Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Innan du rusar ut och köper Shadows of the Damned…

12 Skrivet av - 5 juli, 2011


Shadows of the Damned är ett Grindhouse-lir och ett ihopkok av tre briljanta spelutvecklarhjärnar. Resident Evil-Mikami, Silent Hill-Yamaoka och No More Heroes-Suda har slagit sig samman och utvecklat en tredjepersonskjutare med Demonjägaren Hotspur Garcia i huvudrollen, och jag har förstås lirat.

Vapenuppgraderanted är intressant, striderna är roliga och bossfighterna utmanande episka. Ser man till den den grafiska inramningen så är den snygg genomförd, och musiken är föga förvånande välkomponerad med Akira Yamoka bakom strängarna. Å andra sidan är spelet linjärt som sjutton och ibland en smula irriterande när man inte kan gå tillbaka och plocka upp missade skatter, och på det stora hela är Shadows of the Damned kanske inte riktigt så finslipat som man hade kunnat förvänta sig av så stora namn som Shinji Mikami och Goichi Suda.

Många plus och några få minus gör ändå Shadows of the Damned till ett grymt spel. Men innan du rusar ut och köper Shadows of the Damned bör du se det här klippet.

Roligt? Okej, spring ut och köp isåfall. Spelet dryper nämligen av kukskämt som om det inte fanns någon morgondag. Annars kan man som jag tycka att det pubertala humorn är ett ypperligt sätt att sabba ett riktigt bra spel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Chris Jonasson - 5 juli, 2011

Jag klarade nästan en timme innan jag la ner spelet..

SpeLinnea - 5 juli, 2011

Bulletstorm + Duke Nukem + Shadow of the Damned = Asstitsdick?

Är det den japanska humorn man missar eller kan det vara roligt men blir lite överdrivet ryckt ur sitt sammanhang?

Angelica - 5 juli, 2011

Chris: Jag trodde sambon skämtade när jag kom hem och spelet låg öppnat, men nedstoppat i lådan igen. ”Jag rör aldrig skiten igen, inte ens om jag får betalt!”. Alltså, jag är inte lika hård, jag ser ju ett riktigt bra spel bortom det där, men just den biten med humorn sabbar rätt mycket :(

SpeLinnea: Fast inte så mycket tits faktiskt. Mest dick. Om man bortser från att bruden springer runt och åmar i ett vitt raffset. Uh. Ja, just det…

Markus - 5 juli, 2011

Är så trött på att den japanska spelindustrin förstör sina spel med löjeväckande innehåll.

Elin Ekberg - 5 juli, 2011

”Fast inte så mycket tits faktiskt.” Jag vet inte hur långt du har spelat men… sist jag stängde av sprang jag upp för ”kullarna” på en halvnaken tjej ;) Spelet har sina upp och nerförsbackar (hoho pun intended) men för mig personligen vinner varierad spelmekanik, bra kontroll och härlig atmosfär. Däremot finns en hel del annat som stör som hade kunnat göra det här spelet perfekt.

Azandir - 5 juli, 2011

Som vanligt fylls internet av kränkta reaktioner från diverse korrekta människor. Nu har jag iofs inte spelat shadows of the damned men bulletstorm har jag spelat och tyckte om spelet…bra gameplay även om dialogen var barnslig men..so what? Alla spel behöver inte vara grå och korrekta utan det är tvärtom uppfriskande, enligt min uppfattning, att det då och då kommer spel som sticker ut från mängden.
Såja…kände bara att jag behövde skriva av mig lite..ganska trött på pk-vågen som sveper genom samhället. Eller våg och våg..snarare en tsunami.

Spelkatten - 5 juli, 2011

Jag tycker kukskämten och allt det där inte alls förstör spelet utan tvärtom gör det till just det där helt sjuka spelet som man förväntar sig av Suda51.

Jag hoppas de som gillar spelet inte gör det för de tycker kukskämt är det bästa som finns eller tycker Hotspur är skithäftig som säger fula ord samtidigt som han skjuter med kuken. Utan att de gillar spelet för att det är gjort av en regissör med underbart sjuk humor och där vad som helst kan hända!

Fredrik / explewd - 5 juli, 2011

Att Suda 51 verkar vara en sexuellt frustrerad man som behöver leva ut sina fantasier i videospelsform och mer som regel än undantag väver in diverse ekivoka saker i sina historier är väl inte någon förvåning för någon. Videon är inte helt representativ, då den är väldigt, väldigt koncentrerad.

Visst är det kanske lite överdrivet, men som en metafor för Garcias frustrerade resa genom sitt personliga helvete i jakten på kärlek tyckte jag det fungerade ganska väl. Just det helt överdrivna fungerar, då hela grindhouse-genrén går ut på att vara större, värre och jävligare. Men, så är jag antagligen också tretton år mentalt ibland. :-D

Resident Evil 4 + Yamaokamusik + Suda 51s galna huvud (+ pubertal snopphumor) = Shadows of the Damned. Gillar man inte, eller åtminstone kan stå ut med/bortse ifrån något av ovanstående kommer man nog inte gilla spelet som helhet heller, men det verkar inte vara fabrikerat för att passa alla å andra sidan. :)

Bortsett från dialogen är det nämligen ett underbart, surrealistiskt virrvarr av knäppa idéer och störtskön stämning. It’s lövely.

Angelica - 6 juli, 2011

Markus: Mmm, jag tycker absolut att Shadows of the Damned är alldeles för bra för att hålla sig på den nivån.

Azandir: Lite konstigt att du väljer att kritisera mitt uttalande utan att ens ha spelat spelet? Men faktiskt, så rådiggade jag Bulletstorm också, men där handlade det om mycket mer än dåliga snoppskämt. Jag tyckte spelet hade en skön och kul jargong, som visserligen var en smula over the top, men på ett bra sätt som dessutom passade med spelets gameplay. Shadows of the Damned är i mina ögon inte den typen av spel, det hade kunnat vara coolt och rått men nu blir det mest tramsigt. Det passar inte mig alls, men jag kan förstå att det finns dom som uppskattar det. Men jag gör det inte i det här fallet. Kalla det vad du vill, jag går på magkänsla och delar med mig av mina åsikter, har inget behov av att vara speciellt PK.

Spelkatten: Förstår din poäng, men jag uppskattar det inte. Tycker det känns billigt och fördummande att lägga det på den nivån, när jag känner att Shadows of the Damned hade kunnat vara mer än så. Men det är ju förstås en smaksak, men jag tyckte det kändes viktigt att poängtera att det inte är ett spel för alla.

Fredrik / explewd: Väldigt koncentrerad? Jag tyckte det trillade in såna skämt i varenda sekvens. Känns som att spelet till stor del faktiskt handlat om kukreferenser. Jag ser grindhouse mer som överdrivet våld, splatter och sex. Den delen av Shadows of the Damned vi pratar om är inte överdrivet sexigt, det är larvigt, tramsigt och töntigt.

Och var det inte just det jag sa? Att det är ett bra spel med många plus men det kräver att man uppskattar den låga nivån i dialogen? Shadows of the Damned är inte ett spel för alla, och jag försöker med mitt blogginlägg hjälpa folk lite att klura ut vilken del av alla dom tillhör.

Blog 'em up-Jimmy - 6 juli, 2011

Det finns en hel del intressant tematik i det spelet. Men inte helt oväntat så missar alla det på grund av alla kukskämt (som i sig är ett enormt metaskämt!).

Elin Ekberg - 10 juli, 2011

Ah nedrans. Jag tror att jag skrev ett inlägg här och så råkade jag glömma knappen för att publicera :(

Efter att ha spelat igenom hela Shadows of the Damned, från dess början till dess slut, anser jag att det absolut varit en behaglig upplevelse. Spelet dalar något halvvägs in, känner jag, där utvecklarna inte verkar ha haft ork att fortsätta göra ett bra spel utan man har mest slängt in utfyllnad. Positivt överraskad eftersom jag trodde att det skulle vara skräp från början. Tight kontroll, kul twist med ljus och mörker samt ett otroligt vrickat Helvete. Klarar man pubertal dialog, en story som aldrig riktigt får utrymme och avsaknad av new game plus så rekommenderar jag spelet.

Ganska kort. Kanske inte värt fullpris.

Mattias - 7 augusti, 2011

”Roligt? Okej, spring ut och köp isåfall. Spelet dryper nämligen av kukskämt som om det inte fanns någon morgondag. Annars kan man som jag tycka att det pubertala humorn är ett ypperligt sätt att sabba ett riktigt bra spel.”

Det var ungefär så jag sammanfattade det också. De skulle skippat all den pubertala humorn och gjort det ”tuffare” så hade det blivit bra.

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp