Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Lilla Podcastskolan

19 Skrivet av - 20 maj, 2011

Här kommer en sammanfattning av podcastskolan som jag körde på Geek Girl Meetup. Bilderna saknas tyvärr just nu, men det kommer sen!

Eftersom poddradio är det nya heta, och jag pysslar med både Gone Gaming och P3 Spel, så tänkte jag dela med mig av mina bästa tips. Så här får ni!

Vad är en podcast?

Enligt Wikipedia:

Poddsändning eller poddradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler eller film via internet.

Fördelar med poddradio:

 • Portabelt Lyssnarna kan befinna sig var som helst, och göra vad dom vill medans dom lyssnar. I bilen, på joggingturen, på väg till jobbet…
 • Emotionellt Att förmedla känslor genom tal är betydligt mycket enklare än genom text.
 • Tillgängligt Lyssnarna kan prenumerera och lyssna när det passar dom, det finns inga sändningstider att passa
 • Billigt Enkelt att komma igång och utrustningen som krävs behöver inte kosta mycket

Planera

Innan du börjar med din podcast är det en del saker som kan vara bra att ha funderat ut.

 • Välj inriktning! Vad kan du göra, som ingen annan redan gör bättre? Var först eller var bäst. Internet är fantastiskt, här kan även nischade ämnen få utrymme. Ju smalare nisch, desto lättare är det att träffa rätt i målgruppen och göra ett relevant program, men samtidigt så krymper målgruppen. Det finns podcasts som handlar om muffins, flugfiske, turistguider… ja, nästan om vad som helst. Enklast är att fråga dig själv vad du brinner för. Vad är din passion? Man behöver inte kunna allt, men du måste vara nyfiken på ämnet!
 • Mål För att det är kul, för att du vill lära dig mer om ämnet eller för att promota din business.
 • Fasta inslag Vill du ha återkommande inslag varje program? T.ex. Veckans fråga, nyhetsinslag…
 • Längd Tillräckligt lång för att täcka ditt ämne, men inte längre än den behöver vara. Du vill inte tråka ut dina lyssnare. Att producera en podcast tar minst dubbelt så lång tid som den är lång.
 • Frekvens. En gång i veckan? Månaden? Var realistisk. Du vill att dina lyssnare ska längta och se fram emot nästa avsnitt. Lättare att få dom lojala när dom vet när dom kan förvänta sig ett nytt avsnitt. Här är det ju jättebra om man i slutet av varje avsnitt kan hinta om vad nästa avsnitt ska handla om. Regelbundet är dock inget krav, man får känna efter själv lite vad man tror att man hinner med. Ryktet säger att Gone Gamings egentliga slogan är ”Sveriges mest oregelbundna podcast!”
 • Redaktion Är ni flera som hjälps åt? Vem tar programledarrollen? Man kan spela in över nätet, så ni kan befinna er på olika platser geografiskt. Fördelen med att vara flera som gör podcasten är att man alltid kan ha en dialog i programmet, man har ett bollplank till hands och att man dessutom kan dela upp förberedelser och efterarbete.

Innan varje avsnitt: Gör ett körschema! Man måste inte följa det till punkt och pricka, men det är skönt att veta vilka ämnen man ska ta upp, och vilken ordning dom fasta punkterna kommer i.

Exempel på superenkelt körschema:

1. Intro Hej & välkomna, presentera podcasten, dagens program och gäster/panel
2. Nyheter
3. Diskussion på månadens tema
4. Månadens intervju
5. Hejdå!

Om du vill:

 • Gäster Bjud in intressanta människor som du vill veta mer om och ta del av deras kunskaper. Se till att gästerna vet vad ni ska prata om så dom är förberedda. Skicka gärna över frågor några dagar innan.
 • Tema Att låta varje program ha ett eget tema gör att man hela tiden hittar nya vinklar, det är givetvis inget måste men underlättar och gör att det finns en ny röd tråd att följa i varje avsnitt.

MEN! Förbered inte för mycket, risken finns att det blir stelt. Läs inte upp texter du skrivit rakt av, det är jättesvårt att få det att låta naturligt. Om du ändå vill skriva texter innan, skriv talspråk och läs dom högt för dig själv innan.

Var inte rädd för att förändra upplägget om du känner att någonting inte fungerar, ingenting är hugget i sten.

Producera

Det här behöver du:
Dator
Programvara: Skype för att snacka, Audacity för att redigera
Mikrofon eller headset Behöver inte vara proffsgrejer. Det blir inte alltid jättebra kvalité med billiga headsets, men för runt 500 får man riktigt bra grejer.

Audacity kan du ladda ner här.
LAME-tillägget som du behöver för att exportera filerna som MP3 kan du ladda ner här.

Är man flera som spelar in men befinner sig på olika platser, så kan man spela in konversationen via Skype. För det kan man använda ett Skype-plugin som heter Pamela. Det kostar en slant, ungefär 150 spänn, men man kan prova en månad kostnadsfritt. Med Pamela spelar en person in allas ljud samtidigt, i en fil.

En annan variant som vi oftast använder i Gone Gaming är att alla spelar in sitt ljud separat med Audacity, och sedan skickar man sin fil till den personen som ansvarar för efterarbetet. Bra lösning eftersom den är gratis och man har kontroll över allas ljudfiler separat och kan justera en persons volym utan att de andras ljud påverkas.

Under inspelning:

 • Sitt i ett tyst rum, stäng av onödiga grejer som låter runtomkring.
 • Prova alltid att spela in några minuter först, och lyssna sedan så att alla låter bra! Extra viktigt om man spelar in alla i samma fil med hjälp av Pamela. Att justera mikrofonens position är ett enkelt sätt att förbättra ljudet. ”Puffljud” är ett bra ord att säga för att testa om man ha micken för nära munnen.
 • Spela alltid in några minuters tystnad, det hjälper brusreduceringen.
 • Ha papper och penna nära, anteckna under inspelningens gång om något behöver redigeras. T.ex. någons mobiltelefon ringer. Detta kan du sedan klippa bort i den färdiga versionen.

När du är nöjd med din klippning så exporterar du ljudklippet. För att kunna exportera som MP3 behöver du LAME-tillägget, som är gratis.

Publicera

Du behöver någonstans att lagra filerna. Driver du en blogg kanske du redan har ett ställe att lagra filer på, annars finns det färdiga och kostnadsfria lösningar för detta. Vi på Gone Gaming använder Archive.org, det är kostnadsfritt och enkelt. Skapa ett konto, ladda upp mp3-filen och fyll i fälten! Var noggrann med keywords, beskrivning och titel. Du kan sedan editera din sida med uppladdningar och fylla på med fler program, så har du alla samlade på samma ställe.

Nu behöver du någonstans att nå ut med dina filer, då fungerar en blogg utmärkt. Jag föredrar WordPress, det finns en gratisvariant och det fungerar smidigt. Skapa en blogg för din podcast, och skapa ett inlägg för ditt avsnitt. Peta in en bild, relevanta länkar och sånt. I inlägget länkar du till MP3-filen du laddat upp på archive.org. Sedan letar du reda på RSS-feeden för inläggen, du kommer att behöva göra om den till en podcast-RSS. Antingen använder man ett plugin för wordpress, eller så gör man det via t.ex. Feedburner. På köpet får man även statistik!

Det är det här som gör skillnaden mellan att lägga upp en MP3 på internet, och att göra en podcast. Med hjälp av podcast-RSS:en så kan dina lyssnare automatiskt få ner nya avsnitt. Alltså prenumerera på din podcast.

Alltså, för att komma igång rekommenderar jag:
WordPress.com som bloggplattform
Archive.org för att lagra dina MP3-filer
Feedburner för att göra om din RSS till en podcast-RSS

Som sista steg så loggar du in på ditt iTunes-konto, letar reda på Podcasts och väljer Submit a podcast. Där skickar du in RSS-feeden till dina podcastinlägg som innehåller MP3-länken. Förutsatt att Apple godkänner din podcast så dyker den upp på Itunes inom kort. Efter det så ser man till att automatiskt pinga iTunes varje gång man lägger upp ett nytt avsnitt, så att dina prenumeranter inte missar det.

Det kanske låter techigt och lite krångligt, men det mesta är en engångsgrej som är enkelt att sätta upp med hjälp av steg-för-steg-guider som det finns gott om på nätet. När det väl är på plats behöver du inte tänka mer på det, utan kan fokusera på att göra bra poddradio!

Promota

 • Blogga, lyssnarna har en sajt att besöka och ett ställe att lämna feedback på. Fyll på med info om programledarna, kontaktuppgifter och bilder. Blogga om vad som händer bakom kulisserna, låt lyssnarna lära känna personerna bakom podcasten.
 • Bjud in gäster med nätverk, t.ex. personer med stora bloggar
 • Skaffa en facebooksida och en twitterkanal och för en dialog med lyssnarna, lyssna på deras feedback
 • Leta efter samarbeten Gone Gaming har samarbeten med spelforum som får använda våran feed för att länka till våra avsnitt, på så vis nåt vi lyssnare som kanske annars missat vår podcast.

Några användbara länkar
Audacity för redigering
LAME för att kunna exportera som MP3
Pamela för att spela in Skypekonversationer
WordPress.com för bloggplattform
Archive.org för att lagra dina MP3-filer
Feedburner för att göra om din RSS till en podcast-RSS
Samson Wiklunds Podcastskola (med steg-för-steg hur du skaffar archives.org och feedburner!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Sebastian Magnusson - 21 maj, 2011

När vi nu pratar ljud vill jag som alltid slå ett slag för världens överlägset vassaste headset till konsumentpris, Plantronics .Audio 655 USB.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=410050

Micke - 21 maj, 2011

Jag skulle gärna vilja påpeka hur fruktansvärt mycket bättre ljudkvalite det blir om alla deltagare spelar in lokalt med t.ex audacity, för att sen skicka sina filer till han/hon som ska klippa ihop kalaset. Skype är riktigt jäkla opålitligt, speciellt när det handlar om samtal mellan PC -> Mac :)

Henrik (Deculture) - 21 maj, 2011

Tackar för tipsen och guiden.

Ska kolla in det hela litet senare. När vi börjar planera inför det hela så att säga.

Martin Lindeskog - 21 maj, 2011

Angelica,

Jag hittade den här fina podskolan via @MikuMaria:s Twitter flöde. @Sundhult, @Anders7205 och jag hade en session om ”Podcasting FTW” på WebCoast den 19 mars: http://www.egosoletrader.com/journal/2011/3/19/podcasting-ftw.html

Sebastian Magnusson: Jag har tidigare haft ett par Plantronics lurar. Jag köpte nyligen ett par Urbanears Plattan.

Micke: Jag använder mig av BlogTalkRadio:s service när jag spelar in. Jag skulle behöva hitta en lösning för ett ljud som kommer från fläkten (?) från min MacBook när jag spelar. Kan lösningen vara att jag placerar datorn på någon form av ljudisolerande och värmeavkylnings konstruktion?

Micke - 21 maj, 2011

Martin: Frågan är om det inte är lättare att försöka isolera dig och mikrofonen istället! :) Visst är det skönt med en tyst dator, men det känns kanske lite väl omständigt och dyrt om detta är den enda gången den stör dig. Med ”spelar” antar jag du menar att du spelar in ett avsnitt?

SpeLinnea - 21 maj, 2011

Hur gör man för att överkomma scenskräck och kunna höra sin egen röst? :D

Martin Lindeskog - 22 maj, 2011

Micke,

Jo, det kan bli lite omständigt! ;) Problemet är att ”surr”-ljudet tas upp under inspelningen när fläkten går igång på högvarv. Ja, det var spelar in jag menade. Jag glömde ordet ”in”.

SpeLinnea: Du kan börja med att testa CinchCast på datorn eller som app på en iPhone.

Samson - 22 maj, 2011

Spellinnea: man pratar och pratar och pratar tills man inte bryr sig längre :)

bra guide Angelica!

Christian "Sundhult" Dahlqvist - 23 maj, 2011

Här är ett en annan guide som jag gjort, där programmet PodProducer används (Win).
http://blogg.sundhult.com/wp-content/uploads/2011/03/Podda_med_PodProducer.pdf

Lania - 5 juni, 2011

Mycket bra guide, kul att läsa! :D

Joel - 13 augusti, 2012

Skön guide! Du får det att låta väldigt genomförbart. Jag undrar om du vet hur det ligger till med att spela musik, spela upp ljudklipp från filmer eller spel etc. vad får man göra och vad får man inte göra?

Angelica - 16 augusti, 2012

Joel: ptja, det där är ju lite klurigt. Upphovsrättsskyddad musik får man ju inte använda utan skaparens tillåtelse. Vill man vara på den säkra sidan så ska man nog fråga om lov om man vill spela upp musik.

Elso - 20 maj, 2013

Jag har försökt ladda upp via archive.org, men det vill inte fungera. Jag är nybörjare på detta, det kommer upp en ruta ”There is a network problem” varje gång den ”laddat klart”. Finns det någon annan alternativ sida jag kan använda istället? Mvh /Elso

Frida - 2 augusti, 2013

Vi laddade upp mp3-filen på archive.org och det funkade fint. Men sen kom vi till rss-grejen och trots att vi lagt upp den på feedburner så vill inte itunes ta emot vår url. Tips på en rss-skola?

Emma - 20 september, 2013

Jag har lagt upp den på archive.org, sen på bloggen och sen när jag la upp den på feedburner så verkar det också funkar med itunes vill ändå inte ta emot länken. vad ska jag göra?

Angelica - 31 oktober, 2013

Frida & Emma: Jag har tyvärr dålig koll på hur det där funkar nu om dom ändrat på det. Mitt råd är att googla runt lite, någon annan har säkert haft samma problem och lyckats lösa det. Lycka till!

Eva Guillén - 4 september, 2016

Hej? Har inte läst hela inlägget, men vet någon vilket programm som podarna använder som finns på Spotify, är de speciellt sponsrade på något sätt? :)
/eva

Inlänkat

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp