Xboxflickan & Nikke

Årets spelblogg 2009

Anledningen till att jag inte sover just nu stavas Outlast

2 Skrivet av - 10 september, 2013

130909_outlast

Okej, det är svinsent men jag hinner med några rader om skräckspelet Outlast som några AAA-utvecklare hoppat av Ubisoft och EA och bildat Red Barrels för att göra. Ni känner igen upplägget, ensam journalist beger sig till mystiskt mentalsjukhus efter anonymt tips, praktiskt beläget i ödslig bergstrakt utan mobilmottagning.

Jag köpte det i helgen (runt 200 spänn!), tänkte lira vidare idag och det gick bara inte att sluta spela trots att klockan är långt efter läggdags. Blir alldeles lycklig av känslan att inte kunna släppa att spel, så jag bara låter det hända och det enda som fick mig att sluta den här gången var eftertexterna.

I jakt på det där perfekta scoopet så klättrar vår journalist Miles Upshur in genom ett hål i gallret och finner sig ganska snart instängd med diverse hemskheter i mentalsjukhus Mount Massive Asylum. Målet blir lätt, ta dig ut helskinnad, och med lite tur kanske faktiskt lyckas banda det där scoopet. Vi snackar välgjord förstapersonsvy (yay, Miles har ben och armar till exemepel!), vänster musknapp för att interagera, höger musknapp för att hålla upp videokameran för att försöka filma intressanta saker. På köpet får du kamerans mörkerläge som lindar in de nattsvarta miljöerna i ett grönt skimmer, tillräckligt för att kunna hanka dig fram genom nedsläckta sjukhuskorridorer.

130909_outlast_2

När du stöter på motstånd gäller att lägga benen på ryggen eller ägna sig åt århundradets mest obehagliga kurragömmalek. Som perfekt stämningshöjare har Red Barrels gjort ett superbt jobb med att få Miles att kännas närvarande med tunga andetag och händer som fumlar med kamerabatteribyte.

Viss irritation letar sig in ibland när jag är jagad och spelet inte är så bra på att hinta om vart jag ska. Det blir lite trial and error, men aldrig så mycket att jag stänger av. Skrämseltricksen med att det dyker upp gubbar när jag tittat bort för en sekund kan tyckas billigt, men jag köper det också. Visst, ibland blir det förutsägbart med ofta så slutar det med att jag förväntar mig saker på ett visst sätt, jagar upp mig själv bara för att upptäcka att ingenting alls händer. Och precis lagom tills jag slappnat av hittar spelet ett nytt sätt att skrämmas.

Outlast är inte särskilt nyskapande. Vad det däremot gör är att ta allt det där vi lärt oss av skräckspel genom tiderna och gör det riktigt finslipat. Läskiga miljöer, ruggiga ljudeffekter och en lagom dos gubben-i-lådan-skrämsel. Lägg på en story som faktiskt gör mig nyfiken, så har vi ett riktigt grymt spel. Kanske inget för den nervsvage, men för mig som älskar skräck är det här efterlängtat och jag skjuter gärna på läggdags några timmar när chansen ges.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Toresson - 16 september, 2013

Alltså – jag har inte lyckats spela klart det än. Det är så otroligt hoppigt – jag får puls som jag vet inte vad.

Angelica - 18 september, 2013

Toresson: Jag vet, mycket gubben-i-lådan-skrämsel! Men jag älskar det! Ju mer jag tänker på Outlast desto mer tycker jag att det är ett skitbra spel. Kanske inte nyskapande, men skitbra på det som spelet försöker göra.

Skriv en kommentar

The Inverted Castle

Senaste kommentarer

Kategorier

Facebook

Kommande spelsläpp