Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Båsbrudar och varför jag aldrig tänker handla något från MSI

108 Skrivet av - 17 oktober, 2011

Datorföretaget MSI behöver en het brud till sitt bås på den kommande datorspelsfestivalen Dreamhack. Därför anordnar man en tävling, som går ut på att de tjejer som vill bli deras booth babe ska posta bilder på deras facebook sida.

– Post your BEST photo of you in a bikini/mini-skirt/hot-pants on the MSI Europe Facebook wall with the comment: “MSI Booth Babe
– Get as many people you can to LIKE your photo

Den här tävlingen är fel på så många plan, men jag ska hålla mig kort.

Där jag står, så ser det mest ut som att MSI talar om för mig…

  • Att MSIs produkter inte säljer sig själva, utan det behövs tits’n’ass för att övertyga deras kunder.
  • Att MSI inte är intresserade av att se mig, som kvinna, som kund hos dom.
  • Att MSI har en sexistisk och sunkig kvinnosyn.

Alla har allt att vinna på att fler tjejer blir en del av spelgemenskapen, och den attityd MSI visar i den här tävlingen motarbetar direkt just det, och dessutom på en festival som främst besöks av ungdom.

Jag är inte ensam om att anse det, och i kommentarer på facebook och på MSIs hemsida säger människor ifrån. MSI själva lyser med sin frånvaro. Tills den här posten kommer.


Av över 30 kommentarer, väljer MSI att svara på just denna, med följande.

Alltså ett filmklipp där förra årets booth babes deltar i en lap dance-tävling.

Därefter väljer MSI att avsluta tävlingen, ta bort sina egna poster och andras kommentarer, genom att utse en vinnare och posta följande kommentar:

Congratulations Mikael!
You were brave (and crazy!) enough to participate in our contest and since a certain part of the community doesn’t want people to have this experience, we’re awarding you with a nicely filled goody bag!
Check your personal messages!

Deras sista kommentar säger allt annat än att dom lyssnat till kritiken. Jag jobbar varje dag på att göra spelgemenskapen öppen och inbjudande för alla, oavsett kön. MSI hjälper inte till.

Lite skärmdumpar:
MSI själva tagit bort inlägg och kommentarer från sin Facebook-sida, men jag passade på att ta några skärmdumpar. Klippte ihop samtliga kommentarer på deras poster från tillfället då skärmdumparna togs. Har alltså ej tagit bort några kommentarer.
MSI postar tävlingen med instruktioner på svenska
MSI postar tävlingen med instruktioner på engelska (med kommentar som innehåller länk till lap dance-video)
Update: Här kommer dessutom en skärmdump från posten på deras egna hemsida, då den också verkar vara borttagen nu.

Mer att läsa på ämnet:
Seriously, stop with the booth babes – Tips på hur man kan bemöta booth babes på mässor.
Spelvärlden behöver fler brudar i hotpants – Louise Stigell
killarna, tjejerna och hur vi skiljer på dem – Verklighetens tolk
P3 Nyheter ringer upp Dreamhack
Dags att sluta krama esporten – Level 7
Svenska gamers – en kärleksförklaring – Pixelviking

Värt att påpeka är att utöver den tråkiga attityden MSI visar upp så bryter deras tävling mot Facebooks riktlinjer. Dessutom så valde MSI att inte ta bort kommentarer som denna, postad av Sebastian Fors.

Sebastian Fors

En sak är säker, jag handlar inget mer från MSI.

 

Uppdatering 18 okt: P3 Nyheter fick tag på Tanja Markovic, marknadsansvarig på MSI för en kommentar. Lyssna på ”MSI svarar på kritiken: ”Snygga tjejer säljer”” här. Spoilervarning: MSI gör inte saken bättre…

MSI forstätter att plocka bort inlägg från deras Facebook-sida, samtidigt som dom låter denna bild vara kvar. MSI kommenterade själva posten med ”We lolled” åt bilden, men den kommentaren togs bort lite senare. Under eftermiddagen har det även postats en undersökning från MSI där dom frågar sina fans om dom vill ha tillbaka tävlingen.

Uppdatering 19 okt: Skrivit ett förtydligande blogginlägg gällande vad jag anser det huvudsakliga problemet är. Läs det gärna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

z - 20 oktober, 2011

OJOJOJ, moralpaniken når nya höjder.

Från och med nu ska jag bojkotta ALLA företag som använder snygga killar i reklamsammanhang.

Eller näh, jag skiter nog i det….

z - 20 oktober, 2011

@EmmyZ

Jag antar att du står utanför och demonstrerar mot Ladies Night också?

Sluta se oss som sexobjekt tack!

Sara - 20 oktober, 2011

Tack både Angelica och EmmyZ för att ni inte bara tar upp ämnet utan dessutom kommer med relevanta och genomtänkta inlägg!

Ivar - 20 oktober, 2011

@An

Så för att en sak är dålig kan någonting annat lika gärna också vara dåligt? Begås ett folkmord i Brasilien så får man inte sen kritisera om det begås ett folkmord i Australien för då är det dubbelmoral att inte samtidigt ta upp allting annat som också är fel?

Det är tråkig att så många män här är så lättköpta att de inte inser att de förnedrar sig själva. Det är tråkigt framför allt för att det visar hur begränsad frihet vi faktiskt har i vår identitetsutformning. Det här handlar inte om att många män attraheras av ”snygga” (väldigt subjektivt) kvinnor, om du tror att det är vad invändningen handlar om kan jag gratulera dig, du kommer även i fortsättningen få lov att tycka om det.

EmmyZ - 21 oktober, 2011

Z: Jag har aldrig stått utanför och demonstrerat för någonting alls. Men jag tycker att fenomen som Ladys Night är precis lika förkastliga. Jag trodde exemplet med Chippendales i mitt inlägg gjorde det ganska tydligt. Jag är emot all typ av objektifiering när den sker i ett syfte som får människorna som utsätts för det att nedvärderas och dessutom främja skönhet som norm.

Jag fattar också att ”sex säljer”. Men bara för att något är lönsamt behöver det inte vara bra ur ett samhällsperspektiv (icke ekonomiskt talat då).

GamerGirl - 24 oktober, 2011

FY så sexistiskt!
Haha då mer på att de inte säljer sina egna produkter ^^

Inlänkat

Hänt i veckan V.42 - 23 oktober, 2011

MSI backar efter sexistisk annons - 16 december, 2011

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp