Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Ledsen Bioware, ni har inga continues kvar.

14 Skrivet av - 2 juli, 2012


Från mitt första möte med Commander Shepard tills dess att jag i Mass Effect-sagans tredje del fick se eftertexterna rulla hann nästan fem år passera. Fem år Bioware, det är ganska lång tid.

Fansen protesterade vilt och var missnöjda med det tama slutet som lämnade alldeles för många lösa trådar och ouppklarade frågetecken. Alla timmar jag lagt ner på att ta Commander Shepard från en ganska cool dudette till att bli galaxens viktigaste varelse, och jag kunde inte ens få ett ordentligt avslut? Snålt Bioware, snålt tycker jag. MEN, jag respekterar er historia och att ni har valt att berätta den såhär. Men ni verkar sakna den respekten för er egen historia.

Jag kan inte spola tillbaka mina känslor och låtsas att Mass Effects antiklimax till slut aldrig hände och ge er en ny chans att göra bättre med Extended Cut. Det är larvigt att ni lallar runt där och försöker ursäkta er, göra fansen nöjda och ge dom det det om vill ha. Jag vill spela er historia, jag vill uppleva er Commander Shepard. Jag uppskattar att jag får chansen att forma historien och Shepard själv under resans gång men i ärlighetens namn handlar det mest om en illusion av val som ändå följer en relativt utstakad väg. Vad händer med er vision när ni låter besvikna fans bestämma över er saga? Jag vill att ni ska imponera på mig och överraska mig. Istället så blir ni skraja, tvivlar på er själva och försöker fixa till och förklara. Jag vill inte få spelet levererat sådär som jag tänker mig att det borde sluta. Jag vill att ni, som jag vet kan vara såna mästare på just det här, berättar en historia som min klena lilla hjärna inte hade en susning om. När ni börjar lyssna på fansen så pass mycket att ni reviderar trilogins slut, då begränsar ni er till fansens troligtvis ganska lama och fåniga förhoppningar på ett perfekt slut.

Visst, jag fattar. Ni har insett att slutet inte är så himla bra, att ni borde gett mig mer. Men jag är inte i närheten av så besviken på slutet, som jag är över att ni inte stod fast vid er vision, att den inte var viktig och genomtänkt nog att stå fast vid. Ni borde ha gjort rätt från början.

Så nä, jag känner inte ens för att spela er Extended Cut-version av Mass Effect 3. Ledsen Bioware, hos mig har ni inga continues kvar. Shepards saga är slut. Ni fuckade upp, och det finns inget gör om gör rätt längre. Ni är så oroliga för att trampa fansen på tårna att ni kompromissar med er historia. Ni gjorde klart Mass Effect 3, lät det packeteras i en låda och skickas till oss. Ni borde stått upp för er själva och sagt ”Det här är historien om Shepard, precis som vi ville berätta den för er.” Men istället fick ni kalla fötter. Fega mesar Bioware, det är var ni är. Hur ska jag kunna tro på er när inte ens ni själva gör det?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

chrull - 2 juli, 2012

Har du sett sluten? Så vitt jag förstått är det bara några extra minuter av avslutningsfilmen som är nytt och det ger bara lite extra information om vad som händer efteråt. Och ett fjärde val i slutet, men det ändrade inte heller mycket.

Niklas Sintorn - 2 juli, 2012

Jag håller med dig till hundra procent, Angelica! Skrev faktiskt nästan precis samma text förra veckan ;) (http://www.kraid.se/2012/06/pendlartankar-varldens-gnalligaste-fanbase/).

Sedan jag skrev texten har jag youtube:at sluten och visst, det blev väldigt mycket bättre, men det lämnade ändå en besk eftersmak när man vet att det är efterkonstruktioner.

Lania - 2 juli, 2012

Bra skrivet!

Har inte spelat klart 2:an än och vette fan om jag kommer spela 3:an men jag håller med dig i alla fall. De borde stått fast vid sin skapelse istället för att ändra den bara för att kritik florerat på nätet. Svagt.

Johan - 2 juli, 2012

Håller med också. Nu har jag inte kunnat spela ME 3 ännu och håller på att flippa ur.

Frances - 2 juli, 2012

Håller inte med.

När jag berättar en Saga för min dotter brukar hon ha mängder men frågor på slutet. Hur gick det för den elaka paddan? Fick prinsen och prinsessan barn? Men hon ifrågasätter och vill veta smådetaljer som jag ska förtydliga. Vad hände med kökspojken när slottet föllihop? Kom fången ut från fängelsehålan?

Så känns det som BW har gjort här. De har visat sånt som faktiskt hänt och som är självklart (när man ser det), de har gett lite extra mysig (eller omysig) epilog. Inget nytt, inget ändrat. Bara självklara saker. Det är FÖRTYDLIGAT.

Jag är även av den åsikten att BioWares attityd mot sina fans är fantastisk. De har inte ruckat på sin vision, de har förtydligat den. De visar även att de är villiga att lära sig av sina missar och vill ha en öppen dialog med sina fans. Är inte det en bra egenskap? De bryr sig så pass mycket om dem att de faktiskt svarar på de frågor fansen ber om.

Ibland låter jag min dotter själv fylla i luckorna på mina sagor, men frågar hon så svarar jag. (Ett svar kan även vara en motfråga.) ;-)

kram

Angelica - 2 juli, 2012

chrull: Nej, som jag skriver så är jag inte särskilt sugen. Oavsett vad som händer i slutet så ändrar Bioware på hur mycket av historien dom har valt att berätta för mig. Mer information kommer att tillkomma och fylla i dom luckor jag lämnades med i orginalslutet. Jag vill gärna tro att man av någon anledning valde att inte i detalj berätta för mig som spelare vad som hände, men nu ändrar man sig som om det inte alls spelade någon roll. En historia är ju inte bara vem som lever och vem som dör och vem som sa vad. Det handlar ju om vilka delar berättaren ger mig, och hur jag som lyssnare tolkar in bitarna där emellan. Även om Bioware hävdar att dom inte ändrar slutet, så riskerar dom att genom att tala om vad som döljer sig i luckorna dom förut lämnade tomma visa att det jag själv fyllt i varit fel.

Jag var inte nöjd med slutet, men det var det slutet Bioware ville att vi skulle få ta del av. Resten av historien var upp till oss att fylla i. Nu bara för att gamers är fantasilösa latmaskar så får vi en faq med alla svaren så vi slipper använda våra egna hjärnor. Tur va!

Angelica - 2 juli, 2012

Lania: Jo, spela på du! Fortfarande en av världens största spelserie! Jag är besviken på att Bioware inte stod fast vid sin vision av hur dom ville berätta historien, inte på spelupplevelsen i sig. (Eller jo, lite på slutet liksom men jag köpte det. Spelvärt! Ändå!)

Johan: Hoppas du gillart! Jag tycker nog att tvåan slår starkast av seriens tre delar, men trean är grym.

Frances: Jag förstår hur du tänker, och absolut, man ska lyssna på sina fans. Men jag fick ett slut av Bioware. Dom sa att det var slutet för Shepard och Mass Effect-sagan. Spelar man Mass Effect 3 för första gången så är extended cut nog inga som helst konstigheter. Men jag som spelare oms redan upplevt slutet och accepterad det en gång och i mitt huvud redan svarat på dom där frågorna vill inte att Bioware ska tala om för mig vad som faktiskt hände. Hade dom tyckt att jag behövde veta säkert så borde dom ha berättat det från början.

Jag ser det lite mer som att du berättar en saga för din dotter, låter henne själv fylla i vad hon tror hände med prinsessan och prinsen. Fast kvällen efter så berättar du för henne vad som EGENTLIGEN hände. Det blir ju som en liten smäll på fingrarna att ”HAHA, DU TRODDE FEL!!”. Om Bioware nu lämnade åt mig att fylla i luckorna i slutet i historien på Mass Effect så kan dom ju inte ändra sig och komma och fylla i åt mig i efterhand.

Markus - 2 juli, 2012

Tyckte faktiskt att slutet i tredje delen var helt okej, kan till och med sträcka mig till att säga att jag gillade det.

Därför bryr jag av naturliga anledningar inte ett dugg om nån löjlig Extended Cut från Bioware. Har alltid tyckt att alternativa slut och extraslut är fel både mot skaparna själva och mot fansen. Att man inte våga stå för det man gjort.

Sen ska jag kanske påpeka att jag inte importerat min karaktär från spelen vidare till nästföljande del i serien, dvs. att jag inte ”sparat” mina val och blir kanske därmed inte lika besviken över att dessa verkar vara likgiltiga i slutändan. Men det hade jag faktiskt på känn och kom inte som någon överraskning.

/

Robert - 2 juli, 2012

Extended cuts är ingenting nytt. Vi ser det till storfilmer med jämna mellanrum. Alternativa slut så som skaparen först tänkte berättelsen, t.ex. Nu är jag den typen som ofta gillar de alternativa sluten, för att jag hakat upp mig på det som beslutades att ändra till i första utgåvan. Jag håller med om att det inte är ”respektabelt” att ha ändrat på det slutet. Berättelsen skulle ha fått vara intakt i hur den var tänkt från början, och inte just kompromissa i förhoppningen att en bredare skara kan gå ut ur biosalongen utan att behöva tänka i onödan.

Jag har just tubat de fyra utökade sluten till 3an och måste färga mig positivt överaskad. Liksom många tyckte jag att de innan var för tvära avslut och att de kunde berättat mer om vad valen innebar, men uppskattade den överhängande mörka tonen. Det som är nytt lägger till just det jag saknade, i min uppfattning, de har kryddat på lite mer Episkt. Det har jag således svårt att se någonting negativt med. Bioware gjorde rätt i att hålla kvar i sin berättelse, men insåg med lite hjälp att de var alldeles för korthuggna och har nu försökt rätta till den biten. Då har jag svårt att se att de skulle ha ”kompromissat” med just sin berättelse när det är vad de behållit. Däremot kan man argumentera för att de skulle hållit inne på 3:an ytterligare ett par månader och sett till att dessa slut var med på skeppet redan i våras.

Bäst av allt är att en så mäktig spelserie skapar diskussioner, tolkningar och känslor.

Tommy Håkansson - 2 juli, 2012

SPOILERS I DEN HÄR KOMMENTAREN (men vill man inte få slutet i ME3 spoilet kanske man inte ska läsa om slutet i ME3)

Även om jag håller med om att originalslutet kändes lite fattigt, så hade jag egentligen inte mycket emot det. Faktum är att jag älskade det absoluta och det destruktiva som slutet antydde. Att Reapers ändå på sätt och vis lyckades förstöra all civilisation en sista gång, men att det skulle vara just den sista gången. Det fick Shepherds kamp att kännas som något större än bara ”här och nu, för oss”. Det var en kamp för all kommande framtid. För nästa generation. Nästa civilisationer.

Hade man inte ändrat det i det nya slutet hade jag kanske laddat hem det. Men det tänker jag inte göra nu. Hade Bioware hållt sig till att bara visa kroganbebisar och minnesceremonier skulle jag inte ha några som helst problem, och jag hade inte hållt med i vad du skriver i det här inlägget. Men just det att Bioware inte bara utökade, utan ÄNDRADE slutet gör att jag hellre håller mig kvar vid det gamla slutet. Speciellt eftersom det man ändrade (mass relays förstördes inte helt, så nuvarande civilisationer kan laga dem och fortsätta som vanligt) var det enda jag gillade med originalslutet.

Om man vill kan man ju säga att det är bra att få välja. De som vill ha ett lyckligt slut kan ju ladda hem extended cut. Även om det ger en bitter eftersmak att veta varför det nya slutet ens existerar. Hur det kom till, och varför. Visst har filmer länge haft liknande saker, men inte pga gnälliga fans. Så då väljer jag att hålla mig till originalslutet, där Mass Effects universum ”as we know it” inte längre finns.

Johan - 2 juli, 2012

Ansåg att första ME var bättre än 2:an men sen ändrade jag mig efter min andra genomspelning eftersom jag missade så många sidequest första gången och förstod inte heller hur det funkade att köpa nya skills. Jag har kört igenom båda på easy och jag anser att man har mer använding av sina skills i 2an än i ettan. Story är likvärdig men gameplayet bättre i 2:an.

Wega - 3 juli, 2012

Då de (vad jag förstår) fyller i och inte förändrar slutet så har jag svårt att se vad som kan vara så fel. Den enda trösten jag hade efter slutet var att de ju iallafall kommer släppa DLC som jag skulle kunna fylla tomrummet jag kände med. Jag klagar inte. För mig, så fanns det så många sätt de kunde ha gjort slutet bättre på och framförallt så många missade möjligheter. MEN, det är så svårt att argumentera mot rätten till deras kreativa vision och frihet, för visst är det deras berättelse, men det är ju också spelarens.

Angelica - 3 juli, 2012

Markus: Då kanske det är helt okej att låta bli att spela. Om man nu ändå inte känner att man vill veta mera :)

Robert: Intressant kommentar! Det jag tycker är skillnaden i det här fallet är att man ändra pga gnälliga fans, inte pga som i t.ex. en Directors Cut att filmen kanske inte blev som regissören tänkt sig.

Tommy Håkansson: Bra kommentar där Tommy! Men skumt, folk tjatar ju väldigt mycket om hur man inte har ändrat någonting, men det verkar ju visst som att man har ändrat vissa detaljer. Detaljer som på det stora hela för galaxen får stora konsekvenser O_o Weird. Jag tänker lite sådär också, att mitt Mss Effect är som det är i mitt huvud och därför vill jag inte riktigt spela extended cut.

Johan: Jag hatade bilen så inibänkens mycket i ettan att det föll på det ;)

Wega: För mig blir det en ändring eftersom dom lämnade det öppet för mig att spekulera i vad som hände sen i första slutet. Nu kommer dom med facit, men jag har ju redan min bild av hur det blev. Det blir en ändring för mig, just för att historien också är min och i första slutet så lät Bioware mig bestämma vad som hände sen. Hänger du med? :)

Lizzarder - 9 juli, 2012

Milda spoilers här:
Vad jag läst från vissa manusförfattare från Bioware (innan EC fanns ute) var det aldrig deras avsikt att få folk att tro att galaxen bombades tillbaks till stenåldern och att den nuvarande cykeln var körd oavsett.
Fast drog man den slutsatsen och var nöjd med den utgången kan jag förstå om man inte gillar det Bioware gör med Extended Cut.

Personligen blev jag väldigt missnöjd med orignal sluten då jag tyckte att de var för lika varandra, för vaga, innehöll fullt med hål och kändes i allmänt inte som avslut, vilket DLC’n rättar till.

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp