Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Årets story: Sci-Fi när det som bäst

7 Skrivet av - 7 december, 2010

Det kanske inte var så otippat att vi tänkt höja BioWare till skyarna idag heller, att de var kungarna av berättarteknik visste vi ju redan men Mass Effect 2 blev verkligen pricken över i:et. Framförallt har de lyckats inbringa känslan att man styr lite själv och verkligen blir integrerad i storyn. Just den känslan gör att spelet står ut lite extra när man ställer det jämte andra spel med en genomarbetad story. Ärligt talat känns det som att story börjar spela allt mindre roll i spelen vi spelar, det kan väl i och för sig bero på mitt sinande intresse av J-RPG, en genré som verkligen spottade ut spel under förra generationen.

Redan från start när något så oväntat som att huvudkaraktären mer eller mindre dör gör att man genast sjunker djupare ner i soffan och frågar sig själv ”Hur i h— ska det där sluta?”. Att skriva om själva storyn är ju alltid lite känsligt och jag är helt säker på att många av er ännu inte hunnit uppleva Mass Effect 2 i sin helhet, därför hoppas jag ni nöjer er med min lilla sammanfattning av intro-spelandet.

Konkurrensen var ändå rätt kraftig, även om det inte var så många titlar det här året så har spel som tex Alan Wake, Red Dead Redemption, Mafia II fått oss att höja lite på ögonbrynen och varje gång man avslutar sin spelsession kan man inte låta bli att längta till nästa just för att man vill vidare i storyn.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets story’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Familjenspel - 7 december, 2010

Nej man hade nog på känn att ni skulle ha ME2 idag också. Bra val tycker jag även om jag inte håller med om att det var bäst så kan man ju inte direkt klaga på spelet, ett av årets bästa utan tvekan.

Ercarret - 7 december, 2010

Hm. Mass Effect 2 låg inte ens på min karta när jag funderade över vilket spel jag skulle utnämna som vinnare. Jag gillade den, i och för sig, men jag tyckte att den var alldeles för kort. När spelet väl var slut så fanns det inte direkt någon sorts kvarvarande känsla av … någonting. Vilket nog var min största kritik mot spelet.

Samtidigt så finns det en hel del bra saker också. Jag hade Mordin som bubblare igår gällande årets karaktär, mycket på grund av storyn kring honom och the genophage. Riktigt bra. Likaså var Talis uppdrag en höjdpunkt. Överlag var storybiten betydligt bättre på sidouppdragen nu än i ettan. Sedan gillade jag ändå huvudstoryn – men som sagt, för kort för att lämna ett riktigt avtryck.

Oskar Källner - 7 december, 2010

ME2 igen. Det verkar stå mellan det och Alan Wake. Personligen älskade jag AW och är bara halvvägs genom ME1 ännu. Men ME1 är ändå kul, och jag har förstått att de rättat till en hel del missar i tvåan. Ser fram mot att få testa det

Joakim - 7 december, 2010

Det var som fasiken, vad ni gör mig sugna på PS3-versionen av Mass Effect 2! =)

Jonas Andreasson - 7 december, 2010

Mass Effect 2, ett mycket bra val. Jag längtar enormt mycket efter trean och hoppas att de utvecklar storyn ännu mer. Själv ser jag dock Alan Wake som årets höjdare, med Mass Effect 2 som tvåa.

Lando - 7 december, 2010

Själv lirar men ju ettan först nu (!) :D
Goa grejer måste jag säga, ser fram emot tvåan senare.

Lunandrez - 7 december, 2010

Inte oväntat alls att se Mass Effect 2 plocka hem den här kategorin här, men med tanke på hur mycket Bioware är uppskattade av samma personer och hur många andra som tycker likadant är det knappast konstigt. Även om ME-spelen aldrig fastnat och blivit sådär speciella för egen del.

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp