Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Årets debatt: Har ni fest eller?

12 Skrivet av - 19 december, 2010

Spelvärlden är en fest. En fantastisk rolig, härlig tillställning med massor att göra. Vi är här, visst. Men vi är inte bjudna. Är vi oönskade, bortglömda eller tvivlar man på vår existens?

Som tjej får man ofta dras med det som prefix. Istället för att få vara gamers, så är vi ”tjejgamers”. Vi måste ständigt vara övertygande i vårat intresse och stå ut med den särbehandling vi möts av.

En liten gnista, skapad av ett inlägg i RadioGamers blogg där Christian riktade en fråga specifikt till deras kvinnliga läsare, tände eld på spelbloggsfären i början av augusti. Svampriket-Tommy skrev ett öppet inlägg till Tobias Bjarneby med titeln ”Var är brudarna?” och syftade på Levels testosteronpackade redaktionssida. I tråden diskuteras tjejspel, om duktiga kvinnliga spelskribenter finns överhuvudtaget, varför dom inte skriver isåfall och vad Level-redaktionen gör åt saken. Ofta buntas vi ihop, blir ”tjejgamers” och folk generaliserar sig blåa över vad vi gillar, varför vi spelar och var vi finns. Fördomarna haglade. Jag, och många med mig, reagerade på tråden med blogginlägg.

När Mafia II dök upp i butikerna var det återigen uppenbart att vi inte var bjudna till festen. Varför skulle dom annars använda playboybrudar i marknadsföringen, och envisas med att belöna spelaren med bilder av nakna kvinnor? Det kändes uppenbart att kvinnor inte tillhörde den tilltänka målgruppen.

Och nu när det är jul får vi ogenomtänkta julklappstips från e-handlarna på vad vi ”tjejgamers” ska tycka om. Oftast är det ett mycket begränsat utbud av The Sims och Singstar som dom vill placera i våra paket.

Det är långt kvar innan vi kan kasta bort prefixet och bara få vara gamers. Men såna här debatter är inte av ondo, tvärtom! Vi hörs och vi syns, det måste vi våga göra. Ur ”Var är brudarna-debatten” föddes dessutom podcasten Gone Gaming. Och det är vi väl alla glada för?

Kära tomten, nästa år önskar jag att alla fick spela på lika villkor.

Fast nu vet ju jag att tomten inte finns. Så jag får väl fixa det själv då. Fast jag är ju inte ensam, jag har ju er med mig. Alla ni tjejer som spelar och alla ni grabbar som välkomnar oss. Tack <3

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i en helt valfri kategori: Aftonstjaerna, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Tommy Håkansson - 19 december, 2010

Det känns nästan som att spelbranschen och spelmedia ligger ett eller två steg efter spelarna själva här (även om tråden jag gjorde avslöjar att många spelare fortfarande också ligger lite bakom). Så det stämmer nog bra att det är vi själva som får leda vägen i frågan. Jag tror det är lite av en gräsrotsrörelse som kommer ändra på saker och ting, mer än många verkar tro. Och det är förmodligen du, Angelica, som inspirerat och agerat lite av en pionjär. Nu gäller det bara att etablissemanget inser vad vi redan förstått. Det kommer ske förändringar, och jag tror inte det kommer ske långsamt.

Spel-Malmer - 19 december, 2010

Mycket bra, mycket bra. Men var är länklistan? :)

Lunandrez - 19 december, 2010

Ja, det här kan man ju omöjligt ha missat om man följer forum, bloggar o.s.v. och det är bra att det tas upp. Tycker det är så synd att det görs sådan enorm skillnad allt för ofta inom spelbranschen. Tragiskt med marknadsföring som t.ex. den man använde för Mafia II och likaså tragiskt med julklappstips á la CDON och Spelbutiken. Men det är ju lite som Tommy säger, att spelarna själva verkar ligga så långt före i det hela. Branschen får försöka hinna ikapp, även om det inte alltid känns som att det är något den strävar efter, trots att det ibland kan ljusna.

Hamsternator - 19 december, 2010

Vadå jultomten finns inte!? ='(

Henke (spelgubben) - 19 december, 2010

Ni är varken oönskade, bortglömda eller tvivlade på.
Hos mig är ni alltid välkomna på lika villkor.

Jag tycker det är riktigt bra att detta tas upp och diskuteras, till slut måste ju alla trångsynta bakåtsträvare öppna sina ögon och inse att spelvärlden inte tillhör bara killar.

NuYu - 19 december, 2010

Detta kan inte tas upp för mycket! När ska utvecklarna fatta? När ska gemene man göra det? Antar att branschfolk inte vet hur verkligheten ser ut. Titta bara på en film många skulle säga är en typisk mansfilm, The Expendables. Runt 40 procent av biobesökarna var kvinnor. Jag tror knappast de var där bara för sambon/pojkvännens skull. De tycker det är lika underhållande som vem som helst, precis på samma sätt som Gears of War är underhållande oavsett kön för den som gillar genren.

Eller ja, typ, jag gillar ju genren men har vissa problem med tvåan…

Holmberg - 20 december, 2010

Gillar att du just skriver att ni inte är bjudna. Det är ju just det som är problemet.. inte just att utvecklarna tror att mest killar spelar deras spel utan att dom just utesluter tanken på att tjejer med gör det.

Sen blir det lite tokigt ibland just det här med tjejgamers. Många som egentligen vill väl men ändå omedvetet drar till just den benämningen. Vet inte hur många gånger nu man hört ”Så vad tycker du man ska göra för att locka mer tjejer till hobbyn/branchen?” när tjejer intervjuats i podcasts osv, precis som om det finns något universalrecept som tilltalar alla tjejer.

Sen är det ju vissa problem åt andra hållet med iofs…. hur blir responsen om jag listar Singstar, Lips, Sims o farmville som mina favoritspel?

Micke - 20 december, 2010

Bra ämne som inte kan tas upp för många gånger!
Jag tycker dock det är lite magstarkt att peka på utvecklarna och säga att det är deras fel. Visst bidrar de till den konstiga kvinnosyn som många har, men jag tror knappast att det är den stora anledningen till att vi ser färre kvinnor i spelbranschen/framför tv-spelen än vad det finns män.

Sanningen är väl den, gilla den eller inte, att problemet snarare ligger på individuell nivå. Det är väl ärligt talat rätt nyligen som tjejer faktiskt vågar berätta att de spelar tv-spel, oavsett om de är omringade av personer med samma intresse eller inte.
Det jag inte gillar är att det ligger en underton av att det alltid sitter en mansfigur bakom alla rosa puttinuttreklamer och röker en fet cigarr och skrockar så att magen hoppar.
Det glöms allt som oftast bort att där den största acceptansen skulle behövas är bland kvinnor sinsemellan. Jag märker jäkligt snabbt att när jag börjar prata spel med folk som inte riktigt har det intresset så blir jag rätt snabbt stämplad som en nörd med allt vad det nu innebär. Procentuellt sett så finns det antagligen ett större intresse bland killarna när det gäller spel än vad det gör hos tjejerna (än så länge iaf), vilket kanske innebär att det finns en större sannolikhet att få ett positivt gensvar gällande spel bland killarna än bland tjejerna, vilket i sin tur leder till att tjejer inte lägger alla kort på bordet lika snabbt.
Att det sen inte finns tillräckligt med tjejer som jobbar med spel är väl inte upp till någon annan än de själva? Jag tror ingen skulle vilja bli anställd enbart för att fylla någon slags kvot, istället för att gå den vägen som alla villa göra och bli sedd för sina färdigheter? Vågar jag säga att fler killar än tjejer söker in till spelutbildningar?

Jag tycker det är så sjukt härligt att se någon som sätter ner foten och gör något, istället för att gnälla och förvänta sig att alla andra ska agera. Gone Gaming, Xboxflickan och alla andra välkända ansikten inom Spelsverige är nog många gånger viktigare än vad man kan tro =)

Ledsen för ”the wall o’ text”.

Ela - 20 december, 2010

Ett ofta diskuterat ämne, men jag blir lika glad varje gång någon pratar om det och känner att det väger upp alla gånger man får vara med om skit i egenskap som spelande tjej.

fortsätt prata och framför allt: fortsätt spela!

Angelica - 21 december, 2010

Tommy Håkansson: Åh, tack, det var fint sagt :) Vad det gäller spelarna tror jag att det är mycket blandat, beroende lite på hur ens bekantskapskrets. Känner man tjejer som outat sitt gejmande har man säkerligen en lite annan inställning. Jag tror ju vi är på rätt väg, frågan är bara hur lång tid det ska behöva ta…

Lunandrez: Att utesluta halva målgruppen känns ju bara… korkat. :(

Hamsternator: Um, vi kan väl ta det där över en tallrik gröt och ett glas mjölk?

Henke (spelgubben):
Det finns många som skulle behöva lära sig ett och annat av dig! Sen ser man väl att nästa generation som lär växa upp med spelande föräldrar som uppmuntrar döttrar såväl som söner lär ha en annan syn. Där hjälper ju du till!

NuYu: Absolut, det här genomsyrar ju hela branschen. Ändå från spelskapare till slutkonsument. Ibland känner jag mig tjatig, men hej, om inte jag för min egen talan vem ska då göra det? :) Förresten, mansfilm? I call Bullshit! :D

Holmberg: Jamen det är ju precis så det känns. Ibland får man ett ”Jamen det är ju ingen som hindrar dig från att spela!” slängt i ansiktet när man påpekar hur snedvridet det kan vara. Problemet är inte att vi inte är här, problemet är ju snarare att vi inte är ”bjudna/tilltänka/välkomna”. Det är ju inte så att dom inte vill att vi ska spela deras spel, men dom anstränger sig inte heller för att vi ska göra det.

Att dra alla över en kam blir ju lätt när vi tjejer upplevs som så få. De bra svaren jag jag hört på den frågan brukar oftast handla om att man inte gör spel för tjejer utan fokuserar på att göra bra spel för alla.

Sen håller jag med dig, synd att det väger över åt andra hållet och killar får kritik för att de gillar spel som ses som ”tjejspel”. Många kloka synpunkter i din kommentar!

Micke: Jag tyckte jag var tydlig med att peka på i princip alla i mitt inlägg? För mig handlar det inte om en del. Det handlar om utvecklare, recensenter, gamers, distributörer, de som har hand om marknadsföring ändå ner till de som inte ens spelar spelen. Till och med tjejer emellan kan det här vara ett problem. Tror vi måste bearbeta alla fronter för att någonting ska hända.

Men varför tror du det är så att lika många tjejer inte söker till spelutbildningar? Många kanske inte ens kommer på tanken, just för att det ses som en så grabbig grej. Hela spelbranschen måste bli mer könsneutral, det skulle ALLA vinna på!

Alltså, det blir ju lite gnäll över att skriva en sur bloggpost, men sammantaget så hoppas jag att jag hjälper till genom att synas och höra. Kan man öka acceptansen så är det guld!

Ela:
Ja, det är ju alltid skönt att känna att man inte är ensam. För det är vi ju då rakt inte :) Fortsätt att spela och prata du med! Vi ses i Gone Gaming snart ^___^

Lazertits - 31 december, 2010

Kände av detta under hela min uppväxt, men nu känns det helt okej faktiskt.

Jag tänker lite på alla snubbar jag känner som riktigt brinner för sitt spelande och inser att det är en stor skillnad mellan mig och dom. Jag är bara en casual gamer, spelar lite här och där, lite konsoll, lite PC. Jag äger ingen konsoll, köper aldrig spel. Likförbannat sitter jag all ledig tid och questar, levlar, lootar.

Jag har varken spelblogg eller guild, men spel är ett av mina största intressen och har alltid varit.

Men förut var det jobbigt, när man som liten tjej mötte killar och det var en konstig spänning mellan könen på grund av pubertet och sånt, jag var mycket utsatt och sällan en i gruppen.

Men sen växte man upp. Och de jag spelar med är likgiltiga till mitt kön och jag behöver inte hävda mig längre. Visst kan vissa yngre killar bli helt till sig när dom inser att det sitter en het blondin i deras LoL-team men man är ju anonym så långt man vill.

Det jobbigaste med att vara tjej och gilla spel tycker jag var att inte ha någon att prata med, som tipsade och hjälpte när man körde fast och förklarade hur saker funkade. Nu finns ju internet för den nyfikna unga gamer-bruden, men forumjungeln kan ibland vara snårig och kall.

Jag tror iaf. att vi har kommit ganska långt.

Inlänkat

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp