets ljud och musik’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Familjenspel - 10 december, 2010

Roligt snack! Älskar Lime in the Cocconut låten :) Battlefield Bad Company 2 har jag inte spelat tyvärr… men om Kristian gillar och är expert kan det ju inte vara ett dåligt val :)

Nikke - 10 december, 2010

Bad Company 2 är riktigt grymt på ljudfronten (Även Medal of Honor, det är ju nästan samma sak.), det slår Call of Duty-spelen ganska hårt =)

Holmberg - 10 december, 2010

Håller helt klart med Kristian om Battlefield Bad Company 2 som bästa ljud. Det är det enda spelet i år (och flera år) där jag verkligen reflekterat under spelets gång att ”fan vad bra det här låter”… Skillnaden mellan Call of Duty-spelen och Bad Company 2 är lite som när man gick från stereo-ljud till sin nya 5.1 anläggning.

Sen tycker jag man kan kandidera med Amnesia Dark Descent här med. Där har man ju verkligen satt ljudet i en huvudroll i spelet.

Henke (spelgubben) - 10 december, 2010

BFBC2 har solklart det bästa ljudet någonsin i ett spel. Efter ca 250 onlinetimmer så kan jag fortfarande tänka ”Wow, fy fan vad bra det är”, ”helt sjukt” om ljudet.
BFBC2 är som lyxyachten bland roddbåtarna när det kommer till ljudet.

artfox - 10 december, 2010

Jag vet inte om jag håller med om att ljud inte ska märkas… Jag har helt fantastiska minnen från Fallout 2 (Bladerunnerpistolen när man lyckades kritta Wannamingos) och vissa av vapen i Torchlight. I dessa spel har jag ofta valt att behålla vapnen nästan under hela spelet istället för att plocka upp vapen som är bättre, enbart för att det lät så coolt när man sköt med dem. Ljudet SKA märkas så länge det låter bra.

Jag har för mig att även du reagerade på fallout 3 ljuden. Du pratade i någon podcast om vapnet som sköt iväg järnvägsspikar samtidigt som det lät som ett lok.

Nåja. Årets bästa ljud vet jag faktiskt inte, men årets sämsta måste tilldelas FFXIII eftersom deras otroligt irriterande musik inte går att stänga av.

Kristian Johansson - 10 december, 2010

”Roligt snack! Älskar Lime in the Cocconut låten :) Battlefield Bad Company 2 har jag inte spelat tyvärr… men om Kristian gillar och är expert kan det ju inte vara ett dåligt val :)”

Ja, det ska väl sägas att jag baserar mitt val, precis som alla andra, på spel jag faktiskt spelat. Så det finns säkert andra spel med bra ljud, Amnesia som Holmberg nämnde har en del sköna inslag (speciellt det där knastrande ljudet när man börjar bli galen i mörkret osv :P).

artfox:

Som ljuddesigner rör man sig inom vissa gränser ändå, eller som jag sa, ljudet måste passa sammanhanget. Jag tror många människors idé om vad bra ljud i spel är oftast handlar om att det låter så som de förväntar sig, och om man som ljuddesigner ska leva upp till förväntningar är det också svårt att överraska. Det som människor oftast minns med ljud i spel är musiken.
Fast det är ju klart att i mindre verklighetsbundna spel har man en utgångspunkt som är lite friare, vilket kan leda till mer intressant ljuddesign eftersom det är svårare för människor att skapa sig förväntningar om något de aldrig upplevt tidigare. Jag nämnde t ex skräckspel när jag snackade med Angelica, en genre där ljud brukar lyftas fram eftersom det har så stor betydelse.
Men det är kul att du uppmärksammar ljud i spel iaf! :) Dock tror jag tyvärr att du tillhör en minoritet. Jag kanske är för pessimistisk, kanske har träffat för många spelstudenter inom andra discipliner som knappt verkar medvetna om att ljud sträcker sig bortom musik och lite fotstegsljud man slänger in i slutet (även om det finns vissa människor som är betydligt mer engagerade också, såklart). ;(

Lunandrez - 10 december, 2010

Klockrent att dra in Kristian när det blev dags för ljud/musik, alltid kul att höra någon ifrån Spelradion-duon! Bad Company 2 som Kristian utser är helt klart grymt på ljudfronten. Intressant att höra ett 25 minuter långt program om kategorin också. ^_^

Angelica - 11 december, 2010

Kul att ni håller med mig och Kristian! :)

Artfox: Haha, ja, lokomotivbössan i Fallout 3. Att du minns ^__^ Den är fin. Men det är väl snarare undantag än regel att man försälskar sig i ljud sådär? Och det är väl mer av ett effektljud än ett atmosfärljud.

Lunandrez: När jag väl kom på att man kunde göra en lite minipodcast om det kändes det helt rätt! Tur att Kristian tände till på idéen också. Man kanske borde göra fler såna här spetsdjupdykningar. Även om jag lyckades spåra ut lite mitt i… :P

Dann - 12 december, 2010

Kul att höra Legenden Kristian i högtalarna igen! Håller helt klart med om Battlefield! Riktigt fina ljud i det spelet alltså ;-)

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp