Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Båsbrudar och varför jag aldrig tänker handla något från MSI

110 Skrivet av - 17 oktober, 2011

Datorföretaget MSI behöver en het brud till sitt bås på den kommande datorspelsfestivalen Dreamhack. Därför anordnar man en tävling, som går ut på att de tjejer som vill bli deras booth babe ska posta bilder på deras facebook sida.

- Post your BEST photo of you in a bikini/mini-skirt/hot-pants on the MSI Europe Facebook wall with the comment: “MSI Booth Babe
- Get as many people you can to LIKE your photo

Den här tävlingen är fel på så många plan, men jag ska hålla mig kort.

Där jag står, så ser det mest ut som att MSI talar om för mig…

  • Att MSIs produkter inte säljer sig själva, utan det behövs tits’n'ass för att övertyga deras kunder.
  • Att MSI inte är intresserade av att se mig, som kvinna, som kund hos dom.
  • Att MSI har en sexistisk och sunkig kvinnosyn.

Alla har allt att vinna på att fler tjejer blir en del av spelgemenskapen, och den attityd MSI visar i den här tävlingen motarbetar direkt just det, och dessutom på en festival som främst besöks av ungdom.

Jag är inte ensam om att anse det, och i kommentarer på facebook och på MSIs hemsida säger människor ifrån. MSI själva lyser med sin frånvaro. Tills den här posten kommer.


Av över 30 kommentarer, väljer MSI att svara på just denna, med följande.

Alltså ett filmklipp där förra årets booth babes deltar i en lap dance-tävling.

Därefter väljer MSI att avsluta tävlingen, ta bort sina egna poster och andras kommentarer, genom att utse en vinnare och posta följande kommentar:

Congratulations Mikael!
You were brave (and crazy!) enough to participate in our contest and since a certain part of the community doesn’t want people to have this experience, we’re awarding you with a nicely filled goody bag!
Check your personal messages!

Deras sista kommentar säger allt annat än att dom lyssnat till kritiken. Jag jobbar varje dag på att göra spelgemenskapen öppen och inbjudande för alla, oavsett kön. MSI hjälper inte till.

Lite skärmdumpar:
MSI själva tagit bort inlägg och kommentarer från sin Facebook-sida, men jag passade på att ta några skärmdumpar. Klippte ihop samtliga kommentarer på deras poster från tillfället då skärmdumparna togs. Har alltså ej tagit bort några kommentarer.
MSI postar tävlingen med instruktioner på svenska
MSI postar tävlingen med instruktioner på engelska (med kommentar som innehåller länk till lap dance-video)
Update: Här kommer dessutom en skärmdump från posten på deras egna hemsida, då den också verkar vara borttagen nu.

Mer att läsa på ämnet:
Seriously, stop with the booth babes – Tips på hur man kan bemöta booth babes på mässor.
Spelvärlden behöver fler brudar i hotpants – Louise Stigell
killarna, tjejerna och hur vi skiljer på dem – Verklighetens tolk
P3 Nyheter ringer upp Dreamhack
Dags att sluta krama esporten – Level 7
Svenska gamers – en kärleksförklaring – Pixelviking

Värt att påpeka är att utöver den tråkiga attityden MSI visar upp så bryter deras tävling mot Facebooks riktlinjer. Dessutom så valde MSI att inte ta bort kommentarer som denna, postad av Sebastian Fors.

Sebastian Fors

En sak är säker, jag handlar inget mer från MSI.

 

Uppdatering 18 okt: P3 Nyheter fick tag på Tanja Markovic, marknadsansvarig på MSI för en kommentar. Lyssna på ”MSI svarar på kritiken: ”Snygga tjejer säljer”" här. Spoilervarning: MSI gör inte saken bättre…

MSI forstätter att plocka bort inlägg från deras Facebook-sida, samtidigt som dom låter denna bild vara kvar. MSI kommenterade själva posten med ”We lolled” åt bilden, men den kommentaren togs bort lite senare. Under eftermiddagen har det även postats en undersökning från MSI där dom frågar sina fans om dom vill ha tillbaka tävlingen.

Uppdatering 19 okt: Skrivit ett förtydligande blogginlägg gällande vad jag anser det huvudsakliga problemet är. Läs det gärna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Markus - 17 oktober, 2011

Bra sagt Angelica!

pixelviking - 17 oktober, 2011

Härligt att du fick fram skärmdumpar på reaktionerna. Både alla härliga gamers reaktioner och MSIs fortsatta vansinne.
Inte försöka mörka. Nänä, den gubben går inte! ;)

Chrishla - 17 oktober, 2011

Tack för sammanfattningen, MSI förlorar ingen kund i mig, var inte kund från början. Kanske för att de aldrig gjort relevant reklam för mig, kände imte ens till dem. Kommer nog ett inlägg om saken och booth slaves av mig ikväll efter dansen!

Erik J - 17 oktober, 2011

Bra inlägg! En spirituell uppföljare på P3-spel från den 2a oktober :)
Kvinnosynen i spelens motsvarighet till shadow of the colossus om man så vill.

http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=4090

Aloysius - 17 oktober, 2011

Jag tror man kan se MSI:s reaktion i ett större perspektiv där rädslan för drev har minskat och där personer och företag kan drista sig till att inte göra som radio, tv eller tidningar planerat. Tydliga exempel är ju Håkan Juholt (som när han inte är partiledare sysslar med bidragsfusk tillsammans med sin kriminella sambo, men trots det inte avgår trots att kvällstidningarna bestämt att hans ska göra det) och Carl Bildt (som på fritiden när han inte är utrikesminister sysslar med folkmord på små negerbyar i Afrika, men trots det inte avgår eller går i landsflykt). För ett par år sedan fanns det bara ett sätt att blidka medierna och det var att avgå och gå under jorden. I MSI:s fall hade det väl varit att lägga ner eller byta namn. Nuförtiden verkar det gå mer mot att man utmanar journalisterna i ett chicken race där man sätter full speta mot dem och helt enkelt testar vad som händer om man inte ger sig.

Per Sjölin - 17 oktober, 2011

Ska man attackera ett datorreleterat företag som använder kön för marknadsföring bör man även titta på de andra. Ett ständigt återkommande bolag i dessa sammanhang är Razer. Samtidigt finner du även de flesta andra, fram för allt tillberhörstillverkarna, med lättklädda damer runt montrar och event. Frågan är dock; ska inte sex få sälja?

Jag kan förstå din hedersvärda, och på alla sätt och vis uppmuntrande, ståndpunkt när det kommer till att främja en spelvärd som är välkomnande för så väl tjejer som killar. Jag vet dock inte om det är rätt väg att kritisera företags val av marknadsföringsmetoder för det. Rent generellt vore det inte heller genusneutralt ifall de hade valt att satsa på någon actionfylld monter då action, traditionellt sett, lockar pojkar/killar/män/gubbar. Sedan kan jag nästan garantera att de når en hel del kvinnor med dessa marknadsföringsmetoder också. En liten del som självmant går dit bara för att montern verkar aktuell och engegerad men en än större del där kvinnor följer i dit i mäns sällskap.

Det jag vill ha sagt att varför ska vi kritisera en viss typ av marknadsföring när bolaget anser sig själv må bäst av att nyttja just den modellen? I dagarna fick Jack & Jones bakläxa för sin ironiska reklam med en lättklätt brud (endast webbreklam) men av vilken anledning? Vi är alldeles för pretentiösa när det kommer till sådana här funkter.

All respekt dock för din åsikt!

Andreas - 17 oktober, 2011

Meddelande till MSI: behöver Apple ”boothbabes” för att sälja sina produkter? Nej, deras produkter är av högsta kvalité. Vad säger det om era produkter när ni måste ta till såna här patetiska knep?

pixelviking - 17 oktober, 2011

Och nu har MSI lagt upp ytterligare en bild, med kommentaren ”we lolled”.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150331271947665

Vad ÄR det för idiot som har hand om deras Facebook konto egentligen?

Thomas - 17 oktober, 2011

Per: Det är klart att MSI är i sin fulla rätt att spela på sexism, förlegade könsroller och framförallt en nedvärderande kvinnosyn. Men det är minst lika rätt att kritisera det och arbeta för en förändring. Detta är inte bara ett problem som kan bindas enbart till MSI -det är ett samhällsproblem som många anser har fått fortgå för länge.

Ska inte sex få sälja? Nej, kanske inte om de inte kan hitta något sätt att inte nedvärdera en stor del av befolkningen. Detta går bortom ett företags marknadsföring – om inte annat ger DET människor all rätt att kritisera!

Helt plötsligt skäms jag lite för MSI-märket på moderkortet inuti datorn.

peter - 17 oktober, 2011

Tack för info! Inget mer MSI för min del.

Avgrundsvrål - 18 oktober, 2011

Fint inlägg! Jag fattar verkligen inte vad de trodde skulle komma ut av detta? Ja, annat än en fet jävla shitstorm alltså. Att det ens finns folk som tycker att en sån kampanj var en bra idé att dra igång går över mitt förstånd. Åt helvete med MSI.

Jon Björk - 18 oktober, 2011

Fy fan, illa nog med ”båsbrudar” men en jävla lapdance-tävling också?? Otroligt sorgligt och pinsamt.

MSI’s infantila reaktion är ju å andra sidan inte helt oväntad med tanke på att dom uppenbarligen tyckte det här var en bra idé till att börja med.

Jättebra att du belyser det i bloggen, och det är ju ändå trots allt lite hoppingivande att många reagerar starkt mot den här smörjan.

MinaStickor - 18 oktober, 2011

Tack för bra sammanfattning!

Ela - 18 oktober, 2011

@pixelviking. Jag misstänker att Sebastian Fors, som verkar har gjort bilden, är någon e-sportare som är sponsrad av MSI. Inte helt säker dock.

Sebastian Fors - 18 oktober, 2011

haha , va söta ni alla är <3

saturday_sun - 18 oktober, 2011

Bra inlägg! Förvånande att man fortfarande det här sättet att försöka marknadsföra sina produkter. Tur att jag aldrig köper MSI-prylar!

Peter - 18 oktober, 2011

Inte ovanligt med den typen av marknadsföring,
I och med att vi talar om det nu så är det värt de 5Milj som är max straff.
Den gamla de

Själv tycker jag det är löjligt och kan tycka att Sexismen borde vara död.
Nu är så inte fallet då det är allmänt känt att sex säljer till unga killar.

Själv så kommer jag ALDRIG att köpa något från MSI igen
förutom dåliga produkter (moderkort som strulade i mitt fall) så kan jag inte med gott samvete köpa något från företag som gör sådant.

Fredrik Eriksson - 18 oktober, 2011

Jag har personligen inget emot om där står snygga tjejer i ett marknadsföringsbås på Dreamhack eller på någon annan mässa. Fast de behöver ju inte stå i underkläder och arangera lap-dance tävlingar. Visst har spex varit en ”kul grej” på Dreamhack under alla år men nu börjar det likna en svensexa där 12-13åringar har möjlighet att delta. Det enda som saknas är ju alkoholen…

Ett tips till MSI är att det räcker att ha tjejer som ser bra ut med kläder för att dra till sig extra uppmärksamhet på Dreamhack, och ingen hade orkat reagera på det om det gjorts med lite stil…

Jag tänker dock inte sluta köpa MSI-produkter för detta. De har ju uppenbarligen tagit hänsyn till reaktionerna och aggerat. Varför hungersvälta efer problemet är löst?

Fattar inte ens att jag orkar skriva detta - 18 oktober, 2011

Corsair använder ”booth babes”. Skall alla som använder deras minnen, chassi och nätaggregat som är bland de populäraste i marknaden skämmas? Jag vet att många IQ-befriade människor försöker trycka in politik överallt men seriöst…

Kolla på andra tillverkare, i världen omkring er men även i er dator, om de inte någonsin använt ”booth babes” i ett försök i att öka marknadsandelar.

Läs några kurser i företagsekonomi så kanske en snäll individ kan förklara hur samhället är uppbyggt. Varva sedan ekonomistudierna med några litterära verk av Sigmund Freud, förslagsvis ”Sexualteori”, så kanske ni är redo att bege er ut i den stora världen.

james - 18 oktober, 2011

Omg.. big whoop, wanna fight about it?

Brudar har inte lika stor roll på Spel fronten, känt faktum.
As roligt att ni alla klagar på att bikini brudar ska stå i montern o promote:a hårdvara. men ändå säger ingen något om modellvärlden med allt smink, champagne, bögiga designers o kokain snortande ben smala modeller. Men så fort verkligheten slår till med lite storbystade babes som för i övrigt äter och tar hand om sig bättre, samt tycker om att stå där.. then whats the problem?

Är jag den enda här i sverige som vågar stå för att jag gillar att se vackra halvnakna brudar? Är jag den enda som vågar säga att jag tycker om våra könsroller (inte de ojämna lönerna dårå, men rakade ben, långt hår.. ja, en riktig kvinna!)?
Samtidigt vet jag att detta skulle inte få mig att köpa deras produkter mer bara för att snygga babes står i en monter, däremot skulle det få mig att kolla in deras produkter kanske? i en djungel av hårdvara kan det vara bra att stå ut lite, känns lite tråkigt att datorer ska associeras med halv sunkiga p14 som inte duschat på 5 dagar.

Jag vill hellre se vackra kvinnor försöka sälja på mig en produkt, än Erik på 57 år som spenderat 10 år i MSI’s källare på att bygga deras moderkort, men kan inte sälja.

men men, jag tycker själv att det finns mer saker att klaga på, än att ett IT företag använder snygga tjejer.. precis som alla andra vanliga företag i våran värld..

Fredrik Eriksson - 18 oktober, 2011

Det är inte att de använder sig av snygga tjejer som är problemet james. Problemet är hur de använder sig av dem och i vilket sammanhang.

Tjejer i korta kjolar som arrangerar lap-dance tävling på en datorfestival som saknar åldergräns och att företaget bakom skapar en FB-tävling där de ska skicka in bilder på sig själva i korta kjolar, underkläder eller bikini för att sedan få så mycke ”likes” som möjligt är ett problem även om vissa inte ser det som det.

Michael - 18 oktober, 2011

Hehe, du kan ju kolla vad killarna själva tycker om denna fråga:
http://www.sweclockers.com/nyhet/14613-msi-orsakar-bloggstorm-efter-bikini-tavling-till-dreamhack-winter-2011

Bort med moralkärringarna och in med boothbabes!

Michael - 18 oktober, 2011

Förlåt, jag glömde. Du kan inte köpa mer hårdvara xboxflickan för SAMTLIGA sysslar med detta på de större mässorna. Så dags att gå tillbaka till analoga tider för dig. :)

henric - 18 oktober, 2011

bra skrivet xboxflickan du blir omnämd på SWECLOKERS =)

http://www.sweclockers.com/nyhet/14613-msi-orsakar-bloggstorm-efter-bikini-tavling-till-dreamhack-winter-2011

Frances - 18 oktober, 2011

Tack för sammanfattningen Angelica! Fuckwads be fuckwads och småungarna går ju helt klart igång på tuttarna. Tycker synd om dem, men de växer väl upp en dag också. Tills dess få vi ha tålamod och försöka förklara för dem på en nivå de kan förstå varför detta är destruktivt. Det är inte bara en förolämpling mot kvinnor utan även för att de tror att vuxna män (de som har kapitalet att köpa produkterna) behöver detta som lockbete.

J_edin - 18 oktober, 2011

Jag har en idé till alla datortillverkare och övriga aktörer: Om ni nu känner att ni är tvungna att ha tjejer i era bås, plocka in en som kan något om era produkter! Det finns massor! Bara att leta. Kommer garanterat att locka betydligt fler personer med pengar till ert bås (14-åriga snubbar har i regel inte så mycket cash).

Tove Bengtsson - 18 oktober, 2011

Skitbra skrivet Angelica!

Jag blir riktigt, riktigt förbannad. Det är män som inte vill lämna plats för fler tjejer i branschen som resonerar såhär (även i stor utsträckning i kommentarerna här). Ni argumenterar inte, utan kommer bara med ogrundade åsikter. Den mest korkade av dem är ”sex har alltid sålt, varför ska det inte få fortsätta göra det?”. Därför att det nedvärderar de som sexualiseras! Är det så svårt att få in bakom pannbenet? Bara för att kvinnor har sexualiserats och objektifierats tidigare betyder det INTE att det måste vara så för all framtid. Personer som Angelica Norgren jobbar aktivt för att förändra den attityden.

Jag förstår att det känns jobbigt för er män som känner sig hotade av att tjejer tar mer plats i spelvärlden (för övrigt, nästan 50% av alla spelare är tjejer. Kolla dataspelsbranschens siffror innan ni uttalar er nästa gång), men det är dags att ni makar på er. Vi är här för att stanna och ni kan inte göra någonting åt det.

Rikke - 18 oktober, 2011

Tänker inte köpa några MSI produkter tills dem startar tävlingen igen. Du är en hemsk människa Xboxflickan som inte vill låta kvinnor bestämma själva vad dem vill göra med sina kroppar. Vill jag stå och visa upp kroppen i vilket sammanhang som helst så ska jag få det utan att ni som inte har samma förutsättningar ska bli avundsjuka och börja jävlas.

Tobban - 18 oktober, 2011

Jag älskar MSI’s initiativ. Lite udda att använda sig av brudar som reklam, men skönt med nytänkande. Synd att tjejer tar sånt personligt. Är förmodligen mest mindra attraktiva kvinnor som känner sig stötta, om man ska vara brutalt ärlig.

@ugoboss - 18 oktober, 2011

Nä fy och usch.. har följt ”MSI-dramat” i några dagar nu och jag blir inte klok på det hela.
Jag är som alla andra upprörd över att den förnedrande tävligen men det som gör mig mest upprörd är deras nonchalanta svar där de berättar att de tar ner tävlingen, inte för att de tycker att det gjorde fel utan för att några gamers inte vill ha den upplevelsen (konstigt ordval)…
Hursomhelst så har jag inte varit MSI kund sedan tidigare och det ska mycket till för att jag ska bli det i framtiden. Varför jobba strategiskt med att utesluta tjejer? Borde det inte ligga i ett företags intresse att öka sin kundkrets?

En väldigt bra post i alla fall Angelica och bra att skärmdumparna bevaras!

Tjodd - 18 oktober, 2011

”Tjejerna har ju en fri vilja”, ”så har det alltid varit”, ”sex säljer, deal with it”. Seriöst?

Att vi män tycker det är bra att vi styr världen är förståeligt, men grabbar, detta är inte ok. Det här är skiten som sipprar ur den förlegade kvinnosyn och kvinnoförtryck somliga desperat klänger sig fast vid, hur man än vänder och vrider på det.

jajajaj - 18 oktober, 2011

Helt rätt Tobban

Angelica - 18 oktober, 2011

Att saker har varit på ett visst sätt tidigare betyder inte att det behöver fortsätta att vara så. Alla skulle tjäna på en bransch som är schysstare, där ingen målgrupp stängs ute genom sned marknadsföring och förlegade PR-knep.

Den attityd MSI uppvisar arbetar direkt emot den typ av spelgemenskap jag hoppas vara en del av. Att dessutom använda sig av en sån här kampanj på Dreamhack, en LAN-festival som i stor utsträckning besöks av unga grabbar och föra vidare de värderingar man förmedlar genom tävlingar och aktiviteter som denna.

Därför tycker jag att det är viktigt att uppmärksamma inte bara fenomenent, utan lika mycket MSIs sätt att hantera situationen. Vi måste kunna visa att spelbranschen är bättre än såhär.

Namn - 18 oktober, 2011

Jag ska då handla fler MSI-produkter! Ska kontakta MSI och säga att om dom inte tar upp tävlingen igen så kommer jag sluta handla!
Stats från sweclockers.com

Alternativ ; Röster ; Procent
Ja ; 799 ; 19.4%
Nej ; 3149 ; 76.5%
Osäker/vet inte ; 169 ; 4.1%

Totalt antal röster: 4117 (100%)

Sebastian - 18 oktober, 2011

Väldigt synd att denna tävling avbrutits. Personligen tycker jag att det sexualhat som verkar utövas i Sverige är ganska så bedrövligt. Jag arbetar själv inom marknadsföring/PR och att kalla denna sort av PR/marknadsföring för ”förlegad” – då vill jag påstå att du lever i en ganska så avskild bubbla.

Jag hade en bekant som sökte till den här tävlingen. Jag arbetar även ett ganska stort antal yngre (och äldre) modeller på fritiden där jag fotograferar. Visst kan jag förstå en del av den storm av negativa reaktioner som resulterar i en sådan här tävling, men jag tycker att MSI borde ha stått på sig.

Att använda sexualitet för att sälja är bland det effektivaste som finns. Dessutom innebär sådana tillställningar arbetstillfällen för modeller och människor som tycker om att stå på scen, visa upp sig och kanske bli upptäckta av andra aktörer på marknaden. Personligen tycker jag inte det är okej att man på grund av egna åsikter försöker bestämma hur andra människor ska arbeta eller leva sina liv. Kom ihåg, det finns faktiskt folk som tycker om att ha detta som arbete.

Man kanske borde fundera på om det sätt man agerar på speglar en personlig osäkerhet – som Tobban på ett mindre smickrande sätt uttryckte sig.

Vi lever i ett fritt samhälle. Det är inte rätt att man försöker bestämma hur andra ska leva sina liv.

Koma - 18 oktober, 2011

Att försöka tysta debatter och få fram sin egen åsikt genom att säga att de som för fram en annan mening bara gör det för att de är avundsjuka (eller mindre attaktiva, personligt osäkra som två av inläggen här ovan menar), är bland det lägsta och sämsta argument man någonsin kan ta till.

Sebastian - 18 oktober, 2011

Att försöka ogiltigförklara andra människors preferenser genom att försöka låta som att ens egen åsikt är den enda som spelar roll och resterande åsikter är ”kvinnofientliga” eller ”sexistiska” är värre :). Särskilt när man samtidigt ignorerar att det verkligen finns individer som tycker att denna form av tävling är rolig – och nu pratar jag inte om män som kommer dregla över ”Båstjejerna”.

Nej, det är viktigt att komma ihåg att människor som inte delar din egen åsikt inte har fel på grund av det. Eller att försöka tvinga dina egna val på andra. Alla människor är olika.

J_edin - 18 oktober, 2011

@Sebastian: Är det sund marknadsföring att utestänga en stor grupp potentiella kunder? Är det sund marknadsföring att ge intrycket att ”vi har så usla produkter att vi måste använda båsbrudar för att sälja dem”? För det är det MSI gör.

Mamma Akterhall - 18 oktober, 2011

Bra Angelica!

Koma - 18 oktober, 2011

Men att låta halvnakna tjejer utföra knädanser för att marknadsföra en produkt ÄR ju faktiskt sexistiskt. Trots att det finns tjejer som också tycker att det är en strålande idé. Det finns en massa saker folk tycker är ”roliga”. Det gör dem inte mer ok för det.

nintendobarn - 18 oktober, 2011

Att ta upp ett ämne för diskussion är inte att tvinga på andra människor sina värderingar. Om den som blir utsatt för kritiken inte kan försvara sin ståndpunkt med annat än ”såhär har vi alltid gjort” eller ”titta alla andra gör likadant” så har de inte mycket belägg för det de säger. Diskussioner och utbyte av tankar och idéer är det som för oss framåt.
Bra inlägg Angelica, vet att du aldrig skulle vika ner dig men vill ändå uppmuntra att stå på dig!

Ela - 18 oktober, 2011

Att säga att det bara är fula tjejer som om den här frågan för att de är avundsjuka, är ungefär som att säga att det bara är fula killar som gillar both babes för att de aldrig får brudar att bry sig om dem annars.

Mattias - 18 oktober, 2011

@Sebastian: ”Att använda sexualitet för att sälja är bland det effektivaste som finns.” Oavsett om det är effektivt, är det förkastligt och omoraliskt. Vet vi inte bättre idag och kan hitta på andra sätt att marknadsföra oss. Lättklädda damer och lap-dances/whatever hör väl knappast hemma inom e-sport/tvspelsvärlden.

Lika förkastligt är det med exponering av kvinnan inom andra sporter, jag tyckte jag läste om boxning tidigare och inte tala inom motorsport. Finns aboslut ingen mening med det.

@james ”men ändå säger ingen något om modellvärlden med allt smink, champagne, bögiga designers o kokain snortande ben smala modeller.” Helt annan fråga och brinner man för jämnställdhet har man självklart en åsikt om detta också, nu handlade det dock inte om detta ämnet. Den debatten får man ta någon annanstans. Vad har förövrigt ”bögiga” designers med saken att göra!?

Mckorv - 18 oktober, 2011

Nu finns det två sätt att se på världen:

1. 30% av alla kommentarer på ditt inlägg är av eldande troll som gör vad de kan för att skapa lite välbehövd internetdramatik.

Eller…

2. Alla är helt seriösa med sina inlägg.

Om alternativ 1. stämmer så gillar jag fortfarande ”internet”. Några charmiga busfrö som rör om i grytan. Om det är sanning bakom alternativ 2. däremot så börjar det fan bli dags att dra ut internetsladden.

Jag har aldrig köpt en datordel i hela mitt liv (annat än någon mus eller så), men när jag väl ska börja kommer inte MSI stå särskilt högt på listan.

Och fy fan vad dryg att säga att det bara är fula tjejer och homosexuella men som stör sig på det här. Sån argumentationsteknik tål jag inte! Nej fy helvete vad jag hatar internet ibland!

Förlåt Angelica att jag svär så mycket på din hemsida. Lite smaklöst men ibland måste det ut.

nisse - 18 oktober, 2011

Jag måste säga att jag tycker inte halvnakna/dumma brudar hör hemma i gaming världen men att säga att detta är omoraliskt, sexistiskt, fel eller sjukt är bara löjligt. Det är upp till tjejen om hon vill ställa upp på det här eller inte. Ingen skadas av detta, alla väljer sin egen väg.

MSI är nog mycket medvetna om att dreamhack består för det mesta av killar, och vad gillar killar? Snygga brudar, exakt.
Hade detta varit ett event där unga tjejer var majoriteten är jag säker på att MSI hade fixat in killar med 6-pack och inte ett gäng nördar.

Så har det alltid varit i marknadsföring, alla måste vara snygga oavsett om det är en kille eller en tjej.

Random Dave - 18 oktober, 2011

”Att MSIs produkter inte säljer sig själva, utan det behövs tits’n’ass för att övertyga deras kunder.”
Tycker synd om dig om detta är din uppfattning, MSI har bra kvalité på sina saker och jag ser då inget ”tits’n'ass” när jag beställer de på nätet. Hade produkten inte sålt hade den inte funnit. konkurs heter det då.

” Att MSI inte är intresserade av att se mig, som kvinna, som kund hos dom.”
Nej. Du blir en produkt, när du går med i tävlingen. Det är de som dem är ute efter. Handlar du däremot av dem blir du kund. Och har garanti och reklamations rättigheter som vilken annan person som helst.

” Att MSI har en sexistisk och sunkig kvinnosyn.”
Jahopp, hur är din kvinnosyn då? Kvinnor får inte visa hud. Åter igen. Det är ju vi men som blir ner tryckta här. Vi får ju inte ens vara med i tävlingen. Lyckos kvinnor som får vara med

random - 18 oktober, 2011

Vet inte vad jag ska säga.
Patetiskt av dig att blogga om det här, och det hela skriker av avundsjuka som du tydligen inte kan gå dig förbi utan hat.

Hur reagerar du när du ser amerikanska biltvättar som innolverar lättklädda babes?
Gå och raka dig under armarna nu och grina framför ditt xbox istället.

Det är sånna som du som skapar hat på internet.

Tobias Gran - 18 oktober, 2011

Otippat att det alltid är dom fula tjejerna som klagar…. suck

Fredrik Karlsson - 18 oktober, 2011

Hade du varit lika fin som tjejern i båsen hade du aldrig klagat….

http://funnywebjokes.files.wordpress.com/2008/06/zsexism.jpg

Nemesis - 18 oktober, 2011

Around 500,000 people in the world are models, these models get paid to do what they obviously like to do. That’s what most people would say is part of the perfect life. I’m sure this blogger-girl, likes to blog and she’s happy she found her place. And then there are people who have to get drunk each weekend to make it through another week of their jobs.

Onto the topic, MSI is a good company, though their idea was very unprofessional, they made it about women instead of their products. They should have hired real models and paid them for the job. Booth Babes have been around for a while, I’m sure there’s a fun story how the first booth babes came to be, maybe they’ll make a movie about it. Until then, it’s all about the products, booth babes helps to sell the product and that’s all there is to it. It’s not to degrade women, degrading women is to make them do something they don’t want to do. Degrading: Causing a loss of self-respect; humiliating, the individual. Actually, when you think about it, the blogger-girl and the rest of them, degraded these women who signed up for the competition, not just by saying what they wanted to do was wrong, they made MSI agree. Making MSI degrade them as well.

I’m sure there are people who feel the same way the blogger-girl does, but towards bloggers. Models have been around forever and there’s nothing wrong with it, like someone said earlier ”it’s been around forever, like beating kids and Jewish-hatred, so should that be ok as well?”, beating kids have been normal for a couple of millenniums, now it’s illegal and it should be. And a hatred for Jews is an opinion, as well as hatred for anything else. But it’s not illegal to hate. Hitler ended up doing the worst thing that’s ever happened to the world with his hatred, he told people his opinion was the right one and people followed him, even Jews themselves. I’m not saying the blogger-girl will do the same thing, but it’s starting to get out of hand with who’s right and what’s wrong.

Modelling shouldn’t be a problem, because it’s not hurting anyone but the women and men who think it’s wrong, and they are never a part of the process. They want us to think like them, but when we have another side of the story, they call us sexist.

Stop hating.

rasmus - 18 oktober, 2011

Hä blir som så inte så många företag kvar om du ska bojkotta alla som har booth babes…
http://1mytomyam.blogspot.com/2011/04/booth-babes-of-pikom-pc-fair-klcc-1st.html

Kim Blomqvist - 18 oktober, 2011

Som jag skrev på Sweclockers.
Jag vill veta hur du står dig mot dubbelmoralen som du har? Gäller även alla andra här och där som klagar.

Axel - 18 oktober, 2011

Hej Angelica.
Lyssnade just förra veckans P3 spel om kvinnor i spelvärlden och vill tacka för ett bra program.
Passande och deprimerande att en sådan här historia sedan dyker upp. Man blir glad för att det finns så många killar som faktiskt visar sin avsmak för sådan här marknadsföring men det befäster ju onekligen bilden av att den typiska spelare förväntas uppskatta att få bröst upptrycka i ansiktet. Suveränt bra sammanfattning och arkivering av kommentarer.

Jag känner att situationen i datorspel nu gått så långt att jag i det längsta undviker spel som innehåller kvinnor eftersom deras framställning oftast är så fruktansvärt pinsam.
case in point:
http://www.fengzhudesign.com/blog/fzd_duke_26.jpg

Mer vetenskaplig approach av fenomenet:
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/MsFanservice
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/MaleGaze

Trist att du får så många tråkiga kommentarer, men jag antar du är van eftersom du är kvinna på internet ^_^

J_edin - 18 oktober, 2011

@Nemesis: Prostitution has been around a long time too. Some even claim they prostitute themselves of their own free will. According to your argumentation, MSI could use prostitutes to sell their products. Would that be OK?

Random Dave - 18 oktober, 2011

Vad less man blir när man läser det. De dansade ju förra året och då var de inget tjaffs om saken. Men nu så de har en liten tävling (SOM ÄR FRIVILLIG) så är det katastrof.

Remedy - 18 oktober, 2011

Men sluta grina om kvinnoförtryck och annan skit, vi normal männsikor tycker det här är helt ok, det är frivilligt från tjejerna, så vad fan är problemet.
Får tjejerna som är där och vi som uppskattar det ha det ifred?
Ja och jag skiter i om en tjej vill prostituera sig, det är hennes val, och gör det henne lycklig så må så vara, INTE FAN är det min sak?

Sluta grina om kvinnor på nätet och om hur jävla synd det är om er, xboxflickan du är ett jävla skämt, du lyfter fram spel som gör reklam på samma sätt, du heter xboxflickan, och xbox har MÄNGDER med såna tjejer i sina reklamer och på deras mässor, SKA DU LÄGGA NER SIDAN NU OCH VISA ATT DU INTE ÄR EN HYCKLARE ?????

Ivar - 18 oktober, 2011

Är du säker på att det inte är du som skapar hat på internet ”random”?

Tumregel, om du inte vet vad du ska skriva så skriv inte. Rätt patetiskt att i det läget då skriva en kommentar och säga att hon är patetisk. Att kasta bort alla argument med att hon är avundsjuk gör att allt du säger lika gärna kan bortförklaras med att du är rädd för alla som ”hotar” din möjlighet att få se avklädda kvinnor. Även om det skulle vara så (vilket jag definitivt inte tror) är det endast så att du söker en psykologisk förklaring som dock inte är detsamma som att möta de sakliga argumenten. Alltså är det patetiskt och om man lägger sig på samma nivå som dig är det skitlätt att avfärda dig, då allt som krävs är att säga att du är psykopat t.ex.

Sen ”Hur reagerar du när du ser amerikanska biltvättar som innolverar lättklädda babes?”. Hur tror du egentligen Xboxflickan skulle reagera? Ett tips kan ju vara att applicera de tre punkterna hon tar upp om MSI på amerikanska biltvättar.

Om den förra meningen var ointelligent så är ju den nästa en ren idiotförklaring av dig själv ”Gå och raka dig under armarna nu och grina framför ditt xbox istället.” Gå och runka framför Heavy Rain istället? Alltså vad har den kommentaren i huvud taget för värde mer än att du uppenbart känner ett stort behov av att utöva härskarteknik i brist på andra argument. Att du har en skev människosyn är väl en sak, men jag hoppas verkligen att du har mer meningsfulla saker att göra i ditt liv än att sprida den vidare. Jag kan förstå lockelsen till näthat och känslan av gemenskap när man har det tufft, men de här är väl helt ärligt inget särskilt bra sätt för att få utlopp för det?

Reaktionerna här visar verkligen på hur känslig den här frågan verkar vara för många gamers. Vik inte ner dig Xboxflickan, du kan genom bidrag som den här leda in spelbranschen i en mognadsprocess.

Ivar - 18 oktober, 2011

@Remedy

Skulle vara intressant att höra din definition av ”normala” människor. Lustigt nog tror jag att den är ytterst etnocentrisk. För det första är det inte ett majoritetsargument du tar upp, vilket är ett av de vanligaste och mest korkade argumenten, då du utgår från en minoritet.

Men du utgår från fel premisser om du tror att de enda som berörs av det här är ”de normala” och tjejerna som ”vill” ställa upp. Det är inte per automatik liberalt att förespråka att man ska få göra saker som kan inskränka andra människors fri- och rättigheter. Det är därför inte ett individualistiskt perspektiv du utgår ifrån, utan ett egoistiskt, men då bör du också stå för det och inte väva in det i någonting annat.

Random Dave - 19 oktober, 2011

Kan någon dra ett bra argument om varför detta är så fel, då allt är frivilligt. Det är ingen som tvingar dem och de som inte vill kolla behöver inte.

Som det ser ut nu ser jag inte problemet. Booth babes har funnit länge och så hoppas jag att det förblir. De får betalt och tjänar pengar, de betalar skatt. De har valt yrket som modell eller nu då att skicka in kort.

Pamela Anderson klädde av sin naken i ett skyltfönster för att hon är emot att bära päls. Kunde inte läsa om moralpanik någonstans. Folk gick förbi där osv.

The dude - 19 oktober, 2011

@ivar…
blev du möjligen inte vald till balens drottning.

The dude - 19 oktober, 2011

?

random - 19 oktober, 2011

@Ivar

Feminist-kommentaren är nödvändig, Ja. Jag är en gamer som sitter och spelar hela dagarna, men inte av den sort som skulle ta till ork att gå på event, så som Dreamhack. Eller ens tar intresse av boothbabes. Men majoriteten av DH’s befolkning är unga killar, som finner det här intressant.
Låt dem ha det. De är unga och gillar det. Good for them.

Att då en vuxen moralkvinna vill komma in och ta bort det är ganska patetiskt. Är det så farligt – titta bort, och gå vidare. Skicka inte dit era barn. Vet fröken bloggerska hur varje bilmärke och framför allt microsoft lyfter fram sina boothbabes? Tänker hon på det varje gång hon kör bil, eller spelar på sitt 360? Det är sån dubbelmoral så det skriker om det. Och blogginlägget är så jävla desperat så det lyser avundsjuka om det.

Löjligt - 19 oktober, 2011

… Ivar du låter ju som er bra kompis. synd bara att du framstår mer som en tönt när du skriver som du gör. . blev du ledsen när random skrev illa om angelica. . det har inget med dig att göra ju . Om vi killar gillar lätt klädda . we are men ! . inte homo.

Deviant - 19 oktober, 2011

Men lilla Ivar då, tycker du inte att xboxflickan är en hycklare eller ?
Titta på bilderna nedan, och jag lovar att jag skulle kunna gräva fram fler om flera av xboxflickans spel, som hon så talar så varmt om.

http://news.mydrivers.com/img/20081009/12354811.jpg

http://1mytomyam.blogspot.com/2011/04/booth-babes-of-pikom-pc-fair-klcc-1st.html

Killarna på dreamhack tycker det är skithäftig med dom här tjejerna, och tjejerna älskar säkert uppmärksamheten.
Det är en rolig grej, varför ska ni förstöra det för dom, titta inte om ni inte gillar det, men låt för FAN andra vara.
Ingen tvingar tjejerna eller killarna och alla är lyckliga och inte fan tar någon skada av det.
Och ja jag tror faktistk att det är tjejer som xboxflickan, som inte ser så ”bra” ut som kanske som känner att deras fristad bland alla nördarna, där dom iallafall får en gnutta uppmärksamhet.
Så jävla trött på människor som ska tala om för andra hur dom ska leva, gör det om det skadar någon DETTA SKADAR INGEN, finns miljoner andra saker därute som är fel, STÖD HEMLÖSA, eller något annat viktigt förstör inte för tonårsgrabbarna och låt dom ha sitt roliga.

Ivars Kusin - 19 oktober, 2011

@Ivar

Men ok vi leker med tanken att du har rätt, efter att du sett bilderna från xboxkonvetet, tycker du inte att hon är en hycklare då?

Varför ska du eller andra bry sig ? gå inte på mässan, köp inte deras saker om DU inte gillar det.

Vi andra som gillar det kan väl få ha det så, eller? 98% av alla som klagar GÅR inte ens på dreamhack.

Det är snarare folk som du som inte vet vad du pratar om, som vill vinna sympati från en hycklare, som inte kan låta andra människor få vara lyckliga, utan du vill smeta in din gråa, trist jävla vardag i våra solfyllda liv.

Gör det du gillar, vi ifrågasätter inte LADIES NIGHT, eller chipNdales eller bilder på kralliga killar, vi skiter i sånt.

Vissa tittar på tavlor och uppskattar det, vissa tycker om vackra tjejer, VAD I HELVETE ÄR FEL I DET?

LÅT FOLK VARA… återgå till ditt gråa trista inrutade liv, gå och plocka svamp, sticka en tröja, gör vad du vill, så länge du inte skadar andra………

Kaliber - 19 oktober, 2011

Undra om det hade blivit samma storm om de istället anordnade en tävling där de ville ha en/flera Booth hunks till dreamhack? Tror inte det. Att sen komma med kommentaren att MSI’s produkter skulle vara dåliga, inte sälja sen själva etc är ju ganska trångsynt. De är int en av världens ledande tillverkade inom b.la moderkort för att de gör halvkassa kopior.

Det är väl ett känt faktum att vackra kvinnor ger försäljning åt den produkt de gör reklam för? De flesta som går på dreamhack är killar/män (1 kvinna/tjej på var femte man om man ska tro boken ”svenska hackare” som nämner det ^^) och det är föga fårvånande att det är just till dem de vill sälja sina produkter till.. Om ni skall börja bojkotta företag för deras PR så finns det inte många företag att handla på, speciellt om man ska dra parallellen tiill kläder, finns lättklädda damer i varannan katalog från t.ex H&M. För att inte tala om de affischer som hänger på nere på stan.

Jag presonligen är varken för eller emot boothbabes, finns dom så gör dom. Ger säkert jobb till folk. Däremot börjar jag bli väldigt less på att folk ska börja göra ramaskri av det, boothbabsen gör det ju frivillig, ingen som tvingar dem till det. Varför ska alla i dagens samhälle vara så jävla politiskt korrekta? När folk har en annan åsikt än den gemene mannen så blir dom totalt dumförklarade ;(

Ivars Mamma - 19 oktober, 2011

Måste medge att det finns en del klart intressanta inlägg. Jag skulle personligen aldrig gå in på hycklaren Xboxflickans sketna blogg om det inte vore för att Sweclockers länkade hit.

Random, Lancelot, Nemesis, Fredrik Karlsson, Deviant, Kaliber m.fl. stå på er! Låt inte dessa moraltanter sprida mera internethat.

PS. Mckorv du kan göra följande:

1) Stoppa upp ett eldat troll i hål.
2) Stoppa upp ett 10-pack korvar i hål.

Seastream - 19 oktober, 2011

Majoriteten av de som kommenterar bevisar bara det faktum att de behöver 2 saker: Att lära sig mer om genus och de lagar som finns i Sverige, samt att de behöver växa upp lite mer.

Att säga att ”vi har alltid gjort såhär”, är ungefär som att hävda att varje svensk borde kunna ha en egen slav ifrån ett grannland, eftersom det står så i bibeln och att vi hade slavar under så lång tid i världshistorien. Ogenomtänkt och korkat med andra ord.

”Reklamaren” som uttalar sig här ovan kan tydligen inte lagstiftningen i Sverige, det blir ju särskilt tråkigt när han råkar ut för vite ifrån DO och RO i framtiden.

Denna kommentaren med bilmässor: Varför skulle spelare i allmänhet engagera sig lika mycket mot bilmässor som spelmässor? Jag ogillar löjlig exponering av kvinnor/män på vilken mässa som helst som inte har specifikt med deras utseende att göra. Att dra den parallellen visar bara på begränsat kritiskt tänkande.

Och jo, vi ifrågasätter Ladies Night och Chippendales och alla andra löjliga events också. Men det är väl så att de flesta ej ser längre än sin egna näsa. Det är precis som dessa hormonstinna män och kvinnor är rädda för att förlora sitt ögongodis. Vet ni vad? Surfa porr då, eller gå på porrklubb eller människor för erotiska produkter. Ha det så roligt. Men att gå på en spelmässa för att få en onanifantasi, det kan ni gärna få göra i ett annat land isåfall. Eller det kanske är för jobbigt?

Slutligen så är det självklart tråkigt att se alla killar som försöker använda en misslyckad härskarteknik för att försöka trycka ner Angelicas åsikter, bara för att de skiljer sig ifrån deras världsbild. Angelica uttrycker exakt samma åsikter som flertalet andra män, inklusive mig själv, gjort i flera dagar. Men skillnaden är hon är tjej. Och kändis. Och det rimmar illa i fleras värld. Först kommer hon i ”deras” spelvärld. Sen vill hon förändra den (oh no!). Sen klagar hon på Cro Magnon-metoder som MSI och Dreamhack till viss del använder. Då släpper helvetet lös. Då blir hon attackerad och kallad alla tillmälen som dessa personer kan hitta i sin thesaurus. Hade jag bloggat, hade jag säkerligen skrivit samma åsikter, men hade väl högst blivit kallad ”bög” eller liknande.

Så alla kommentarer som är negativ till att detta får publicitet, lycka till med era fortsatta samliv, och Sebastian: Du är självklart välkommen att publicera namnet på ditt företag som jobbar med reklam så skall jag och många andra se till att undvika ditt företag vid framtida jobb. Dina värderingar och okunskap om Sveriges lagar och regler är skrämmande.

Till Angelica: Tack för sammanställningen, tråkigt att Dreamhacks annonser fallit i glömska nu när detta med MSI kom fram som större nyhet, hoppas inte detta är det sista vi hör om det.

Ivar - 19 oktober, 2011

@The dude Helt korrekt, blev du? Drottning är för övrigt en i grunden feminin term, bara så att du vet.

@Random Det går att resonera mycket kring hur smart det faktiskt är från Msi sida, men du nyanserade vad du tyckte vilket är bra. Jag tänker inte ta ställning till om Xboxflickan är en hycklare, men så länge som man som du gjorde nu håller dig till sakliga argument så hålls debatten på en klart bättre nivå.

@Löjligt Nej jag kände mig inte personligen träffad av inlägget så var lite svårt att bli ledsen, även om det såklart är beklagligt med rena personangrepp även om det är så det fungerar på internet. Sen kan man ju fråga sig vilken typ av inlägg som visar på att man är töntig. Det var ju bra att du fick berätta att du gillar tjejer.

@”Min kusin” Det är mycket möjligt att hon är en hycklare, det beror på hur man definierar det. Det är ju inte heller så för att någon gör en sak så är det per automatik så att det är okej om andra också gör det. Det går att argumentera för att det är du som vill förhindra människor från att vara lyckliga. Friheter som begränsar andra människors friheter är i grunden rätt dåliga friheter. I mitt ”solfyllda” liv skulle tillgången till ett par ”båsbrudar” inte spela särskilt stor roll. I en grå och tristen vardag är det möjligt att det spelar större roll. Det är ju så att om fördelarna skulle överstiga nackdelarna så skulle detta antagligen inte vara något dåligt (notera att det blir fel om du här sätter in det i ett egocentriskt perspektiv).

Självklart bör man även ifrågasätta Ladies night, man bör ifrågasätta allt. Jag anser inte att det är någonting fel med att jag tycker om vackra tjejer, men det är inte vad det här handlar om. Svamp och stickningsdiskussioner lämnar jag tillbaka till dig.

@Kaliber Om det är så vilket jag säkert tror är sant med att det inte skulle blivit samma storm om det var frågan om ”booth hunks” så är det ett problem. Att män idag systematiskt missgynnas och diskrimineras genom könsrollerna, inte minst när det kommer till vårdnadstvister och liknande är dock inget argument för att man inte ska ifrågasätta åt andra hållet också.

@”Min Mamma” (moraltantsvarning?) Är fantastiskt att anklaga Xboxflickan för dubbelmoral samtidigt som man pratar om internethat och skriver om korvar, hål och troll och annat trevligt.

random - 19 oktober, 2011

Lustigt att vi inte får höra var bloggerskan står i allt detta? Det var ju så lätt att kommentera MSI’s Facebook sida och om hur de inte valde att lägga sig i det ena och det andra av vad folk tyckte i deras kommentarer. Väntar fröken Angelica också på ungefär 30-40 kommentarer ska rulla förbi för att sedan kunna svara på något som hon faktiskt skulle kunna ha ett bra argument med?

Angelica - 19 oktober, 2011

random: Jag utvecklade mitt resonemang i ett nytt inlägg: http://xboxflickan.se/2011/10/msi-dreamhack-och-booth-babes-vad-ar-egentligen-problemet/

Och gällande kommentarer som rör mitt utseende så är det tråkigt att människor upplever det så, och just det kan jag inte göra så mycket åt.

Alla kommentarer som väljer att ta upp andra saker som är fel i samhället tänker jag inte heller diskutera. Att peka på något annat som är fel gör inte någonting annat mer rätt.

Kaviar - 19 oktober, 2011

@Seastream

Du var mig en trött människa, POÄNGEN var att vi skiter i om tjejer går på ladies night, chip n dales eller liknande tillställningar, VI tycker bara att det är kul, men skillnaden mellan idioter som dig och oss, är att VI bara för att vi inte förstår vad som är kul med ladies night eller chipndales, ÄNDÅ kan vara glada för andra människor som faktiskt tycker att det är kul, VI låter dom ha sina intressen.
Alla vet att om det hade varit killar där hade INGEN brytt sig, DU vet det……
Hade det stått 10 Conans med bar överkropp hade INGEN sagt något, SÅ REDAN DÄR SPRICKER HELA DEBATTEN OM JÄMSTÄLLDHET OCH ALLT ANNAT SKIT NI FÖRSÖKER KLÄMMA FRAM.

Bara för att du inte uppskattar det betyder det inte att vi inte gör det, LÅT folk vara låt folk göra det dom tycker är kul.

Ja VI älskar vackra vältränade tjejer, det är helt jävla normalt, vi är inga våldtäktsmän eller flåsar och kvinnoförnedrar som ni försöker måla upp oss, vi är normala människor som gillar vackra tjejer, OCH bara för att ni inte passar in i den kategorin så TA fan inte ut det på oss.
och NEJ jag tycker faktiskt inte det är snyggt med tjocka bleka tjejer, och om det gör mig till ett svin så må vara, men jag gillar solnedgångar och stjärnklara himmlar……….

SolSara - 19 oktober, 2011

Tänk om MSI hade gjort tävlingen tillgänglig för både tjejer och killar. Tänk om en tjej och en kille hade kunnat vinna en resa till Dreamhack, inträde samt en laptop (minns ej om det var något mer). Hade det blivit samma ramaskri? Förmodligen, men själv hade jag tyckt att det hade varit mer rättvist och mer jämställt.

molnsara - 19 oktober, 2011

@solsara

Hej sara,
99% av besökarna på dreamhack är killar, som det är 99% tjejer på chipndales, vi gillar vackra tjejer, vi är inte där för att kolla på killar, vi älskar kombinationen vackra tjejer och datorspel, och jämställdhet finns inte åt andra hållet, för hade en kille stått i bar överkropp hade ingen sagt någt, så vart är våran jämställdhet?

SolSara - 19 oktober, 2011

@molnsara

Men den 1% tjejer som är där, ska inte de få något snyggt att titta på? Nej men ärligt talat, själva tävlingen var sexistisk och diskriminerande. MSI kunde ha gjort en vanlig tävling som alla kunde delta i istället för ”MSI Boothbabe”. Om det hade varit ”MSI Ambassadors”, till exempel, istället, där en eller två personer som gillar dataspel och/eller gillar att meka med datorer och/eller gillar MSI vann och som kunde stå och prata med besökarna om deras produkter istället för att bara stå där och se vackra ut (fast det ena förtar inte det andra, jag skulle dock hellre se en välklädd kille och -tjej istället för två halvnakna personer). Dessutom tror jag det skulle vara roligare för vinnaren/arna att stå och prata om dataspel/hårdvara än att bara stå och se vacker/vackra ut.

Holmberg - 19 oktober, 2011

För att hålla debatten på den nivån den verkar hamnat:

Jag tror att det bara är riktigt fula killar som vill ha boothbabes. Sannolikt det närmsta dom kommer att få ligga på riktigt.

Skulle en riktig man gå till MSIs bås på Dreamhack så vore det för att titta på Hardware… inte Softcore….

EmmyZ - 19 oktober, 2011

Jag tycker att många av er som anser att det är helt okej med tävlingen som MSI höll i eller Boothbabes över huvud taget missar en poäng.

Ni för fram argument som att ”det är väl bara att titta bort om man inte gillar det ”, ”killar gillar att få se lite ögongodis – låt de få lite skoj”, ”tjejerna gör ju det här frivilligt, whats the problem?” och ”sex säljer och därför är det bra marknadsföring”.

Problemet är att all typ av sådan här objektifiering, som det faktiskt är snarare än sexistism, för vidare en bild av människor (i det här fallet kvinnor) som är felaktig och som inte gynnar jämställdheten i samhället. Objektifiering är dåligt både när det gäller kvinnor, när det gälller män, när det gäller bögar… När man objektifierar någon nedvärderar man en hel grupp människor. Hur detta sedan uppfattas av betraktaren beror både på sammanhang och målgrupp med resultat att det i vissa (läs många) fall leder till att gruppen som objektifierias ur ett samhällsperspektiv hamnar i underläge.
Att det oftast blir ramaskri när kvinnor objektifieras beror på den långa historia vi har av kvinnoförtryck i världen. Och i detta fall när det gäller en mansdominerad bransch bidrar det automatiskt till att många reagerar extra negativt på MSI:s initiativ.

Att som i det här fallet använda lättklädda kvinnor för att ”tillfredställa” män som gillar att titta på halvnakna brudar bidrar till att ge en bild av att spelbranschen inte är till för kvinnor. Vi är inte välkomna som spelare men vi får gärna vara där för ”ert” nöje.

Ett annat problem är att objektifiering, som utgår från att endast ”vackra” människor är inkluderade i objektifieringen, leder till dålig självkänsla hos ”vanliga” människor. Ja, det finns forskning som stödjer det. Läs exempelvis: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2412
Därför är det lika illa med människor som frivilligt ställer upp på att bli objektifierade. Boothbabes, modeller eller whatever. Alla deltar de i en bransch som bidrar till att vanliga människor anser att de själva inte duger. Dessutom sjunker den dåliga själkänslan i åldrarna och bara det faktum att skönhetsoperationer utförs på unga tjejer (och killar) som inte ens fyllt 18 år samtidigt som 10-åringar bantar säger en hel del om hur det påverkat samhället i stort den senaste tiden. Att säja att Sex säljer och därför är det okej är samma sak som att skriva under på att det är okej att tjäna pengar på att andra människor mår dåligt. Industrin finns och är stor. Betyder det att vi måste acceptera att det ska fortsätta vara så framöver? Nej.

Ett sista argument då. ”Vi killar ser inte mer nervärderande på ”vanliga” kvinnor för att vi ibland får se dem ”lättklädda”. Läs denna artikel och återkom sedan gärna med argument som talar emot: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/man-ser-bikinikladda-som-objekt

EmmyZ - 19 oktober, 2011

Och ursäkta alla felstavningar. Jag är upprörd.

Ivar - 19 oktober, 2011

@Kaviar Förnedra inte mig med ditt kollektiva tänkande. Det är du som står för det punkt, inte gruppen män, snygga killar, fula killar, datanördar, unga killar eller vilken grupp du nu än syftar på med ditt ”vi”.

DinsaurieRobotNinja - 19 oktober, 2011

Få människor är så arga som små kåta 16-åriga CoD-spelare som just insett att de inte kommer få se lättklädda flickor IRL. I stället har eventet blivit mer gästvänligt för tjejer, men herregud de är ju påklädda och intresserade av spel på riktigt. Det går inte. I stället för att rikta er hormonstinna ilska mot Angelica — som bara uttryckte sin åsikt — borde ni kanske använda datorn era föräldrar köpte till att skälla på Dreamhack-arrangörerna. Det var arrangörerna som avlägsnade de irrelevanta prydnadsmänniskorna — inte Angelica.

Sebastian Fors - 19 oktober, 2011

@Holmberg Din teori kan förkastas direkt då du är 100 ggr fulare än mig, och jag får med största sannolikhet också 100ggr mer brudar än dig. Ändå är det jag som vill ha båsbrudar och du inte? Förklara…

Malin - 19 oktober, 2011

@Kaviar: Herreminje, du skulle inte kunna träffa poängen om den så vore en lada och du stod inuti den svingandes en biljardkö.

För det första: argumentet ”OM DET VORE KILLAR SÅ HADE INGEN BRYTT SIG!” är ungefär lika aktuellt som folkomröstningen om alkoholförbud. Hade det stått en annons där man sökte en ”karismatisk, teknikintresserad tjej” och ”sexiga killar” HADE förmodligen folk brytt sig. Nu kan vi inte veta med säkerhet, eftersom DET INTE HÄNT. I teorin kan vi också diskutera om någon brytt sig om man annonserat efter ”kompetenta människor” kontra ”sexiga robotar”, för det har inte heller hänt. Men man kan ju, som sagt, diskutera. Det kallas alternativ historia och är ett ganska populärt tidsfördriv på diverse universitet. Men det var bara en utsvävning.

För det andra: du har rätt, ingen bryr sig om att tjejer går på Ladies Night, eller Chip’n'dales, för det är okej eftersom det är SPECIFIKA EVENEMANG/KLUBBAR. Precis som det är okej att killar går på stripklubb, eller hooters, eller valfritt annat hak (även om det ses som betydligt mer sleezy, något som i grund och botten har att göra med att kvinnors sexualitet anses som passiv medan manligt anses som aktiv, vilket många feminister och sexualrättsrörelser arbetar för att motverka). Det som INTE ÄR OKEJ är att dra in dessa företeelser på evenemang där de inte hör hemma, exempelvis en datorfestival som är öppen för alla åldrar. Då är det inte okej med varken hunks eller babes, speciellt inte om man inte kräver att de ska vara kunniga om produkterna de säljer utan bara vara snygga i små shorts.

Men diskussionen handlar egentligen inte om de snygga tjejernas vara eller icke-vara, utan att MSi gjort skillnad på ”kunnig personal” och ”sexiga tjejer”. Det ger en dålig bild av företaget och i förlängningen en dålig bild av Dreamhack, vilket är redigt jäkla synd.

Malin - 19 oktober, 2011

@Sebastian: Du kanske är ful på insidan?

@tantdeluxe - 19 oktober, 2011

Tack för att du tar upp problemet Angelica.

Holmberg - 19 oktober, 2011

@Sebastian Fors
Njae .. om du är den Sebastian Fors på facebook som skrev kommentarer hos MSI så är du ju skitful o ljuger uppenbarligen vilket du själv vet iom att du var tvungen att slänga in en brasklapp av osäkerhet. :)

” …jag får med största sannolikhet…”

Sebastian Fors - 19 oktober, 2011

@Holmberg
Hahahahaha! Och jag är säker på att brudarna håller med om att du är snyggare än mig! Skämt å sido, anledningen till att jag la in ett ”med största sannolikhet” var för att jag endast var 98.5% säker då du skulle kunna vara en kille som köper horor varje dag. Sen om det räknas som att få tjejer är iofs en smakfråga. (vissa kanske tycker det).
Om du skulle försöka kontra mig kunde du väl ändå säga något som var nära på sant som t.ex. Malin , ”att jag kanske är ful på insidan” eller något mer troligt.

Micke - 19 oktober, 2011

@Sebastian Fors: Här går jag och tror att Sverige inte har någon motsvarighet till staternas ”jock”, och så kommer du och vänder upp och ner på hela min värld.
Pro tip: Jag tror att du gör bäst i att jämföra längden på din e-penis någon annanstans

MajmooN - 19 oktober, 2011

Mycket bra skrivet Angelica! Fortsätt så, låt inte några kåta killar stoppa dig ifrån att skriva. Ni som håller på med ”Ameh om du tycket att det är fel så måste du vara ful!” lägg ner skitsnacket nu! Ni kan banne mig inte skriva över internet om vem som är ful.. Ta en titt på er själva först.
Själv tycker jag också att det är fel av MSI att använda sig av ”booth babes”. Fattar ni inte att killar i en sån ung ålder tror att vi tjejer är ingenting annat än ”sexobjekt”. Sånt ska de inte lära sig, sen så tror jag inte heller att deras föräldrar uppskattar den hära ”kvinno-showen”.
Det är verkligen inte en ”kul grej”! Inte för oss som länge har försökt att få kvinnor att vara som alla andra, vilket då är: Vi är inte ”objekt” som ska stå där och posera för säljande produkter.

Nu är jag inte så bra på att förklara saker och ting men jag hoppas att ni ändå förstår vad jag vill säga..

Anna - 19 oktober, 2011

WOW Bra att du tar upp sånt här Angelica, samt väcker diskussion! Nu vet man vad man inte vill köpa för märken och vad man ska slåss för i framtiden (det är lätt att bojkotta när det finns så många andra bra märken). Btw till er som diskuterar: vad jag vet är det drygt 10% tjejer på dreamhack, (inte 99% killar) och jag har åkt dit varje år sen 2007. Aldrig känts särskilt kul att se boothbabes, indikerar bara att företagen inte är intresserade av vettiga personer.

CRED(!!!) till Dreamhack som försöker få bort fenomenet :D

Fanny - 19 oktober, 2011

Haha, när jag läst igenom kommentarerna finns det såklart jättemycket man vill säga och argumentera mot, men det är knappt någon mening. Det absolut roligaste argumentet dock (förutom påståendet att hon skulle vara en ”hycklare”) tycker jag är när folk säger att det är för att Angelica är så ”ful” som hon retar upp sig på det här! Haha! Hysteriskt roligt eftersom du inte hittar en sötare tjej än hon. Så otroligt sorgligt att man tar till personliga påhopp för att försöka vinna en diskussion.. Jag och Nicklas älskar dig Angelica, ta inte åt dig skiten, du är för bra för det!

An - 20 oktober, 2011

Ni kan då börja med att tjejer ska sluta bete sig som attention(fyll i resten av frasen själva, tips: sex bokstäver) i vartenda mmo man spelar. Cause and effect at it’s finest. ”Im a girl, I should get free stuff”.. jo, det funkar bra, men om man vill se något snyggt på lanet, god forbid! Vafan, man är en man och det är attraherande att se snygga kvinnor, vad är felet med det.

z - 20 oktober, 2011

OJOJOJ, moralpaniken når nya höjder.

Från och med nu ska jag bojkotta ALLA företag som använder snygga killar i reklamsammanhang.

Eller näh, jag skiter nog i det….

z - 20 oktober, 2011

@EmmyZ

Jag antar att du står utanför och demonstrerar mot Ladies Night också?

Sluta se oss som sexobjekt tack!

Sara - 20 oktober, 2011

Tack både Angelica och EmmyZ för att ni inte bara tar upp ämnet utan dessutom kommer med relevanta och genomtänkta inlägg!

Ivar - 20 oktober, 2011

@An

Så för att en sak är dålig kan någonting annat lika gärna också vara dåligt? Begås ett folkmord i Brasilien så får man inte sen kritisera om det begås ett folkmord i Australien för då är det dubbelmoral att inte samtidigt ta upp allting annat som också är fel?

Det är tråkig att så många män här är så lättköpta att de inte inser att de förnedrar sig själva. Det är tråkigt framför allt för att det visar hur begränsad frihet vi faktiskt har i vår identitetsutformning. Det här handlar inte om att många män attraheras av ”snygga” (väldigt subjektivt) kvinnor, om du tror att det är vad invändningen handlar om kan jag gratulera dig, du kommer även i fortsättningen få lov att tycka om det.

EmmyZ - 21 oktober, 2011

Z: Jag har aldrig stått utanför och demonstrerat för någonting alls. Men jag tycker att fenomen som Ladys Night är precis lika förkastliga. Jag trodde exemplet med Chippendales i mitt inlägg gjorde det ganska tydligt. Jag är emot all typ av objektifiering när den sker i ett syfte som får människorna som utsätts för det att nedvärderas och dessutom främja skönhet som norm.

Jag fattar också att ”sex säljer”. Men bara för att något är lönsamt behöver det inte vara bra ur ett samhällsperspektiv (icke ekonomiskt talat då).

GamerGirl - 24 oktober, 2011

FY så sexistiskt!
Haha då mer på att de inte säljer sina egna produkter ^^

stolen apple store - 3 juni, 2015

It is perfectly up to us to select from these apps
and choose which one to buy and download. When you have insurance coverage on your own phone
and you make a claim for loss or damage, you will end up sent a substitute phone
in no time. s of recent features that may is great entertainment to the
mobile phone users and it gives a new definition to smartphones altogether.

Inlänkat

MSI och båsbrudarna - 19 oktober, 2011

Hänt i veckan V.42 - 23 oktober, 2011

MSI backar efter sexistisk annons - 16 december, 2011

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp