Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Veckans spel på XBLA: Torchlight

7 Skrivet av - 9 mars, 2011

Jag tänkte återuppliva en gammal favorit, nämligen Veckans XBLA-inläggen, där vi tipsar er om vad som släpps på Xbox Live Arcade.

Det är nämligen så att actionrollspelet Torchlight släpps idag för 1200 mspoints, ett spel som jag absolut tycker att du bör spana in. Låter namnet bekant? Inte så konstigt, Torchlight släpptes nämligen till PC för ett och ett halvt år sedan och har fått en himla massa beröm. Nu har man tagit spelet, gått igenom, finputsat, filat och byggt om hela användargränssnittet och anpassat det till konsol.

Du får välja mellan tre olika klasser: magiker, krigare eller bågskytt. Som sällskap har du ett litet husdjur, och tillsammans ska ni grottkräla er ner under staden Torchlight där det finns en himla massa supermegaviktiga uppdrag att utföra. Du besegrar fiender och plockar upp sakerna dom tappar, och det är också där vi hittar det som tilltalar mig mest med Torchlight. Looten! Många utav grejerna du hittar är oidentifierade, och först efter att har identifierats kan du dra nytta av deras egenskaper. Du hittar allt ifrån gifta pilbågar till stövlar som gör att du kastar magier fortare och talande svärd. Det du själv inte behöver säljer du, för att sedan använda pengarna för att uppgradera din utrustning och köpa förnödenheter.

Jag har tidigare spelat som bågskytt och gillade det, men den här gången valde jag magiker och måste erkänna att det är snäppet coolare. Jag siktade in mig på färdigheter som lät mig åkalla medhjälpare och efter några nivåer hade jag med mig tre små lila demoner, en stor mekanisk golem, ett gäng skelett och några odöda bågskyttar. Och mitt muterade trollhusdjur förstås! Trots jättegänget som levde rövare på skärmen upplevde jag inga problem med skärmuppdateringen.

Det är omöjligt att prata om Torchlight utan att nämna Diablo. Max Schaefer and Erich Schaefer var båda delaktiga i skapandet av både Diablo 1 och 2, och det är troligtvis dem vi kan tacka för att vi får möjlighet att återuppleva våra Diablo-glansdagar eftersom båda varit med och utvecklat Torchlight också. Hela upplägget är tryggt bekant, men ändå kryddat med lite nya grejer. För den som lyssnar noga så finns det dessutom många ljud som väcker gamla Diablo-minnen.

Kontrollen fungerar riktigt bra, jag vågar nästan säga bättre än när jag spelade pc-versionen med mus. Du har tillgång till fyra färdigheter, och ytterligare fyra att växla till med d-paden, något som ändå räcker för de grundläggande magier och färdigheter man använder.

Men det finns ett stort men. En sån där sak som skulle göra Torchlight mycket bättre, och det är multiplayer. Eller åtminstone co-op! Tyvärr är det ensamspelande som gäller, och även om det i sig är en smula fantastiskt kan jag inte låta bli att undra om det inte vore snäppet roligare med en kamrat. Nåja, för oss som orkar vänta på Torchlight 2 finns det multiplayer skoj att hämta. Men tills dess duger ensamvändorna i Torchlight utmärkt, för det är ett sjuhelsikes bra spel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Mattias Andersson - 9 mars, 2011

Trevlig och ingående presentation. Måste nog ta och ge detta en chans vid tillfälle, ser ju rätt trevligt ut!

Ina - 9 mars, 2011

Så gaaalet sugen på att plocka upp det på boxen, och ditt inlägg gjorde inte saken bättre. Kruxet är att jag ju redan har det på PC, och inte ens har spelat det sådär jättemycket :/

Angelica - 9 mars, 2011

Mattias: Tack! Jag kände mig tvungen att skriva om det, ruskigt bra spel :)

Ina: Haha, du med dina ospelade spel :) Du kan ju alltid prova demot och se hur det känns!

Robert - 9 mars, 2011

Vet du om detta kommer komma till PS3 också?

hiro - 10 mars, 2011

Jag behöver verkligen 20-30h över för att dra igenom detta, har lirat det som hastigast på Mac:en men tycker att det vart riktigt nice att sitta med kontroll i soffan.

Någon som har lite fritid att sälja mig?

pixelviking - 10 mars, 2011

Torchlight är så himla mysigt och trevligt. Hade jag inte redan spelat det så mycket på PC så hade det varit ett givet köp.

Nästan så jag vill köpa i alla fall… Sånna här spel måste uppmuntras!! :D

Ano - 16 mars, 2011

Synd att spelet inte har 2 player local co-op (eller mer). Blir så less på spelindustrin som aldrig släpper några bra RPG co-op-spel.
Hade spelet haft co-op hade jag köpt det.

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp