Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Årets Strategi: Bland tomtar, troll, prinsessor och riddare

16 Skrivet av - 11 december, 2010


Jag har suttit här en stund med lite skrivarblock. Inte riktigt vetat hur jag ska formulera mig, för någonstans i magen så har det inte kännts det inte helt rätt. Samtidigt som det känns så uppenbart, Star Craft II är ju ett hejdundrandes strategispel, men är det egentligen årets bästa? Jag bestämde mig för att ta en paus och spela lite för att skingra tankarna. Klickade upp startmenyn och insåg hur fel jag hade tänkt.

Det är ju det här jag har spelat! Inte Star Craft II. Årets strategispel är King’s Bounty: Armored Princess. Fantastisk fin och charmig turbaserad strategi i fantasymiljö som doftar Heroes of Might & Magic, men med ännu större fokus på historien och karaktärerna. Du tar dig an rollen som prinsessan Amelie, samlar på dig trupper, levlar din babydrake och lootar skattkistor i jakt på sin försvunna mentor.

Att säga att det påminner om Heroes-spelen är egentligen fel, det är ju egentligen tvärtom. Det första King’s Bounty-spelet släpptes 1990, hela fyra år före det första Heroes-spelet och dessutom av samma utvecklare. Sen dess har rättigheter bytt ägare och idag utvecklas serierna på olika håll, men det känns ändå ganska safe att säga att om du gillar Heroes of Might & Magic kommer du att digga King’s Bounty: Armored Princess.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets strategi’: Aftonstjaerna, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, n00b schoolbus, Pixelviking, Spel på allvar, Spelografi, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Aftonstjaerna - 11 december, 2010

Ett mycket, mycket bra spel som jag är lite förvånad att se som årets strategisspel 2010 dock. Dels för att jag själv ser det som ett RPG och dels för att det släpptes 2009 :P Men fortfarande ett sjukt bra spel!

Angelica - 11 december, 2010

Aftonstjaerna: Jag gick på när spelet släpptes i Sverige, och det var i mars. Det måste väl räknas som i år?
http://www.webhallen.com/spel/pc/97049-kings_bounty-armored_princess

Tycker det är rätt mycket strategi jag, räcker ju att spela på normal som svårighetsgrad för att man ska behöva hushålla med trupperna och minimera förlusterna hela tiden. Riktigt klurigt! Sen får man väl kalla det ett strategi-spel med storyfokus kanske :)

Jag är medveten om att både Civ 5 och Star Craft II släppts i år, men det här spelet tycker jag förtjänar att lyftas fram också! :)

Gwellmyn - 11 december, 2010

Pssst….. bäst att du lägger till länklistan innan herr Malmer kommer och biter dig i rumpan ;)

Spel-Malmer - 11 december, 2010

Jag har inte vaknat helt ännu, så huggtänderna är inte helt ute. Så hon får skynda sig att lägga till länklistan innan jag vaknar helt…

tomas - 11 december, 2010

Det ser ju helt sjukt mysigt ut. Jag blev lite tagen av trailern. Kanske något för mig trots att jag aldrig varit ett Heroes of MaM-fan…?

Lunandrez - 11 december, 2010

Heroes har man ju spenderat åtskilliga timmar med tillsammans med vänner (det kräver ju trots allt sin lilla tid), och det tyckte jag om. Det här har jag däremot missat helt, men med tanke på att Heroes är något jag uppskattade borde man definitivt titta närmre på King’s Bounty också. Precis som tomas ovan säger så ser det sjukt mysigt ut.

NuYu - 11 december, 2010

Skönt med något annorlunda, och av allt att döma utmärkt val.

pixelviking - 11 december, 2010

Åh vad skönt med lite variation bland vinnarna idagens kategori! Ser verkligen jättechamrigt ut det där. :)

Aftonstjaerna - 11 december, 2010

Aha den boxade retailversionen släpptes först i år. Aja, jag är mer en digital spelköpare så jag köpte mitt på Steam http://store.steampowered.com/app/3170/ vilket släpptes 2009 ;) Ja, men då borde det ju absolut räknas som både och med andra ord!

Och att man behöver strategier i spel det behöver man ju även i Diablo, så gränserna är ju svåra att dra för vad som är vad ;)

Men att det behöver lyftas fram håller jag absolut med om, det märkte jag i alla positiva kommentarer jag fick när jag lyfte fram uppföljaren Crossworlds som årets överraskning vilket på Steam släpptes 2010 :P

Tillslut så får jag be om ursäkt om jag gör skamlös reklam för Steam på din blogg :P

Bummi - 11 december, 2010

Ser riktigt kul ut! Får upp fina minnen från när jag spelade Heroes of Might and Magic 2 när det begav sig.

Aftonstjaerna: Jag skulle nog våga påstå att detta är ett typiskt exempel på ett turordningsbaserat strategispel, i alla fall om det är så likt HoMM som jag fått uppfattningen om att det är? :) Jag har ju dock inte spelat spelet ifråga så ska nog inte yttra mig alltför mycket.. x)

Aftonstjaerna - 12 december, 2010

@Bummi, den största skillnaden mot Homm är att du bara styr bara en hjälte i Kings Bounty. Sedan har vi ju alla olika definitioner på vad turordningsbaserade strategispel är. Min definition är Civilization och liknande ;) Jag kanske har en trång syn på RPG när jag sätter RPG-etiketten på allt som har med XP och levling att göra ;) Men skillnaden mot Civilization är att man i Kings Bounty antar just en roll som man utvecklar och levlar med XP, vilket är precis min definition av RPG. Warcraft 3 är ju ytterligare ett sådant exempel som är både RTS och RPG även om jag skulle lagt det i RTS-genren om jag bara fick välja en ;)

Aja, det kanske bara är jag, men sådan är jag funtad! :P

Holmberg - 12 december, 2010

Nu har jag ju inte spelat armoured princess än utan bara första spelet i serien: Legends, men grundat på det så känns det ändå som mer ett Strategi-spel än ett RPG så jag tycker det platsar fint här. Visst är det tjockt med Roleplay-element men iaf i Legends så är det ju striderna som är huvuddelen av gameplay.

Kul att se något annat än Starcraft 2/Civ 5 men iom att många i GoTY-gruppen är konsolspelare så kanske det inte stod emellan så många alternativ. Själv saknar jag ju spel som Victoria 2 och Lionheart: Kings Crusade :)

Bummi - 12 december, 2010

@Aftonstjaerna: Aaa okej, jag visste alldeles för lite om det här spelet för att yttra mig haha. Låter som det är en hel del skillnader också, även om många likheter finns. :) Det kanske är ett spel som hör hemma i fler genrer? :D

Hur som helst så är det skoj med lite olika kandidater till ”Årets strategi”, så tycker det verkar vara ett bra val!

Aftonstjaerna - 12 december, 2010

Det är absolut ett av årets bästa spel alla kategorier så skall bli spännande att se vart det hamnar på allas topp5 listor om det nu kommer in där ;)

Jag hade också gärna velat se något mer Paradoxspel på listorna, men eftersom EU3 inte släpptes i år kunde jag inte ta med det ;)

artfox - 16 december, 2010

Jag spelade Kings bounty många långa timmar när jag pendlade till Uppsala. Nu när jag har världens bästa jobb, hinner jag inte spela det lika mycket, men jag blev uppriktigt glad när du valde den framför Civ 5 och Starcraft 2.

Det hedrar dig att inte bara fokusera på de allra största titlarna.

My Site - 6 januari, 2013

Only a short note to say thanks for the

cool update, that was

exactly what I was searching

for!!

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp