Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Årets trend: Över min döda kropp

25 Skrivet av - 2 december, 2010


Jag börjar bli mer och mer övertygad om att jordens undergång kommer att ske med hjälp av hjärndöda, köttätande och halvruttna lik som hasar sig runt på gatorna väntandes på nästa köttfest som troligtvis är du. Allt pekar ju på det, i alla fall om spelutvecklarna får välja.

John Marston i Red Dead Redemption vaknar upp till en köttätande fru i den nedladdningsbara expansionen Undead Nightmare, våra skattjägare på Pandora i Borderlands besöker Dr Ned och hans zombiebebodda ö för att samla hjärnor, i Dead Rising 2 räknar Chuck fler odöda än någonsin tidigare medan han glatt mejar ner dom med gräsklippare och hemmamoddade rullstolar, vi smörar gräsmattezombies på huvudet i Plants vs Zombies och förstapersonsskjutaren Call of Duty Black Ops har förärats med inte mindre än två olika minispel som innehåller… just det, zombies.

Vad är då grejen?
Vill spelutvecklarna uppmärksamma oss om den hjärndöda konsumtionshets som vi skapat? Eller om cocktaileffekten av alla E-ämnen vi äter som rimligtvis borde smälta våra hjärnor förr eller senare? Handlar det om den pandemiskräck medierna tutar i oss vid minsta antydan till random djurvirus?

Nä, hörrni. Det handlar om att spelutvecklare är ena lata jävlar. En zombie ska raggla framåt, stöna, stånka och hasa sig in i väggar. Något gömma sig, ta skydd eller lägga sig i bakhåll är det inte något snack om. Ju dummar AI desto bättre och mer verklighetstroget! Att knåpa ihop en zombie lär ta en tiondel av den tiden det skulle ta att pyssla ihop en blodtörstig varulv. Man behöver nog faktiskt inte ens vara spelutvecklare för att göra spel-zombies.

– Nu är alla kuverten frankerade och alla papper sorterade i bokstavsordning, vad ska praktikanterna göra nu?
– Äsch, sätt dom på att göra en zombie-expansion!

År 2010 lär gå till historien som året då spelvärlden dog. Och kom tillbaka. Om och om igen.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets trend’: Aftonstjaerna, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gamingmama, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Spel-Malmer - 2 december, 2010

Men det är ju solklart! Hur kunde jag missa det? Är ju utan tvekan zombies som är årets trend. Mina tankar om årets trend bleknar i jämförelsen med zombien.

Micke - 2 december, 2010

Satt faktiskt själv och funderade på vad trenden verkligen var, eftersom det inte var min uppgift att skriva just detta inlägg.
Jag säger precis som Malmer, självklart är det zombies!
Håller för övrigt med er om att det kan kännas väldigt slött från utvecklarnas sida, men just Red Dead:s zombiefling kändes väl ändå mer välgjort än många andra? =)
Kanonbra skriver för övrigt!

Holmberg - 2 december, 2010

Hehe.. Kul skrivet och jag är bunden att hålla med. Zombier är det nya svart. Platsar i alla spel tydligen.

Familjenspel - 2 december, 2010

Nästa år hoppas jag att alla är trötta på att göra Zombiespel, vill inte ha mer av den varan nu!

Niklas Sintorn (Kraid) - 2 december, 2010

Alla dessa zombiespel och filmer får mig nästan att börja önska att ett T-virus eller liknande faktiskt skulle produceras och spridas ut (i liten skala, tänk Resident Evil 2) så att man kan få gå ut på gator och torg med första bästa tillhygge och bara röja lite!

Oskar Källner - 2 december, 2010

Haha… sjätte bloggen med Zombies som tema. Här har vi årets trend. Solklart.

Och jag håller med vad gäller lat AI programmering. Frågan är bara hur lång tid det kommer ta innan zombierna blir smartare, lite som i Romeros filmer. Hoppas kan man ju alltid.

Spel-Malmer - 2 december, 2010

OBS! Jag missade att lägga till gamingmama i länklistan. Är uppdaterat nu på min blogg. Om er blogg deltar i initiativet, lägg till en länk till http://gamingmama.se/arets-trend/ i era länklistor.

niklas (megastorm) - 2 december, 2010

Varulvar! Jag vill se mer av dem

Ina - 2 december, 2010

Håller med om att det var kul skrivet ^^ Jag tycker dock att exempelvis Undead Nightmare är bevis på att det inte bara skapas ”billiga” zombiespel :3

Mattias Andersson (Onlajn.se) - 2 december, 2010

Ja alla dessa livliga rörelser i spelvärlden med Kinect & Move måste ju kompenseras på något sätt! Mmmm …. Brrraaains.

Lord Gothic - 2 december, 2010

Håller med om att zombier är årets trend :). Zombie tilläget till red dead redemption var riktigt kul dock kunde de varit ännu roligare med en bättre kontroll rockstar är ju inga höjdare på att göra bra kontroll tyvärr. Dom kunde gjort ai’n på zombierna lite smartare med och hade inte varit fel med lite döds animeringar (olika sätt man dör på). Känns lite låg budget med zombier som springer och pucklar på en till man dör istället för att äta på än eller liknande som man är van vid i filmerna. Men annars ett helt ok tillägg med bra story :).

Ercarret - 2 december, 2010

Jag föredrar när zombies är en liten utstickare från det vanliga spelet – typ RDR’s, Borderlands, etc – än när de upptar hela spelet som sådant. DET kan jag tycka är rätt passé. Zombies är inte tillräckligt intressanta fiender. Men att som i de ovan nämnda fallen lägga in zombies i ett redan existerande spel, det kan bli riktigt bra; och blev riktigt bra, i de fallen.

pixelviking - 2 december, 2010

Hade inte funderat runt VARFÖR zombies blivit så poppis i spel. (Trenden har ju även påverkat TV och film.) Så din poäng var intressant.

Nästa trend bli kanske mumier då? I stort sätt bara att skinna-om zombies så att de har bandage på sig istället. ;)

gamerinsecret - 2 december, 2010

hehe ja utan tvekan så är zombies årets trend. Det har blivit så överdrivet att det faktiskt har blivit lite charmigt :) Vill även säga att de här projektet ni gör är väldigt underhållande och jag ser fram emot nästa ämne!

Monika - 2 december, 2010

Zombies känns mer som de senaste årens mest uttjatade moment, tillsammans med vampyrer (trots att jag älskar vampyrer). Lite som ”Uggs” :P

Jonas Andreasson - 2 december, 2010

Zombies här med! De är överallt! Årets trend ja. Men något bra? Nej. Så trött på dem nu….

Lando - 2 december, 2010

Hey! Det är ett satans slit att göra spel xD

men att zombies är på pappret lär ingen direkt ha missat. Inkubatorn här i Skövde får tydligen även uppmuntrande knuffar från dataspelsbranschen om att, om möjligt, gärna göra zombiespel.

Vilket ter sig något motsägelsefullt då det förvisso är populärt, men också är en rejält knôkade marknad för små företag att försöka slå sig in på D:

Ela - 2 december, 2010

instämmer!

jag har en egen teori som går ut på att zombietrenden är ett försök hos spel/film skaparna att forcera fram nästa vampyr-trend. dock tror jag inte slemmiga zombies säljer lika bra till småtjejer som pubertala vampyrer.

Joakim - 2 december, 2010

@Ercarret Håller med! Jag gillade zombielägena i World at War och Black Ops väldigt mycket, det konceptet var ju en fin kombination av dels zombies och även en annan stor trend de senaste åren; horde mode.

@Ela Ja det vore ju intressant. Tror det var RadioGamer som skämtade nåt avsnitt nyligen om hur man isf skulle få småflickor att bli lika hysteriska och kära i zombies som de är i vampyrer nuförtiden =)

Angelica - 2 december, 2010

Spel-Malmer: Jag tyckte din trend var bra också. Undertitlarna blir ju dessutom bara längre och längre!

Micke: Absolut, jag gillar ju egentligen zombies. För det mesta! Har tyvärr inte hunnit köra red dead undead så mycket men jag hoppas hinna lira snart :)

Holmberg: Tack! Kul att du gillade texten ^__^

Familjenspel : Kan faktiskt hålla med. Nu vill jag ha varulvar!

Niklas Sintorn (Kraid): Haha, akta så dina grannar inte läser det där och blir oroliga!

Oskar Källner: Tycker iofs att dumzombies har sin charm också :D

niklas (megastorm): Jag med! Och spöken!

Ina: Åh, tack! Vad glad jag blir :) Nä, Undead Nightmare känns ju faktiskt sjukt påkostat. Dom måste ha haft minst sju praktikanter att göra det!

Mattias Andersson (Onlajn.se) : Ah, där sa du något! Vem gör ett zombieimiterarspel till Kinect?

Lord Gothic: Ja! Som alla dödsanimationer i Resident Evil 4! http://www.youtube.com/watch?v=OCivL27FCYY

Ercarret : Jag tycker det kan få vara klassiskt och sådär, så länge det är jäkligt bra. Som Left 4 Dead och Dead Nation!

pixelviking: Mumier, smart! I like it! Jag är dock pepp på varulvar! Älskade den delen i Dragon Age!

gamerinsecret: Vad kul att höra att du gillar våra inlägg! Jag hoppas vi kan fortsätta hålla intresset uppe :)

Monika: Ja, vampyrer är soft. Senaste Sims-expansionen bjöd ju på lite vampaction :D

Jonas: Ja, dags för något nytt kanske…

Lando: Haha, det tvivlar jag inte en sekund på. Men konstigt om ni uppmanas göra zombiespel, det borde ju vara ute snart O_o

Ela: Nä, plus att dom inte glittrar! …Eller? Snart kommer det kanske evolverade glitterzombies :D

Joakim: Ja, men Nazizombies är ju verkligen briljant! Två-i-ett liksom! :D

Lunandrez - 2 december, 2010

Kul med någon poäng om varför det är så att zombies syns överallt nu för tiden. Låter absolut inte helt osannolikt! Sedan vet ju utvecklarna att zombies tydligen är så uppskattat hos många så det är en enkel grej att slänga med det lite överallt bara, som en extra grej. Hoppas det slutar hur som helst (vet inte hur många gånger jag kommenterat det idag), zombifiera inte hälften av alla spel jag vill spela! D:

Lando - 3 december, 2010

De med ansvar har riktigt kass koll på den riktiga branschen, I’m afraid :) Det är vi andra som har koll, dom ligger iaf. ett halvår efter :P

Joakim - 3 december, 2010

Kan bara nicka och hålla med om att det är årets trend. Dock så tillhör jag den skaran som inte uppskattar odöda ting särskilt mycket och finner det hela en smula tjatigt.

Börjar det inte bli för mycket zombies? Uppenbarligen inte, det säljer så jag får väl konstatera att jag är lite av en sur gubbe som sitter i sin fåtölj och hoppas på att Bioware inte får för sig att släppa en Zombie-dlc till ME2.
Hmm, eller? Planet of the Husk eller dylikt ^^

Inlänkat

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp