Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Vill du bli spelutvecklare?

11 Skrivet av - 16 februari, 2011

Jag tänker ibland att jag vill in och peta i spelen. Pyssla bakom kulisserna och bygga spelen så som jag vill ha dom. Efter gymnasiet sökte jag en spelutbildning, och kom in. Men just då hade jag inte ro i kroppen att sätta mig med skolböckerna igen och flyttade till Stockholm istället. Det ena ledde till det andra och nu får jag ju jobba med spel ändå, även om jag har hamnat rätt långt från själva utvecklingen. (Har du inte koll på vad jag jobbar med? Du kan läsa lite om det här!)

Jag gillar ändå att hålla lite koll på utbildningarna här i Sverige. Mest för att det finns flera grymma utbildningar, men också för att så många grymma spelutvecklare kommer direkt från skolorna och skapar fantastiska grejer. Bloodline Champions, ni vet?Jepp, ett gäng Skövde-studenter som började bygga det under sin skoltid. Ett annat företag som består av ganska nykläckta spelstudenter är Ludosity Interactive som släppt spel på bland annat XBLA.

Är man sugen på att plugga till Level Designer har The Game Assembly i Malmö startat upp en utbildning för det för att komplettera sina nuvarande utbildningar för grafiker och programmerare. Mer info finns att läsa här.

Ann-Sofie Sydow som är programansvarig på The Game Assembly säger ” – Att komplettera utbildningen med Leveldesign ger spelprojekten och studenterna en ännu mer verklighetsnära upplevelse av att sitta i en professionell spelstudio. Yrkeskategorin Leveldesign är relativt ny och har de senaste åren utvecklats som en brygga mellan programmerare, grafiker och spelkonceptet. Leveldesignern skapar upplevelser på olika nivåer i spelet så att spelet blir roligare satt spela. Vi ser fram emot att börja utbilda denna yrkeskategori till hösten och deras framtid ser mycket ljus ut.”

Är ni lite nyfikna på det här med att plugga spelutveckling är Spelutbildningar.se en superbra sajt att hitta information på. Där kan man bland annat läsa om de olika yrkeskategorierna som finns, och få tips om utbildningar i Sverige. För faktiskt, varför ska man drömma om saker och ting om man inte gör någonting åt det?

Istället för random datorbild får ni en bild på mina vänner! Johan gör grymma strategispel på Paradox, och Anna kommer att bli en sjuhelsikes utvecklare en dag eftersom hon pluggar spelutveckling för fullt just nu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Nikke - 16 februari, 2011

Cool bild på Johan där :)

Angelica - 16 februari, 2011

Haha, I know! Alla borde ha lasersvärd :)

Ercarret - 16 februari, 2011

När jag var yngre så var stora drömmen att bli spelutvecklare (eller författare, eller rockstjärna), men allteftersom jag växt upp har jag börjat tappa intresset för den drömmen. Jag skulle ju först och främst vara värdelös på allt det tekniska, och även om det inte är allt som görs på ett spelprojekt så har jag insett att det finns andra saker som jag är mer intresserad av. När jag skrev för Nukem och bevakade spelnyheter insåg jag att jag verkligen gillade att befinna mig på den sidan av allting, och om jag i framtiden finner mig i spelbranschen på något sätt så är det förmodligen i själva bevakningen av spel.

Med betoning på ”om”, då, eftersom jag har en helt annan utbildning som jag förmodligen kommer att följa när det kommer till framtida jobb.

Simon - 16 februari, 2011

Det vet väl redan de flesta, men det går ju utmärkt att jobba med spel utan att plugga till just spel. De flesta civil- eller högskoleingenjörsutbildningar med hyfsat mycket programmering kan riktas in på något inom spel. Är man helt 100 på vad man vill jobba med kanske spel är bra, men annars så skulle jag nog inte rekommendera nån att placera sig i fack på det sättet. Vill man sedan jobba med något ”akademiskt”, annat än spel, tror jag de flesta arbetsgivare hellre ser en ingenjörsutbildning än en direkt spelutbildning. Så man kan vara bred och jobba med spel på samma gång. Men det vet säkert de flesta. Tänkte bara att det sällan tas upp att man även kan gå vanligare utbildningar och sen inrikta sig på något spelliknande. Kan vara bra om man inte är så säker på vad man vill.

Patrik - 16 februari, 2011

Går själv på programmerarutbildningen på The Game Assembly. Kul att se skolan omnämnas. :)

Det är hårt och svårt, men häftigt som fan. Visst kan man som Simon säger plugga till civilingenjör, och antagligen få jobb, men då får man inte (vad jag vet) producera ett flertal spel under utbildningen.

Meroigo - 17 februari, 2011

Jag ska börja en treårig utbildning på Osaka Communication Arts i april (i Japan). :D Ska lära mig spelgrafik och karaktärsdesign så får vi se om jag hittar nåt jobb i den japanska spelbranchen sen! Gått 1,5 år på japansk språkskola i Kyoto, är så jäkla hypad på att ÄNTLIGEN få börja!!!! DET RIKTIGA LIVET BÖRJAR SNART!!!!!!! ( ・∀・)

Sindawilya - 17 februari, 2011

Nämen, det är ju jag ju! Vill nån veta mer om min utbildning har jag berättat om den här: http://press2play.tv/bloggar/17/anna-ska-bli-spelutvecklare

Tobbe - 22 februari, 2011

Ingenting med detta att göra, men vad hände med veckans XBLA?
Var ju skit nice att kunna kolla upp vad som har släppts och om det är värt att dra ner innan man själv hade startat upp 360n.

Nikke - 23 februari, 2011

Veckans XBLA kanske kan komma tillbaka, handlar mest om att hinna med att testa spelen, sen skriva om de och få ut texten på bloggen innan Onsdagen är slut. Men vi får se :-)

Johan - 24 februari, 2011

Gå utbildning, och spendera massor av tid på fritiden att förbättra era kunskaper, så blir det lättare att få ett jobb.

Vi har en bra spridning på olika bakgrunder på våra utvecklare, allt från civ ing till direkt spelutbildningar…

/Johan

ps. och mitt lasersvärd har ljudeffekter!!! :)

reallyjoel - 23 juni, 2011

Jag vill bli spelutvecklare!

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp