Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Årets rollfigur: Mänsklighetens hopp

22 Skrivet av - 6 december, 2010

The Illusive Man: I made you, Shepard! I brought you back from the dead!
Commander Shepard: And I’m going to do what you brought me back to do. I’ll fight and win this war without compromising the soul of our species.

Shepard i Mass Effect är min hjälte. Inte så himla mycket för att hon räddar världen, sådär som tvspelshjältar allt som oftast gör. Nej, hon är min hjälte för att hon inte tar någon skit. För att hon är stark, smart och modig.

Det är konstigt, för den manliga versionen av Shepard är en ganska grå, typisk hjältesnubbe enligt konstens alla regler.
Det har vi sett tusen gånger förut. Den kvinnliga versionen av Shepard däremot… det är sällan, nej, aldrig som vi ser en kvinnor porträtteras på det sättet i ett spel. Shepard sätts aldrig i någon våpig offerroll med opraktiska minimala kläder, råkar inte ut för gubbsjuka kameravinklar eller andra klyschor som resten av hela spelvärldens kvinnor får tampas med.

På nästan alla möjliga sätt förutom till utseende och röst är manliga och kvinnliga Shepard exakt samma.
Det är sällan hennes dialog skiljer sig från hans, hon är försedd med en realistisk rustningar som döljer mer än den visar, och var i galaxen hon än vänder sig möter hon samma reaktioner som sin manliga motsvarighet.

Jag önskar att framtiden blir lite mer som Mass Effect.
Där en kvinna tillåts ha styrka, pondus och vara en ledare. Där alla, män som kvinnor, spelar på lika villkor.

Och ja, jag älskar Shepard, även när hon är en bitch. Om inte mer.
Klippet innehåller scener från mass effect, så det är lite spoilervarning på det.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets story’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Spel-Malmer - 6 december, 2010

Rätt val :)
Men var är länklistan?

Angelica - 6 december, 2010

Spel-Malmer: *fixar snabbt som attan* … Vadå, ser du den inte? :P

emma - 6 december, 2010

Agreed! Fem Shepard är awesome personifierat.

Niklas Sintorn (Kraid) - 6 december, 2010

Verkar som att Shepard är vinnaren av årets karaktär! I Mass Effect 3 blir det definitivt ett könsbyte på min Shepard eftersom så många tycker att den kvinnliga varianten är riktigt tuff. MaleShep är ju faktiskt ganska tråkig.

Oskar Källner - 6 december, 2010

Mycket bra val! :-)

Kul. Jag hade Jennifer Hale, som ju gör FemSheps röst som årets spelpersonlighet igår. Det är verkligen något speciellt med hennes jobb i Mass Effect. Och vi verkar vara många som känner det…

Bra motiverat annars. Jag hoppas också vi går en framtid till mötes där vi bemöts på samma sätt, oavsett kön.

Familjenspel - 6 december, 2010

Skäms över att jag aldrig spelat ME som kvinnliga Shepard, körde som den manliga varianten i första och efter det så valde jag att köra vidare med honom i andra. Att köra ME flera gånger orkar jag inte tror jag :D

Gwellmyn - 6 december, 2010

Körde också som manlig Shepard. Även om jag tycker att han som gör rösten är helt okej, så erkänner jag helt klart att Jennifer Hale är flera strå vassare. Men precis som Familjenspel så känner jag att jag inte riktigt orkar köra igenom spelen en gång till.

hiro - 6 december, 2010

Awesome hur den Shepard i din video där har exakt samma utseende som min kvinnliga Yuri Shepard ^^ Blek, svarthårig, ärrigt ansikte samt ett hemskt temperament som matchar hennes röda ögon ^^

Victoria - 6 december, 2010

Jag älskar min kvinnliga Shepard, och som du säger; att den manliga Shepard känns så grå och vardaglig medans den kvinnliga briljerar trots att de i princip kan göra exakt samma handlande.

Ercarret - 6 december, 2010

Jag gillar min manliga Shepard. Fattar inte varför folk tycker att han är grå. Jag misstänker att det kanske beror lite på vem man började köra som, och vant sig med. Så verkade det i alla fall vara när jag bodde hemma hos familjen och jag och syrran spelade som man respektive kvinna. Vi båda tyckte att respektive röst var bäst. Sedan dess har jag väl mjuknat mer åt Hale och tycker att hon gör en strålande prestation, men MaleShep är ändå min Shepard.

Men som jag sade i en tidigare blogg som korat samma vinnare, så har jag lite svårt att se Shepard som en ”karaktär”. Mer, i så fall, som en formbar … ja, någonting som är formbart. Om man frågar sig, ”vem är Shepard?”, så finns det inget tydligt svar. Det finns många individuella svar, men som rollfigur … nja, jag vet inte om jag håller med riktigt. Han eller hon kan spelas på väldigt intressanta sätt, men utan någon spelarinput så är Shepard ganska blek – just för att kunna få liv, av spelarinputen.

Samson - 6 december, 2010

Har smugit in ett fel i länklistan. Jag (Savepunkt) har inte skrivit om detta.

Elin - 6 december, 2010

Intressant att det är en del som har valt Shepard som årets rollfigur. Jag tycker nog som Ercarret att just Shepard kräver för mycket spelarinput för att beröra att jag har svårt att sätta honom/henne som årets rollfigur.

Missförstå mig inte, jag älskade verkligen både spelet och karaktären, men karaktären var ju jag. Det är ju jag som bestämmer hur Shepard ska agera, och jag känner inte din Shepard, bara min egen. :P

EmmyZ - 6 december, 2010

Jag har aldrig spelat manliga Shepard, men sett sambon göra det. Och jag tror, som du skriver, att han känns så trist för att han blir så stereotyp medan kvinnliga Shepard blir hård och intressant. Även när hon är snäll.

Jag älskar Mass Effect-serien och min snygga fem shepard är en av de stora anledningarna.

Lunandrez - 6 december, 2010

Mass Effect 2-karaktärer får mycket uppmärksamhet idag, känns som man borde försöka ha tid någongång (like that would ever happen…) till att spela mer av det, har bara skrapat på ytan av alla sidogrejer som det finns att göra och allt som finns att upptäcka i spelet. Sedan är det väl i så fall dags att köra lite Female Shepard med tanke på hur många som tycker så mycket bättre om henne.

Mattias Andersson (Onlajn.se) - 6 december, 2010

Hade jag skrivit inlägget om dagens kategori så hade jag också skrivit om Shepard. Men nu var det Tobias som skrev på Onlajn.se idag.

Men bra val! Helt rätt! :D

Spel-Malmer - 6 december, 2010

Många grymt sköna one-liners där i klippet.

Oskar Källner - 6 december, 2010

Ja klippet var verkligen underbart! :-)

Lizzarder - 6 december, 2010

Jennifer Hale gör ett riktigt bra jobb. Inget snack om den saken. Men jag tycker att även att Mark Meers insats är bra. För min del är det den manliga versionen som jag mest identifierar mig med.

Markus L - 7 december, 2010

Jag har inte spelat något av Mass Effect-spelen ännu, har båda liggandes inplastade hemma till min PC. Men då min speltid är något begränsad så undrar jag, rekommenderar ni att man börjar med Mass Effect 1, eller kan man skippa det och bara köra tvåan?

Btw, jag tittade på klippet ovan lite snabbt och den första tjejen man ser är VANSINNIGT lik tjejen i tv-serien Chuck. Lite imdb:ande senare visade det sig att det är hon som gör rösten, så jag antar att det är henne de moddellerat efter också. Grymt bra gjort!

Elin - 7 december, 2010

Markus L: Spela ettan först. Man kan såklart skippa ettan och hoppa direkt in på tvåan, men man förlorar en hel del bakgrundshistorier och har svårt att relatera till vissa av karaktärerna i tvåan som man lär känna i ettan. Låt spelen ta tid, det förtjänar de. :)

Johan - 7 december, 2010

Vet inte om någon håller med mig med detta men jag spelar alltid karaktären så som utvecklarna hade tänkt sig den. I detta fallet gav oss Bioware en Manlig protagonist, men ett specifikt genontänkt utseende som vi kan se på alla screenshots och själva omslaget till spelet, därför vägrar jag ändra utseendet eller något på honom.

Samma grej gäller alla andra spel ocksp, tex rpg spel där man kan ändra om namnen på karaktärerna, polaren döpte om Cloud i FF7 till ”Bobby” och referade sen alltid till det namnet då han pratade om spelet.. nja det känns inte riktigt äkta på något vis. För mig är han alltid Cloud och jag lät han heta så för det var det namnet skaparen gav honom.

Med andra ord spelar jag Sheppard som Bioware ville även om dom gav oss valet att ändra honom.

Angelica - 11 december, 2010

Ledsen för sent svar allihopa, superkörigt just nu! Hoppas ni förstår :)

Gällande att Shepard är så formbar att hon/han inte kan klassas som en karaktär så tycker jag det är helt fel. För det första är Shepard inte så formbar som man kanske vill tro, oavsett hur man agerar så är hon ju alla dom där sakerna. Modig, stark och smart. Jag har provat att köra både som ond och god och gillar henne oavsett. Det om något måste ju vara plus i kanten för Bioware, att lyckas göra henne så bra och intressant trots att hon ska passa i så olika roller.

Sen ni som inte har spelar Mass Effect… GÖR DET. :)

Johan: Det borde visserligen vara spöstraff på att byta namn på karaktärerna i FF7. That’s just sick.

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp