Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Det här med komplimanger och sexiga strumpor

19 Skrivet av - 2 augusti, 2012

Komplimanger om utseende är glädjande och såklart väldigt välmenande. Jag blir glad, men ändå kan jag inte låta bli att känna att det skaver lite i mig när jag i kommentarerna till ett inlägg om strumpor kallas ord som sexig och läcker.

När positiv feedback ofta är baseras på ens utseende så lär man sig ju att det är det som är viktigt. Att vara snygg och sexig för andras skull.

Att jag ofta väljer att visa upp mig själv i bloggen genom videos och bilder är för att jag vill göra den personlig. Den här bloggen drivs av mig och Nikke, och ni ska kunna se att det är vi som är avsändare och lära känna oss. Men när Nikke figurerar på bild får han inga kommentarer gällande hans utseende (och försök inte luras här, vi har precis samma snygg-gener!). Som kvinna får man räkna med att få sitt utseende recenserat i offentliga sammanhang om man törs visa sig på bild. Det handlar om vanor och strukturer och det är därför jag inte skuldbelägger enskilda individer som kommer med utseendefixerade kommentarer. Det finns ett helt samhälle som är illa funtat och inte kan låta bli att reducera människor till objekt till för att tittas på. Jag är där själv alldeles för ofta. Man vill säga något snällt och det är så lätt att trilla det med ”Åh, fin tröja/frisyr/klocka/klänning” istället för att anstränga sig lite och berömma personen för egenskaper eller handlingar.

Jag tänker att världen vore en bättre plats om saker och ting handlade mindre om hur man ser ut och mer om vad man gör och hur man är som människa.

Så för att svara på ”Undran” och hens fråga så nej, jag tänker inte sluta att synas på bild i bloggen och har jag fler nördiga plagg att visa upp kan ni räkna med att jag dänger till med en dagens outfit. Inte för att jag hoppas få höra att jag är snygg utan jag att jag har hittat ett par kickass strumpor som gör mig glad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Undran - 2 augusti, 2012

Bra skrivet Angelica!

Ser fram emot framtida inlägg här på blogggen!

Tack!

/

Johansson - 2 augusti, 2012

Och om man utöver dina positiva egenskaper som: ambitiös, kreativ, inspirerande, kompetent även verkligen finner och ser dig som:

snygg, sexig, eggande, läcker

Angelica?

Angelica - 3 augusti, 2012

Undran: Vad bra att du blev nöjd med svaret :)

Johansson: Det där är ju ganska knepigt. Samtidigt som alla gillar att få uppskattning så tycker jag att det betyder mer att få uppskattning för insida än utsida. Hur jag ser ut beror mest på gener, och dom kan jag ju knappast ta cred för, men hurdan jag är som person och vad jag säger och gör, det kan jag ta åt mig av beröm för. Är du med på hur jag menar? Om man nu ska ge beröm, gör det hellre för egenskaper och handlingar än för yta. :)

Johansson - 3 augusti, 2012

OK! Förstår vad du menar.

Tycker likväl att du är en riktigt het eggande sexig babe!

Thomas - 3 augusti, 2012

Det är väl också som så att utseende är ingen egentlig merit. Att ha knäckt Super Mario bros 2 (japanska versionen) eller sprungit Maraton är något som förtjänar beröm. Att vara född till något är inget som man påverkat själv (såvida man inte hittat en DeLorean och börjat mixtra med tiden). Att därför berömma någon för att vara snygg blir samtidigt ett hårt slag mot de som fötts annorlunda. Däri ligger problemet med dessa kommentarer tycker jag.

Angelica; Du kanske ska skapa och animera en Avatar av Xboxflickan? Den vore mer i sin ordning att berömma som snygg eller liknande. Och rätt använd och presenterad tycker jag att den kan representera det personliga uttryckssätt du vill ha i bloggen. Fast det krävs ju en himla massa i form av animation, så jag är väl inte helt allvarlig med det förslaget.

Johansson: En fråga bara. Måste man som kille hela tiden säga allt man tänker på? Man kan ju stanna upp och fråga sig varför så många killar (och jag vågar påstå att detta är en överväldigande majoritet killar som gör) känner att de måste, och tycker att det är ok, tala om för var och varannan tjej att de är heta. Inget fel i att uppskatta, vi är ju födda med ögon och preferenser, men är det okej? I mina ögon andas det desperation, samtidigt är jag inne på det som Angelica skriver att detta är något som finns i samhället och som många killar automatiskt får matat i sig utan att någon gång få lära sig att kritiskt granska och utmana konventioner.

Sanna - 3 augusti, 2012

”Man vill säga något snällt och det är så lätt att trilla det med ”Åh, fin tröja/frisyr/klocka/klänning” istället för att anstränga sig lite och berömma personen för egenskaper eller handlingar.”

Det där är _det enda_ jag inte riktigt håller med dig om. Om man berömmer en person för säg ett plagg eller en accessoar så har man ju berömt personens goda smak och personens skill i sakletande eller ibland till och med personens färdighet i handarbete. Det är en viss skillnad mellan att säga ”Vilken snygg tröja!” och ”Vad sexig du är i din tröja”, är lite vad jag vill ha sagt.

Lando - 3 augusti, 2012

Jag kan ibland känna att jag, som gubbe, upplever ett omvänt problem.. visserligen connected till helheten, men ändå. Eftersom det är så mycket snack jämnt om utseendefixering och den negativa aspekten av det känner jag mig ofta osäker om det är ”ok” att säga ”vad snyggt det blev” eller ”vad fin du är i de där örhängena” eller så, till en tjej, just för att det kanske KAN tolka på ett negativt sätt, fast det bara är vänligt menat. Jag har liksom inget intresse av att ”objektifiera” eller ”stöta” på någon, utan vill liksom bara säga det jag tycker när jag ser nåt, att något en vän gjort/köpt eller så, är fint : ) Eller att nån har klippt sig snyggt, eller så : /

Det är lite synd att man alltid måste trippa runt i ett minfält när man bara vill ge nån en komplimang i all vänlighet? @:/ @:/

SpeLinnea - 3 augusti, 2012

Ja, det är för jävligt! Det börjar redan i förskolan med att flickorna ska vara så fina och prinsessiga. Det blir inte lättare när de inser att de får uppmärksamhet i en viss typ av kläder, när alla från lärare till andras föräldrar ger samma kommentarer om hur ”fin” ungen är i klänning. Ingen unge är ”fin” i spidermandräkt, och så rullar könsrollsmaskineriet igång.

Det är inget plaggs fel, det är hur människor tenderar att döma andra människor efter ett utseende istället för egenskaper. Jag gör det också, men kommer på mig mer och mer med hur dumt det är och försöker ändra detta beteende.

En läsvärd artikel i ämnet: http://alltforforaldrar.se/artikel/ge-barnen-r%C3%A4tt-sorts-bekr%C3%A4ftelse

Henrik Häägg - 4 augusti, 2012

Angelica: Kan inte lite av felet ligga i en själv också? Jag menar, du uppfattar ju direkt att Hedlund och Marcus endast pratar om ditt utséende när dom kallar dig ”Sexig”.

Jag vet inte hur andra tänker, men enligt mig så betyder följande ord:

Att kalla någon Snygg: Jag känner inte till personen alls men utséendet tilltalar mig
Att kalla någon Sexig: Jag känner till personen väl(även ifall hon kanske inte känner mig), jag gillar det hon har gjort, jag gillar det hon står för, jag gillar hennes klädstil, utséendet spelar ALDRIG någon roll

I detta scenariot så är det ju faktiskt så att Marcus och Hedlund faktiskt känner till dig som person med tanke på hur mycket du exponerar din personlighet och åsikter. Jag kan förstå att du kanske tycker det är lite läskigt att bli kallad sexig av helt okända personer med tanke på att det är ett ganska så starkt ord, men vänder man på det hela så vet dom ju faktiskt vem du är. Skillnad är ju om man som kvinna kommer till en nytt jobb, och chefen nyper kvinnan i stjärten och viskar i hennes öra om hur sexig hon är i hennes korta kjol. Där snackar vi äckelpäckel och objektifiering.

Själv tycker jag lätt att vilken kvinna som helst med nörd-accessoarer(ja, även strumpor) automatiskt blir sexiga, för det betyder att på ett ganska stort plan så står vi för samma saker.

Hedman - 4 augusti, 2012

Henrik: Word!

Angelica - 5 augusti, 2012

Thomas: Fast det känns ju tråkigt om jag ska behöva anpassa mig och inte ”våga” synas i bloggen pga ett fuckat och sjukligt utseendefixerat samhälle som lägger fokus på hur man ser ut istället för vad man gör? Då står jag hellre ut med problemet och pratar om det och uppmärksammar.

Sanna: Håller med dig om skillnaden. Det jag menar är väl att hur man än menar så läggs ju fokus på ytan. Att berömma någon för kläder är ju att tala om att det är viktigt. All energi som läggs på att oroa sig och må dåligt över ens utseende som skulle kunna läggas på så mycket annat :(

Lando: Givetvis blir det skillnad när det kommer från någon jag känner, där jag kan läsa intentioner och bakgrund till kommentarer. Och jag menar inte att man ska behandla kommentarer som minor, utan kanske uppmärksamma att det finns andra sätt att visa uppskattning än att påpeka att en person är snygg. Men där kan man ju fundera på om ni ger samma typ av komplimanger till killkompisar? Jag har inte ens själv en särskilt klar bild av vad som är rätt och fel, jag tycker mest det är väldigt problematiskt och vill få andra (och mig själv) att fundera.

Henrik: Sant, jag tänkte kanske inte på att många bloggläsare uppfattar mig som betydligt mer bekant än jag uppfattar dom. Det är väl lite kruxet med att vara offentlig på det sättet man blir med en blogg. Men nu användes ju ordet läcker och sexig i ett sammanhang (där jag visade upp strumpor) som gjorde att jag uppfattade det som väldigt utseendefixerat. Om vi ser till spelen så har man ju som kvinna fått vänja sig vid att de kvinnliga karaktärerna jag förväntas kunna identifiera mig med
allt som oftast enbart funnits där för att vara ögongodis. Och jag avskyr den känslan, att vara någon annans ögongodis där jag själv inte har någon kontroll. Kanske just därför som jag reagerar lite extra på hela grejen med objektifiering. Oavsett hur det är menat så kan jag uppfatta det som att jag blir objektifierad.

Oavsett så vill jag ändå påpeka att jag inte tycker illa om någon som säger att jag är snygg, tycker att det är fult gjort eller något sånt. Jag tycker bara man kan fundera över vilka strukturer som finns i samhället, hur vi är en del av dom och hur det påverkar oss.

Lando - 5 augusti, 2012

Yeah, håller med om det.
Och jo.. jag tror jag brukar ge mina grabb-polare samma typ av komplimanger, typ ”Sjukt ncie T-shirt” och, ”snaggat dig? Passar ju asbra” xD Jag är rätt mån om att visa folk jag känner min uppskatning av deras närvaro : ) Men förstår att det säkerligen finns en skillnad där för många : )

Anledningen till att jag kanske tvekar lite när det gäller tjejkompisar är ju just att man är lite rädd, i brist på bättre ord, för att något man genuint verkligen menar ”bara” ska tolkas som den där typen av ”snygg du är”-kommentar, när man egentligen kanske menar ”du har klippt dig ser jag, vågat var det också, men satan vad bra det blev, och det vill jag att du ska veta att jag tycker” xD

Men yeah, det är svårt, särskilt som du skriver när det gäller folk man inte känner eller så… värt att fundera kring, absolut : )

Hedis - 12 augusti, 2012

Tar ingen ställning!

Men hade gärna sett en video med dig där du har strumporna på!

/

Greger - 26 oktober, 2012

Hej, jag vill bara påpeka att det du upplever är ett typiskt kvinnoproblem. En man skulle aldrig klaga över positiv feedback efter att ha blivit ”recenserad”. Försök istället att se kommentarerna som en komplimang, istället för att direkt vända taggarna utåt, som du i nuläget gör.

Mackan - 25 november, 2012

Men Angelica, du måste förstå att du är många spelnördars dröm. En smart, attraktiv tjej som älskar spel.

Angelica - 28 november, 2012

Mackan: Nä, faktiskt inte. Varför ”måste” jag förstå det? Folk får väl uppföra sig, man behöver inte säga allting man tänker alltid.

Jesper - 28 november, 2012

Jag fattar inte varför det alltid ska fokuseras på personen och inte det som personen presenterar. I detta fall presenteras spel och spelrelaterade saker, varför ska det då diskuteras angående Angelicas utseende eller att hon är ”många spelnördars dröm”? Diskussionen borde vara angående strumporna, inte Angelica.

Hade bloggen dock handlat om Angelicas utseende och hennes kropp så hade det självklart varit relevant att diskutera hennes utseende och kropp.

Mackan - 28 november, 2012

Tycker bara att Angelicas kropp, ben & lår framhävde strumporna på ett exemplariskt sätt :)

Johan Nilsson - 8 november, 2013

Tack för ett intressant inlägg och en om möjligt ännu mer intressant diskussion i kommentarerna!

Jag instämmer i det Lando skriver. Jag brukar kommentera både killkompisars och tjejkompisars utseende, klädstil, frisyr m.m. För mig är det ett sätt att säga att jag lägger märke till personen i fråga. Om t.ex. en kompis har klippt sig vill jag låta denne veta att jag lägger märke till det och att jag bryr mig. Men jag är faktiskt lite mer försiktig när det gäller tjejkompisar. Jag vill inte uppfattas som en ”kåtbock”. Det är klurigt det där.

Sen slår Jesper huvudet på spiken med sin fråga varför diskussionen kretsar kring dig, Angelica, och inte dina strumpor. De du faktiskt ville visa upp från början. Och oavsett om du är spelnördars dröm eller ej är det ganska onödigt att säga ”åh vad snygg du är” i varenda kommentarsfält. Det blir snabbt tröttsamt. Vad jag tänder på är min ensak som jag inte behöver dela med världen, bara för att jag är kille. Suck.

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp