Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Bulletstorm – mer än bara snoppskämt

17 Skrivet av - 26 februari, 2011

Bulletstorm Screenshot
Egentligen hade jag tänkt ut och svira en sväng ikväll, men jag känner mig lite hängig och blev soffliggandes efter en hemmagjord hamburgare och ett glas vin. Nåja, jag spanade lite i min skämshög av nya spel jag inte hunnit ta mig an ännu och kände att dagens releasespel Bulletstorm kanske kunde passa. Jag hade på känn att det var lagom hjärndöd action med lite halvtöntiga snoppskämt, ungefär det min hjärna skulle palla med.

Nu några timmar senare kan jag konstatera att Bulletstorm går in för att vara übermacho, larvigt, och är packat med hö-hö-hö-humor. Man lägger liksom aldrig ribban högre än så, vilket på sätt och vis är bra eftersom det annars mest hade blivit pinsamt på samma sätt som jag ibland kunde uppleva kampanjen i Gears of War 2 i behov av en skämskudde när man spelet sig självt på lite för stort allvar. I Bulletstorm använder karaktärerna sig flitigt av ord som dick, ass och mindre rumsrena anspelningar. Man verkar helt enkelt inte bry sig om att hålla tillbaka.

Det som skiljer Bulletstorm från de förstapersonskjutare vi är vana vid, förutom den låga nivån på skämten, är skillshotsystemet där du belönas för hur du gör slut på dina fiender. Spektakulära eldhav, välplacerade skott (gärna i någons skrev eller rumpa), att slunga in fiender i kaktusar, och strategiskt lemlästande alá Isaac Clarke är bara några av sakerna som ger dig bonuspoäng. Men poängen uppgraderar du dina vapen eller köper ny ammuntion. Appropå vapen så finns det en hel drös intressanta och varierande bössor att samla på sig. Lagom tills man tröttnat på det utbud man samlat på sig hittar man någon ny fiffig döddsmanick. En detalj som jag verkligen gillar är att man nästan rakt av snott prickskyttefunktionen från Singularity, där skottet saktar ner och man får chansen att finjustera sin dyrbara sniperkula. Till din hjälp har du också en sorts cyberpiska som du använder för att håva in fiender som gömt sig bakom lådor, eller bara befinner sig lite för långt bort för att kunna smaka på undersidan av din känga.

Tempot är högt och det händer grejer hela tiden. Spelet är maffigt och fyllt av explosioner och gigantiska dödsfällor. Miljöerna detaljerade och grafiken snygg, så där finns faktiskt ingenting att klaga på.

Jag har inte ens pratat om storyn, men om jag ska vara helt ärlig så är den ganska oviktig. Du är en antihjälte i form av Grayson Hunt, något av en legosoldat som blivit rymdpirat om jag förstått det rätt, vars skepp kraschlandat på en planet där allt inte står riktigt rätt till. Med hjälp av den lite tjurigt nyblivna cyborgen Ishi letar Grayson efter ett sätt att ta sig därifrån. Jag har på känn att historien inte kommer bli särskilt långdragen, jag har bara hunnit spela runt tre timmar och redan låst upp hälften av spelets vapen och lyckats genomföra ungefär 30% av alla spelets möjliga skillshots.

När man tröttnat på att spela själv finns det flerspelarlägen att prova online, men det har jag inte hunnit ge mig i kast med ännu så där får ni vänta lite till på ett utlåtande.


Jag förvånas lite över hur mycket jag gillar Bulletstorm. Visst, jag gillar ju förstapersonskjutare, men ändå var det något som fick mig att inte riktigt tro på Bulletstorm. Så ja, jag erkänner. Jag hade fel. Bulletstorm är förbaskat underhållande. Det finns en liten risk att man inte klarar av att spela Bulletstorm om man inte står ut med dess töntiga toaletthumor, men ibland kan inte ens jag hålla mig för skratt när Bulletstorm passerar gränsen för dåligt så pass att det blir roligt.


Bulletstorm finns alltså ute nu till formaten Xbox 360, PS3 och PC. Jag tycker absolut du borde spana in det om du gillar spel som Gears of War och Singularity eller bara är lite småsugen på skämt som handlar om vuxna mäns stjärtar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Ina - 26 februari, 2011

Jag tokgillade Singularity och tycker om Gears, men jag känner verkligen inget sug efter det här spelet. Känner mig väldigt konstig när alla andra hyllar det och jag fortfarande inte har minsta lust att ens testa. :P

joel - 26 februari, 2011

Har för mig att det rätt svalt mottagna Clive Barker’s Jericho från 2007 också hade styrbara sniperkulor, och även att några äldre spel (och en del Unreal Tournament 99-modar) också hade det, möjligtvis Ravens gamla Star Trek-licensspel Voyager: Elite Force, då ett sådant prickskyttegevär trots allt existerade i Star Trek-universumet. :)
Så Singularity var inte riktigt först med det.

Henke (spelgubben) - 26 februari, 2011

Jag tycker på något vis att snopp och stjärtskämten är halva grejen med Bulletstorm. Visst det är omoget och jäkligt barnsligt. Vilket då borde betyda att jag är det med efter som jag gillar det stenhårt :)

Angelica - 26 februari, 2011

Ina: Konstigt. Men jag har hört att du har saker att spela ändå! ;)

joel: Så är det nog, men jag tyckte funktionen var så lik den i singularity både i metod och känsla och det var dessutom den jag hade närmst i minnet :)

Henke: Haha, ja, gillar man sånt är ju Bulletstorm klockrent! :D

SpeLinnea - 26 februari, 2011

Jag tänker mig det som ett nutida Duke Nukem i humorn, fast med ett poängsystem för killsen. Jag har inte prövat mer än demon, men när jag väl köper det nån gång i framtiden så ska jag kötta järnet. Balls of… bulletstorm!

Erik Skoglund - 26 februari, 2011

Jag tröttnade nästan på spelmekaniken redan i demot. Känns lite som att det är ett spel man spelar från början till slut sen lägger på hyllan.
Ang; gears. Tyckte också att Gears var lite ”pinsamt” på sina ställen, sen läste jag böckerna. Det är sjukt hur mycket lite bakgrund om karaktärerna kan påverka hur mycket man förstår av deras beteende.

Ercarret - 26 februari, 2011

Jag är verkligen fruktansvärt otänd på Bulletstorm. Nu menar jag inte att komma här och bara, ”jag gillar inte de spel du gillar/är pepp på” (eftersom jag gjorde i stort sett samma sak i ditt Gears 3-inlägg), men jag längtar verkligen till ett FPS med en riktigt solid SP-kampanj. Inklusive bra story, exklusive bajshumor. Jag tycker att förra året, trots en massa FPS:er, var ganska dåligt när det kom till själva SP-utbudet – vilket har fått mig att abstinensa lite.

Vi får väl se hur det blir framöver. För övrigt är jag så pank att jag inte skulle kunna köpa Bulletstorm även om det var i klass med Bioshock. När jag får mer pengar, och priset förhoppningsvis gått ner lite, kan det vara dags att omvärdera situationen lite.

Jadsia - 26 februari, 2011

Skaffade den pga GoW och själva Bulletstorm blir en liten sådär skräpig bonus XD

DarksideDelight - 26 februari, 2011

Jag håller med, underhållande är ordet! Visst är humorn en hel del ”under bältet” men det är ju i alla fall glimten i ögat. Jag ser det som ren och skär ironi där PCF/Epic driver ganska hårt med den annars superseriösa FPS genren.

Nu har jag inte spelat kampanjen lika långt som dig och har inte träffat alla karaktärer än så det är svårt att säga något om storyn. Men igen dom har i alla fall en story till skillnad från en del generic shooters den är ganska frånvarande.

Däremot saknar jag möjlighet att ta skydd på samma sätt som man kan göra i Gears. Att man bara kan ducka lite och får vag uppfattning om vart fienden skjuter ifrån är ganska frustrerande. Och andra sidan är det ju samma sak i både COD och BF.

Sen verkar jag ha missat det här med polska utvecklare … Först nu då med People Can Fly och Bulletstorm men också Techland som gör Dead Island. Som sagt, jag har missat. Kul i alla fall :D

Jim - 26 februari, 2011

Har suttit med Bulletstorm några timmar. Tycker det är fränt, är en sucker för gigantiska dödsfällor, explosioner, skjut allt du ser och ”the allmighty boot”.

Familjenspel - 27 februari, 2011

Har spelat tre avsnitt nu och tycker ”humorn” är rätt tröttsam… Att sedan spelet i sig är mediokert gör inte det hela bättre, addera sedan två buggat som tvingat mig att helt starta om kapitel så är det en rätt medioker tillrättning man får sig tilldelad..

Mike - 27 februari, 2011

Ingen online coop, inget att ha! G0bmatcher finns det nog med spel som har. :p

aidsbrain - 27 februari, 2011

Det som lockar mig mest med Bulletstorm (och anledningen till att jag lite bakis beställde hem det alldeles nyss) är inte den grabbiga humorn utan mer hur det är en shooter som är ute efter att låta spelaren skapa häftiga moment, inte uppleva dem skriptade och sedan cover-shoot-cover-shoot.

Som en god vän sade, och lockade mig till att köpa det; ”Jag kan inte förklara hur bra det känns att inte ta skydd hela tiden i ett fps”

Men sen är det ju alltid kul med ett eller annat rövskämt…

Aftonstjaerna - 27 februari, 2011

Det här spelet är ren och skär kärlek rakt igenom! Så lättsamt och enkelt med en spelmekanik från 90-talet! Jag älskar’t!

8bitninja - 28 februari, 2011

Tycker själv problemet är att spelet verkligen tar sig själv på för STORT allvar. De försöker vara extremt coola och när de istället borde satsa på en Duke Nukem approach som verkligen inte tar sig själv på stort allvar någonstans. Frågade mig ofta om det var Robert Gustafson som stått för manus, de passerar sällan många sekunder innan vi befinner oss under bältet på ett extremt oroligt sätt. Fick även Serious Sam vibbar (ett spel jag verkligen avskyr) där själva manglandet av fiender är vad som är viktigt, inte att berätta en intressant berättelse eller bjuda på en atmosfärisk upplevelse. Det är arcady och jag ogillar inte konceptet helt och hållet, inte alls, men de hade enkelt kunnat tona ned en aning eller välja att likt Duke Nuken på något sätt göra narr av sig själv, istället för att gå all-out och vara tuffast i spelbutiken. Just my two cents dicktits.

Ela - 3 mars, 2011

Jag kanske är fett omogen men jag fnissar lite åt snoppskämten :P

Inlänkat

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp