Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

MSI, Dreamhack och booth babes – Vad är egentligen problemet?

110 Skrivet av - 19 oktober, 2011

För mig handlar den här debatten inte om nakna kvinnokroppar, individens frihet eller egentligen ens särskilt mycket om booth babes som fenomen.

Den handlar om hur det görs svårare för unga tjejer att komma in i spelgemenskapen. Den handlar om den attityd MSI förmedlar, hur man väljer att anordna en popularitetstävling där man uppmuntrar unga tjejer att klä av sig för att vara med på Dreamhack, en mässa som besöks av många ungdomar.

Dreamhacks målgrupp är 15-25 år, men mässan är öppen för alla åldrar. Vi snackar kids. Är det verkligen den här bilden av hur världen funkar vi vill att dom ska få? Vill vi verkligen låta MSI sända signaler till unga tjejer att bikini och kortkort är deras väg in i spelgemenskapen?

Jag vet att det här förekommer i många branschen, och har gjort i många år. Det betyder inte att vi behöver acceptera det. Om vi inte ens kan se till att våra ungdomar får växa upp med sunda värderingar där alla är välkomna i spelgemenskapen oavsett könstillhörighet, så vet jag inte vad vi sysslar med.

Mer att läsa:
Utställningsbrudar på Dreamhack har stoppats Jnytt pratar med Dreamhacks pressansvarige Fredrik Nyström.
MSI orsakar bloggstorm efter bikini-tävling till Dreamhack Winter 2011 Sweclockers tar upp frågan och möts av många upprörda röster i kommentarerna

Uppdatering 19 okt: Jag noterade just att MSI ber om ursäkt och uppdaterar med följande på sin Facebook-sida, troligtvis eftersom deras frågeställning gällande tävlingen inte gav det förväntade resultatet.

Bra av MSI att backa, men faktum kvarstår att det är en attityd som existerar i branschen. Men hurra för alla som varit med och sagt ifrån och visat att det inte är såhär vi vill att spelbranschen ska se ut och behandla oss som gamers.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Måsse - 24 oktober, 2011

@Axel, det menar jag verkligen inte. Jag diskuterade gamingkulturen generellt och nämner inte ens boothbabes i mitt inlägg.

Men jag tror faktiskt att de flesta gamers egentligen inte bryr sig särskilt mycket om just boothbabes utan det är mer en principsak. Det handlar om att ni ska ge fan i att komma och bestämma vad andra får och inte får göra. Vi är fruktansvärt trötta på er självutnämnda moralväktare som försöker anpassa allt och alla efter ert eget tycke och smak.

@Karin, förlåt jag hade inte uppfattat att du vände dig i sak mot just lättklädda kvinnor i marknadsföringssyfte. Jag diskuterade gamingkulturen mer generellt.
Men om det nu är allt du stör dig på så varför inte bara strunta i att gå till deras bås?

Om ett par manliga strippor hade stått där och försökt kränga nätaggregat så hade det inte rört mig i ryggen.
Jag förstår inte varför vissa tjejer blir så upprörda över att det finns lättklädda tjejer där. Går det att förklara för en kille?

Karin - 24 oktober, 2011

@Måsse Jag gillar att du ställer frågan, men det är inte helt lättförklarat i en handvändning. Från början handlar det om att kvinnor, under rätt många århundraden, har ansetts vara mindre värda, mindre intelligenta, till för mannens behag. Vi lever i dag i Sverige i ett på ytan lite mer jämställt samhälle, men det är en rätt ny företeelse, och problematiken är fortfarande i högsta grad närvarande.

Sett i ljuset av det, av det strukturella förtryck av kvinnor som fortfarande pågår (notera strukturellt, på individnivå är kvinnor i många fall idag väldigt fria och självständiga) är de barbenta marknadsföringsbrudarna inte ett enskilt fenomen – ett gäng tjejer som har valt att vara snygga – utan ett symptom på ett samhälle där den kvinnliga kroppen är en handelsvara. Du pratar om individuell frihet, men hur kommer det sig – egentligen – att det är ju kvinnor som visas upp nakna och inte killar? Vad är den bakomliggande orsaken? Killar kan också vara snygga, sexiga, sexsymboler, men det är ändå tjejer man väljer. Att tjejer väljer att vara modeller är naturligtvis för att det går, och för att det är ett sätt att få bekräftelse, pengar och uppmärksamhet. Jag vill inte slå ner på deras livsval, men deras beteende blir i slutänden begränsande för MIG. I samband med att kvinnokroppar etableras som något som måste vara snyggt, tuktat, sexigt, något som gör skillnad, så måste jag för att få vara fri också ägna en massa tid åt kroppsvård. Titta på hur de kvinnor som har framgångsrika positioner i Sverige idag ser ut – de är alla långbenta, blonda och smala (och absolut kompetenta, men varför kan inte korta och tjocka kvinnor vara lika kompetenta?). Varför är det så? Måste det vara så?

Jag tror på – och vill uppnå – ett samhälle där man döms efter de val man gör, inte efter de förutsättningar man har fötts med. Jag vill alltså dömas inte efter kön eller utseende (som jag inte kan välja) utan efter åsikter, yrkesval, prestationer (som jag kan välja och påverka).

På samma sätt som du blir förbannad för att du upplever att jag moralpanikar och begränsar din tillvaro blir jag förbannad för att den här bilden av kvinnor begränsar mig i min tillvaro på ett mycket mer påtagligt sätt än vad som finns på en mässa. Är jag inte snygg nog så har jag svårare att få ett bra jobb. Tyvärr. Det går fortfarande, men jag får jobba mycket hårdare. Det är alltså inte moralpanik; det är en direkt reaktion på mina villkor är sämre än dina på grund av att kvinnor är sexsymboler. Jag skiter egentligen i vad folk har på sig, men i det här fallet så hänger det samman med att jag, statistiskt sett, kommer att ha lägre lön än du. För mig är det verkligen inte okej.

Aj, det här blir långt och krångligt och luddigt. Det finns väldigt mycket bra litteratur i ämnet om du på allvar är nyfiken; jag rekommenderar t ex ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” av Liza Marklund och Lotta Snickare – den är kort och konkret.

Xboxoholic - 24 oktober, 2011

Nu skiter vi i hela den här diskussionen och spelar BATTLEFIELD 3. Jag kommer äga er alla kvinnor och män *muahahahaha*

Glenn - 24 oktober, 2011

Bra att du tar upp detta. Synd att många som kommenterar här inte verkar fatta så mycket av vad det egentligen handlar om. Booth babes har alltid känts ganska pinsamt och vill man att spel någonsin ska kunnas tas som en seriös kulturyttring (som det faktiskt kan vara) så får man nog komma på andra sätt att locka ungdomar än med bystiga halvnakna brudar. Signalerna som skickas till både killar och tjejer är att brudar är väl gött att se på men inget som hör hemma bland ”riktiga” gamers. Men men, douchebags och idioter kommer ju alltid finnas bland oss så det är nog bara att acceptera att alla inte fattar vad du försöker lyfta fram.

kim - 24 oktober, 2011

Jag är så jävla trött på att folk som t.ex tjejer i spelkretsar ska hålla på att ”make a scene” så fort dom inte blir accepterade/får som dom vill, om man vill bli accepterad i en krets man ”normalt” inte hör hemma i (om man nu känner så): smält in & håll käften, sluta vara ”the dramaqueen”.

Jag har aldrig förståt mig på feminister, jag tycker verkligen att inte illa om dom men dom driver bara frågor åt ett håll, om man nu vill ha jämställdhet t.ex med löner (vilket nuförtiden borde vara en skälvklarhet.) då borde man automatiskt ta upp frågan varför män alltid ska lämna plats för kvinnor & barn i stora katastrofer, för om jag nu ska lägga mitt liv framför kvinnor & barn så låter det väll ändå vara vettigt att jag tjänar mer!

Om man inte kan acceptera den man är själv varför skulle någon annan acceptera dig då.

Jag brukar inte kommentera bloggar och kommer förmodligen inte komma tillbaka, snubblade över sidan när jag rensade mina favoriter, för en gång i tiden när den här bloggen handlade om spel så var det faktist rätt okej… nu är den ett minne blott.

Andreas - 1 november, 2011

Activision skickade in en inbjudan till ett MW3 partaj till en holländsk porrstjärna, men drog tillbaka sin inbjudan efter dom fick reda på vad hon jobbade med.

http://kotaku.com/5855182/activision-uninvites-celebrity-from-modern-warfare-3-party-after-learning-shes-a-porn-star

Porr och TV-spel hör inte ihop! Activision insåg detta, och tog ett rätt beslut.

jahapp - 28 oktober, 2012

Ser du något problem med detta?

http://www.youtube.com/watch?v=EDQF9g8rCPw

Inlänkat

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp