Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Skräckspel – läskigt eller inte läskigt?

22 Skrivet av - 12 mars, 2011


Jag snubblade över en helt fantastisk artikel om en av mina absoluta favoriter bland alla mina skräckspel, Fatal Frame 2, borta i en blogg som heter Moving Pixels. I bloggen finns flera jäkligt intressanta djupdykningar, bland annat i just ämnet skräck.

Personligen så älskar jag att spela skräckspel, oavsett om det är rått och köttigt som i Dead Space, eller obehagligt krypande som i Amnesia. Men jag kan tycka att det är lite att gå den enkla vägen och skapa ett skräckspel genom att kasta in blodiga monster med gubben-i-lådan-effekter, för vad man egentligen gör då är ju oftast ett actionspel med skräcktema. Att skapa en stämning, hitta element som spelar på människors fantasi och inneboende rädslor är säkerligen tio gånger svårare än att skapa ett blodigt monster med vassa tänder.

En annan viktig sak som jag tycker behövs för att skapa ett riktigt bra skräckspel av det läskiga slaget är en känsla av hjälplöshet. Så fort man kastar in hagelbössor, laserpistoler och granater gör man fienderna alldeles för sårbara och tar bort känslan av att dom faktiskt utgör ett hot. I Fatal Frame är allt man har en kamera. EN KAMERA. Visserligen en exorcistkamera, men ändå. I Amnesia så slåss man inte alls, och stirrar man fienden i ögat kan man räkna med att bli galen och game over på kuppen.

Så nu tar vi det en gång för alla.

Köttiga monster som vill kramas?

Spökbarn som gråter i övergivna herrgårdar?

Feta vapen?

Allt som har med dockor eller clowner att göra?

Sådär ja. Nu vet ni vad ni ska kolla efter om ni vill ha riktigt läskiga spel eller bara låtsasskräck som egentligen är förvirrade actionspel.

Några bra actionskräckisar jag gillar är Resident Evil-spelen, Dead Space och Left 4 Dead. Riktigt läskiga spel är lite svårare att hitta men tre bra är Amnesia, Fatal Frame/Project Zero-serien och Forbidden Siren. Silent Hill-seriens tidiga delar är fantastiska spel, men svänger lite mellan att vara läskiga och inte läskiga men är absolut väldigt spelvärda.

Har ni några tips på riktigt läskiga spel eller bra actionskräckisar att dela med er av?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Mattias Andersson - 12 mars, 2011

Mer skräckspel ftw! Men det känns som att genren ligger i dvala. Om man alltså bortser från de skräckmaskerade actionspelen.

Nu svarade du samtidigt indirekt på mitt inlägg http://www.onlajn.se/2011/02/vad-skrammer-er-gillar-ni-skrackspel/ :D

Lunandrez - 12 mars, 2011

Amnesia är verkligen överlägset allt annat jag har spelat i skräckväg i fråga om att faktiskt vara skrämmande, och de som säger att Dead Space m.fl. är riktig skräck och menar det vet inte vad de pratar om. Skräck och actionskräck är ju verkligen långt ifrån samma sak. Fler skräckspel i klass med Amnesia vore underbart!

Mattias Andersson - 12 mars, 2011

Önskar det kunde komma en portning av amnesia till konsol :)

Johannes - 12 mars, 2011

Jag tycker nog allt är läskigt. /fegis :(

Sandman - 12 mars, 2011

Nå, det är inte riktigt så enkelt heller. Visst, Dead Space är ett typiskt gubben-i-lådan-spel, som många skräckfilmer nu för tiden också är. Det är chock, inte skräck som används.

Men det finns gott om actionspel som var helt fantastiska skräckspel också. En av de gånger jag varit som mest rädd när jag spelat ett spel var faktiskt första Alien vs. Predator. Du har en fet bössa i handen och den där himla motion trackern. Bip… bip… bip… Skeppet du är på har råkat ut för något och röda lampor roterar överallt. Du ser inte i hörnen. Även om du säkerligen skulla kunna skjuta skallen av vad som än kan tänkas hoppa fram känner du dig fruktansvärt hjälplös på grund av det där bip… bip… bip bip bip bip…

Ett annat actionspel som också trotsar tesen är F.E.A.R. Visst, du har en stor fet bössa där med, men den är helt effektlös mot det som är skrämmande i spelet. Och åtminstone i början så var det riktigt snygggt uppbyggt, tills det blev för blodigt.

Hamsternator - 12 mars, 2011

Sandman, du är svaret på spåren men trampar ändå lite snett =)
Det första AvP var skitläskigt de första två banorna, men när actionmomenten blev mer frekventa försvann skräcken och det blev normal (dock awesome) action. Fear led av det där väldigt tidigt och gjorde några tappra försök att dra tillbaka skräcken under spelets gång. Några fungerade och andra gjorde det inte men allt som allt är det förmågan att försvara sig som gör dessa spel mindre läskiga.

Finns däremot ett skräckspel som jag fortfarande inte spelat klart pga hur det får mig att må och det är Haunting Ground till PS2. Att spela som en verkligt försvarslös karaktär som inte kan skjuta sina motståndare sönder och samman är en stor del av vad skräck handlar om för mig. Att vara den som är underlägsen i en konfrontation är läskigt. Att spela Duke Nukem kommer aldrig vara läskigt hur många tänder och klor fienderna än må ha =)

Anton - 12 mars, 2011

Du är inte ensam Johannes. Det värsta jag någonsin vågat spela är det första Silent Hill spelet, men jag stängde av bara efter ett par minuter. Av någon anledning stressar jag upp mig själv när jag vet att det kan hända något läskigt när som helst, så till sist sitter jag på hel spänn och blir rädd för vartenda ljud.
Alltså jag blir även rädd för spel som Bioshock och där är jag tvungen att spela på det ljusaste för att våga fortsätta. Men ändå har jag bestämmt mig för att klara ett skräckspel iår och det kommer troligen bli Alice: Madness returns. :D

Andreas Berg - 12 mars, 2011

Intressant frågeställning och något som jag själv försöker bena ut lite när jag kör skräck-tema på bloggen nu i mars :)

Jag är inne på lite samma linje som dig Angelica och tycker egentligen inte alls om skräck av typen ”gubbe i lådan”. Ett bra och aktuellt exempel är tv-serien The Walking Dead som lyckas skapa en ytterst obehaglig stämning och vissa sekvenser som i min bok är klart skrämmande utan att ta till det greppet alls.

I spelväg har jag egentligen aldrig blivit riktigt rädd (däremot kan jag känna stort obehag även i titlar som Bioshock eller valfritt lite mörkare spel med visst mån av ovisshet) för spel med undantag för de första två Silent Hill-titlarna. Även Frictional Games Penumbra är obehagligt till den gräns att spelen delvis är riktigt skrämmande. I min bok handlar allting om atmosfär och stämning, och media som lyckas förmedla en obehaglig stämning utan att för den delen ta till enkla knep för att chockera är enligt mig de som lyckas skrämma bäst. Nyckelord tror jag är just hjälplöshet, ovisshet och oförutsägbarhet, så snart man faller på någon av de delarna (spelaren blir för mäktig, ”hotet” blir väldigt tydligt eller spelet förutsägbart) försvinner också den ”riktiga skräcken”.

Jag har ännu inte spelat Amnesia och faktiskt inte heller Fatal Frame/Project Zero-serien och Forbidden men det förstnämnda blir det bättring på senare i månaden :)

Hex - 12 mars, 2011

Håller med Lunandrez om att Amnesia är helt överlägset, av de spel jag spelat. Det är den totala hjälplösheten i kombination med en fantastisk atmosfär (inte minst ljudet) som gör det till en unik och fruktansvärt skrämmande upplevelse.

Själv fick jag stänga av spelet ett par gånger då det blev som mest psykiskt påfrestande…

Luckydragon88 - 12 mars, 2011

Call of cthulhu: dark corners of the earth till xbox eller pc är ett enligt mig väldigt bra skräckspel

Dan - 12 mars, 2011

Själv väljer jag bort de riktigt läskiga spelen, dom klarar jag inte av. Men genomarbetad atmosfär utan att det är för läskigt det gillar jag som i Dead Space och Alan Wake.

Här kommer ett tips på skräckspel som jag hittade här om dan. Det heter Candles och låter dig gå omkring i ett mörkt hus och tända stearinljus. De kusliga ljuden bygger verkligen upp stämningen här.

http://blog.lasse-westmark.dk/

f0xen - 13 mars, 2011

Som ni nämnde i bloggen, så är Silent Hill serien något att ta en titt på. Nu har jag ju iofs bara spelat tvåan, men jag måste säga att jag aldrig någonsin varit så rädd framför ett spel som jag varit just framför det spelet. Så om ni råkar äga en PS2/XBOX tycker jag absolut det är värt sina slantar om det råkar dyka upp på tradera (eller på ebay.uk som jag blev tipsad om).

hiro - 13 mars, 2011

Hamsternstorn: Oh Haunting Ground är verkligen ett nice spel. Införskaffade det efter att Angelica tipsade om det i Press2play och körde igenom det med syrran, Dave, Akke & Bummi.

Jag vart glad att jag inte spelade det spelet ensam. Flög verkligen upp några gånger i soffan. Och som du säger, spelet är egentligen läskigt för att man är helt totalt försvarslös ^^

Ela - 13 mars, 2011

Jag håller med! Fatal Frame har en känsla av kuslighet och något obehagligt som bär med sig när man stängt av, det är charmen och det briljanta med de spelen. Gubben i lådan skräck kan väl vara kul, men det är inte alls på samma nivå. Fatal Fram kanske inte är lika snygga och vissa moment kanske känns lite omoderna på dessa ps2 klassiker, men de lyckas så mycket bättre med att skrämma mig än vad Dead Space 2 gör. Simpla saker, som små ljud, spöken som smyger förbi i bakgrunden, någon som knackar på dörren. För att inte tala om dockor som du nämnde! En necromanser som hoppar på dig ute i rymden när du inte är beredd är läskigt i kanske 15 sekunder. Jag har fortfarande mardrömmar om dockor som kommer till liv och försöker döda mig.

Birgitta - 14 mars, 2011

Skräck tycker jag definieras av en krypande obehagskänsla som är svår att bli av med även när man stängt av spelet. Fatal Frame är mina absoluta favoriter, speciellt ettan och tvåan. Jag tycker att storyn och fightingsystemet är bättre i ettan, samt att spökena är mer varierande men i tvåan har man fixat flera av sakerna som förstörde (läs collision detection aaargh) vilket gör att kvaliteten på spelet är bättre. Trean var sådär och fyran har jag tyvärr inte spelat även om jag har laddat ner patchen som gör att man kan spela det på EU wii eftersom det bara släpptes i Japan.

Vill gärna tipsa om Forbidden Siren, Haunting ground, Rule of Rose (kan vara svårt att få tag på), Eternal Darkness: Sanity’s Requiem och i viss mån Clock Tower-serien. De tidiga spelen är av peka och klicka typ och måstespel för alla Survival Horror-fans tycker jag. Senaste spelet Clock Tower 3 (PS2) hade potential men blev mest löjligt.

Har inte spelat Amnesia men det ser sjukt läskigt ut! Jag tar gärna emot tips om mer okända spel eftersom den här genren ligger mig allra närmst om hjärtat.

Markus L - 14 mars, 2011

Själv gillar jag ju inte skräck, så för mig var det oerhört jobbigt att ta mig igenom katedralsbanan i första Thief. En av sakerna som gjorde det ännu mer läskigt, förutom alla spöken var ju att man helst inte ville bli upptäckt i Thief då det allt som oftast resulterade i ond, bråd död.

Ina - 14 mars, 2011

Först och främst: Fantastiskt kul att se så många blogginlägg av dig <3

Du har dessutom helt och fullkomligt rätt! Skräckspel handlar om atmosfär, hjälplöshet och en tryckande känsla, inte om gubben i lådan och feta vapen.

Birgitta - 15 mars, 2011

Glömde Kuon! Också ett mysigt skräckspel till pS2.

Jadsia - 15 mars, 2011

Jag har Fatal Frame (project zero) mardrömmar fortfarande!, vilken story alla dessa spel har. Och vilken härlig bild postade du med den där flicka som gråter (la märke på hur rött är den där ghost indicator fy fan!)

Angelica - 16 mars, 2011

Tack för länktips och bra skräckspelstips och massor av bra feedback!

Det är intressant hur olika man reagerar på skräckspel. Vi som älskar skräckspel som bara blir mer och mer härdade och de som skyr skärckspel som pesten eller tvingar någon annan att hålla i handkontrollen.

Inlänkat

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp